$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam! Mam mały dylemat... kupiłem na forum od pewnego człowieka procesor E6750 za 315zł i mam problem bo człowiek mówił, że procek robił spokojnie ponad 3,6 - a u mnie fsb wall'a wyglada na to ze ma na 3.6 (6x450 wall) Procek ma VID 1.35 Chodzi teraz na 3.4 i tez potrafił wywalić błąd w orthosie przy napięciu 1.385V jak się nie mylę po 3h Mam możliwość kupna nowego E5200 za jakieś 280zł z przesyłką Zastanawiam się co robić :( Pomóżcie w podjęciu decyzji... procesor będę jeszcze męczył na weekendzie bo tylko wtedy jestem w domu i do tego czasu muszę podjąć decyzję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 płyta się nie kończy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Nie wiem sam - jak to sprawdzić... laik jestem w tych sprawach dopiero zaczynam ale poprzedni E2160 spokojnie robił na 1.35v 3.0GHz :( a nie czytałem nigdzie o problemach z tą płytą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marakas Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 IMO nie warto wymieniać, jak już to tylko na coś pokroju e8xxx. Co do samego procka to nie cackaj się zbytnio z nim. Do 1,45 V na co dzień możesz spokojnie mu dać, a wydajność 3,6 ghz przy 4 mb cache jest jak na dzień dzisiejszy wystarczająca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Napiecie mu mozesz dac nawet 1.5V spokojnie na codzien. Edytowane 5 Listopada 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Na boxie to tak do 1.45V, na tym co masz możesz dać 1.5V i spróbować dać na mostek +0.1-0.2V. Ew. weź pod uwagę jeszcze pamięci. Ja również uważam, że nie ma co wymieniać, zegar w zegar E5200 będzie słabszy, a nie ma gwarancji, że kupiona sztuka pójdzie nawet >3500MHz przy 1.35V (45nm nie można woltować tak jak 65nm). Edytowane 5 Listopada 2008 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Aha - wiecie nie bardzo się znałem - ja jak na e2160 dalem 1.35 to bylo okej ;) wiec te wieksze wartosci nieco mnie przerażały ;D Słuchajcie jak sprawdzić czy to nie wina płyty to raz? No i jakie temp powinien mieć na AS5 i Infinity - S-Flex 800rpm w streesie przy tych 1,45 czy 1,5 ? Jaka temp jest juz za duza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Puść procesor na wyższym mnożniku (x8), ustaw jakieś niższe fsb i wszystko co tam uważasz. Jak odpali, to znaczy, że proc jest dobry. Lepiej, żeby nie przekroczyć 75-80*C przy Orthosie (chyba, że sztuka jest z tj max 100*C, ale to też nie ma co przesadzać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 kwasior500 - jeden czlowiek z tego forum mowil mi zebym ustawil pamieci 1:1 , 2,3V i 1.4Vcore mnożnik x6 i probowal odnalesc najwyzsze fsb na ktorym wstaje... no i wyszlo na to ze to jest 450 wiec 450x8 = 3600 - to jest mam rozumieć FSB WALL , procka czy płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) No tak, jak pisałem poprzedniego posta to do ostatniej chwili nie byłem pewien najwyższego mnożnika, dopiero potem przeczytałem, a mój post stracił właśnie sens. Możesz jeszcze spróbować poluzować timingi pamięci (jeśli tego wcześniej nie zrobiłeś). Sprawdź, czy zmiana napięcia na płycie głównej daje jakieś efekty. Jeśli nie, to raczej wykluczamy wall płyty. faq edit Podsumowując: Jeśli posiadamy procesor z domyślnym FSB 266 MHz, nieustawienie zworek daje nam dobrą wydajność pamięci po overclockingu do FSB około 400 MHz, zworka w pozycji 200 lub 266 do FSB około 450 MHz, zaś w pozycji 333 do około 500 MHz. Po przełączeniu magistrali z 500 MHz na 520 MHz Foxconn przyspieszył o 3,9%, zaś MSI zwolniło o 19%, co uwzględniając różnice procesora naprawdę jest absurdem… Widać, że na aktualnych biosach płyta raczej ekstremalną nie będzie. Foxconn zaś nie zawiódł. Warto tutaj nadmienić, że wartości magistrali powyżej 480 MHz są „stabilne” jedynie do benchmarków typu SuperPI – na co dzień możemy o tym zapomnieć. Niestety, wystarczy chwilę pograć w wymagającą grę 3D, aby się o tym przekonać. I ten margines działania w niestabilności jest dość duży – płyta uruchomi się bez problemu nawet przy FSB 530 MHz, ale NIE BĘDZIE W PEŁNI stabilna. Nie pomagały zmiany napięcia mostka, dochłodzenie go czy wszelkie „zworkowe sztuczki”. A musimy zaznaczyć, że sprawdzaliśmy to na dwóch egzemplarzach płyty MSI P35 Neo2 FR! Kto zresztą chciałby używać tej płyty częstotliwością FSB ponad 500 MHz wobec niższej wydajności takiego ustawienia? Edytowane 5 Listopada 2008 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Czyli co mam zrobić? Bo już sam nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Możesz jeszcze spróbować poluzować timingi pamięci (jeśli tego wcześniej nie zrobiłeś). Sprawdź, czy zmiana napięcia na płycie głównej daje jakieś efekty.A próbowałeś przestawiać zworkę? Żeby nie była auto, tylko sztywno 333. Może coś ruszy. Edytowane 5 Listopada 2008 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Poluzować timingi czyli? Bo mam ustawione by spd.... No a zworka oczywiscie jest na 333MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Płyta to to napewno nie jest, minimum FSB 500mhz ta płyta robi spokojnie jak nie 520mhz. Obstawiam że to albo procek nie robi tyle ile obiecał sprzedawca (ma jakieś screeny na dowód?) albo coś źle w biosie ustawione. Chociaż spróbuj tak: - Timingi pamięci ustaw tak 5-5-5-15-38-12-12-12-12 - Na NB daj 1,45v - Na SB daj 1,8v - Na procka 1,45v - Pamięci na dzielnik 1:1 i napięcie 2,3v - Oczywiście zworkę daj w położenie 333mhz I spróbuj wybić się powyżej tego FSB 450mhz. Sam miałem to mobo i przy E6300 zrobiła spokojnie FSB 525mhz. Edytowane 5 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 W domu będę koło piątku wtedy ustawię wszystko jak napisał kolega Fredek. Dzięki - więcej napiszę przy weekendzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) No i lipa... Ustawiłem - Timingi pamięci 5-5-5-15-38-12-12-12-12 - Na NB daj 1,5v - Na SB daj 1,7v - Na procka 1,5v - Pamięci na dzielnik 1:1 i napięcie 2,2v I przy 8x450 dzieją się cuda... :/ Nie wiem co robić ... szukać innego procka za 300zł ? Teraz próbuję go na 3500 i orthos leci 13min temp 67-68 Edytowane 8 Listopada 2008 przez $kubi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...