Jacek Zieliński Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Mam płytę ECS K7VZA i przeczytałem wszytkie posty jej dotyczące na tym Forum. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że jest to wersja 1 (napis na laminacie, brak zworek JP9 i JP10 tylko druciane mostki ustawiajace FSB na 100 MHz, program CPU-z informuje że kości to KT133) z fabrycznym Biosem 3.2 . Moje pytanie dotyczy możliwosci wykożystania na niej Athlona 1700xp. Pytanie jest skierowane do Ludzi którzy mieli tą płytę w tej wersji i którzy takiej operacji dokonali z powodzeniem. Będę bardzo wdzięczny za garść porad. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 ja wsadzilem na ta plyte xp 1800 , dzialal, alena fsb 100....wiaomo...kt133 ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Athlony XP mozna wsadzac tylko na K7VZA revision 3.0, revision 1.0 nie obsluguje XP-kow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Zieliński Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 ja wsadzilem na ta plyte xp 1800 , dzialal, alena fsb 100....wiaomo...kt133 ;p Z jakim Biosem ? Czy może próbowałeś zastąpić zwory pzrełącznikami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Zieliński Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Athlony XP mozna wsadzac tylko na K7VZA revision 3.0, revision 1.0 nie obsluguje XP-kow. Wynika to prawdopodobnie z konieczności posiadania FSB 133. Ciekaw jestem czy Bios O/C umożliwi przestawienie szyny na taką częstotliwość a przez to użycie XP-ka z jego pełną mocą ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Wynika to prawdopodobnie z konieczności posiadania FSB 133. Ciekaw jestem czy Bios O/C umożliwi przestawienie szyny na taką częstotliwość a przez to użycie XP-ka z jego pełną mocą ? Blad :wink: K7VZA revision 1.0 _ma_ FSB133. Ale jedynymi prockami, ktore sa przez to revision obslugiwane, sa Durony (FSB100) i Athlony Thunderbird (FSB100/133). Upgrade BIOS-u nic ci nie da, mam ta plyte (do niedawna jeszcze na niej jechalem) i conieco z nia walczylem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Wynika to prawdopodobnie z konieczności posiadania FSB 133. Ciekaw jestem czy Bios O/C umożliwi przestawienie szyny na taką częstotliwość a przez to użycie XP-ka z jego pełną mocą ? Blad :wink: K7VZA revision 1.0 _ma_ FSB133. Ale jedynymi prockami, ktore sa przez to revision obslugiwane, sa Durony (FSB100) i Athlony Thunderbird (FSB100/133). Upgrade BIOS-u nic ci nie da, mam ta plyte (do niedawna jeszcze na niej jechalem) i conieco z nia walczylem. jak cos na kt 133 moze obslugiowac fsb 133??? qwa, oswiec mnie, prosze! mialem keidys msi na w.w chipie i sei sypala przy 112, to samo u wiekszosci forumowiczow! a ten ecs stoi w pokoju obok mnie (serwer do netu i maszyna do pisania) i do k*** nedzy ejst to ile pamietam rev 1.1, albo 1.2 !!!!!!!!!!!!!!!!!1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 KT133 nie ma fsb 133, dobiero KT133A i dlatego K7VZA tylko i wyłącznie ver 3.0 ma suport Athlona Tb (133) i XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Rev 1.0 moze pociagnac tylko zakres fsb 100-112 - sprawdz parametry PLL'a [znajduje sie po prawo od slotow DIMM] W230-03H. Przelutowanie 'drucikow', jak rowniez upgrade biosu nic tu nie da ... Wiem z autopsji, mialem wlasnie taka plytke - z duuzym naciskiem na MIALEM :) P.S. Jutro [a wlasciwie dzisiaj] w koncu kupuje XP1700+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 jak cos na kt 133 moze obslugiowac fsb 133??? Poj***lo mi sie troche Tak to jest, jak sie w robocie czyta forum i odpowiada na pytania, jednoczesnie rozmawiajac z klientami przez telefon i pracujac :oops: Ofcoz myslalem o memory bus zamiast o front side bus... ale wtopa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Zieliński Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 A czy istnieje prawdopodobieństwo, że program CPUFSB spowoduje przestawienie szyny na częstotliwość 133 MHz i umożliwi użycie starego lub nowego Athlona ? A może bios O/C do tej płyty (nie paniętam numeru ale jest taki) załatwi sprawę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 NIE, a dlaczego ? To juz napisalem wyzej ... PLL umieszczony na K7VZA [W230-03H] obsluguje tylko zakres 100-112MHz, a to wlasnie przez PLL'a CPUFSB dokonuje zmian ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Zieliński Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 NIE, a dlaczego ? To juz napisalem wyzej ... PLL umieszczony na K7VZA [W230-03H] obsluguje tylko zakres 100-112MHz, a to wlasnie przez PLL'a CPUFSB dokonuje zmian ... Dziękuję bardzo, nie mam więcej pytań. Pozostaje tylko pozbyć się tej płyty. Temat uważam za zamknięty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VILQ Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Proszsz uprzejmnie :)) Sam uzeralem sie dlugi czas z K7VZA rev 1.0 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...