Skocz do zawartości
Hesuss

Quad Xeon X3210 Czy E8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, składam sobie kompa przede wszystkim do gier, byłem zdecydowany na core2duo E8400 ale przeglądając dzisiaj komputronik spostrzegłem takiego oto Quada, Xeona X3210 2.13 Ghz, 8mb cache i 45nm nie jak q6600 65nm. I mam pytanie, czy ktoś z was miał styczność z takim procesorem, chodzi mi głównie o potencjał OC, w sieci nie mogę znalesc żadnych testów. Jak myślicie, czy warto dołożyć około 150zł do tego Xeona czy lepiej brać E8400 a to 150zł dorzucić do jakiejś lepszej grafy......? Chodzi mi o jak największą wydajność w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór to jest tak naprawde pomiedzy Intel Xeon processor E3110 - 3,0 GHz~643zl a Intel Xeon processor X3220 - 2,40 GHz~765zl

I osobiscie wybralbym chyba E3110:) Do gier mimo wszystko lepiej sie sprawdzi poki co ze wzgledu na poteencjal OC ~4ghz jest w zasiegu. A te gry ktore zrobia uzytek z 4rech rdzenie tez nie bedza plakaly na 2 jajkach @4ghz.

Jezeli jednak Ma to byc zakup zdecydowanie na przyszlosc to mozesz sie zastanawiac nad e3220. Z testow ktore czytalem powienien smigac na 3,5Ghz. Pamietaj ze do tego bedzie potrzebne bardzo wydajne chlodzenie.

3110 to 45nm a 3220 to 65nm, to tez warto wziac pod uwage. Wieksze wydzielanie ciepla i mniejsze OC rekompensowane przez 2 jajka wiecej.... do mnie to nie przemawia:)

Edytowane przez zala666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że trochę nie byłem ostatnio na czasie to już myślałem po tym wpisie, że świat stanął do góry nogami. Obok Core i7 intel wypuścił Xeony dla komputerów domowych ;)

Weź lepiej e8400 bo Xeony głównie są przeznaczone do serwerów. Oczywiście możesz dać Xeona ale nie widzę tu sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że trochę nie byłem ostatnio na czasie to już myślałem po tym wpisie, że świat stanął do góry nogami. Obok Core i7 intel wypuścił Xeony dla komputerów domowych ;)

Weź lepiej e8400 bo Xeony głównie są przeznaczone do serwerów. Oczywiście możesz dać Xeona ale nie widzę tu sensu

Co z tego, ze do serverow? Jedyna roznica pomiedzy e3110 a e8400 to mniejsze napiecia (temperatury) w xeonie, czyli wiekszy potencjal do krecenia ;P

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem sie nad tym Xeonem bo w komputroniku w opisie tego proca napisali ze jest w 45nm :blink: A tu okazuje sie że jest jednak w 65nm, więc wezmę raczej E8400, najlepiej jakiegoś selecta jak uda sie znaleźć i myśle zrobić z niego ponad 4ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xeon 3110 jest około 40zł droższy od E8400 więc myśle że sie opłaca....Ja i tak szukam selekcjonowanego e8400 lub 3110 zależy co sie trafi, ale narazie nie moge nic znaleźć :unsure:

bo jak bys sie mnie zapytał to bys znalazl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi