dymy Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) jak w temacie. uprzedzam posty w których ktoś chce mi zarzucić złośliwość. chcę rozesłać ofertę branżową do własnoręcznie zgromadzonej bazy klientów. mogę? czy powinienem załączyć jakąś klauzulę z formułą prawną w stopce? są jakieś zasady, konsekwencje prawne? -------------------------------------------------edit baza wiedzy - http://nospam-pl.net/ pzdr Edytowane 6 Listopada 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Spotykam się z takim rozwiązaniem, że firma dostaje maila z prośbą o wyrażenie zgody na przesłanie oferty. Jeśli chcesz ofertę to odpowiadasz na maila opcją odpowiedź (nic nie pisząc w treści) i odbiorca wie, że może Ci wysłać ofertę. Myślę że takie zapytanie nie powinno być traktowane jako spam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) Ja dostaje na ogólnodostępne konto firmowe listy o podobnej treści: Witam Serdecznie, Z uwagi na obowiazujace przepisy prawa, abym mogł przekazac Panstwu informacje handlowa, musicie Panstwo wyrazic na to zgode. Informacja ta dotyczy nowej oferty produktow kredytowych xxxxxxxx. Wspomne jedynie, iż chodzi o: kredyt konsumpcyjny na dowolny cel, kredyt konsolidacyjny na splate dotychczasowych zobowiazan, oba z prowizja 0%, z korzystnym oprocentowaniem ( jednym z najnizszych na rynku ) - uzaleznione od kwoty kredytu, oraz korzystnej wymiany karty kredytowej posiadanej w innym banku na karte xx z 30% wyzszym limitem. Jezeli jestescie Panstwo zainteresowani , bardzo proszę odpowiedziec na te wiadomosc, przesle wtedy dokladne informacje dotyczace ww. produktow bankowych oraz dopelnie wszelkie formalnosci ze strony banku. I tak 20 razy dziennie z wszelkiej maści pierdólkami :D I wszystkie z zerowym powodzeniem bo koncza w wiadomosciach usunietych. albo takie: W związku z tym proszę o wyrażenie zgody na przesłanie oferty w myśl ustawy z dn. 18.07.2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Szanujemy polskie prawo, dlatego dopiero po otrzymaniu wyraźnej zgody prześlemy naszą ofertę, która również jest dostępna na naszych stronach. Jednocześnie dziękujemy i przepraszamy za kłopot, Państwa adres nie jest nigdzie przechowywany a zapytania staramy się wysyłać nie częściej niż raz na 6 miesięcy. I kolejny: Zwracam się z uprzejmą prośbą o wyrażenie zgody na przesłanie materiałów informacyjno-reklamowych, na temat: 1. Projektowania Stron Internetowych. 2. Projektowania Sklepów Internetowych 3. Hostingu oraz obsługi domen. Jeżeli wyrażają Państwo zgodę* na otrzymanie informacji, prosimy o przesłanie TAK w temacie e-maila zwrotnego. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody*, prosimy o wpisanie w temacie e-maila zwrotnego NIE. Adres z którego wysłany zostanie mail zwrotny będzie usunięty. W przypadku, gdy korzystają Państwo z kilku domen, prosimy o ich podanie w mailu, aby nie przychodziła na nie żadna korespondencja z naszej strony. Edytowane 6 Listopada 2008 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 jeśli zadzwonię i zapytam czy mogę przesłać ofertę to jest ok w obliczu tej ustawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 A będziesz nagrywał rozmowy, żeby mieć podkładkę? Znam osoby tak pracujące. Niestety wysyłały również do prawników. Kilku z nich chciało już się podjąć wystąpienia na drogę sądową, bo wszelkie wiadomości z prośbą o przesłanie oferty handlowej (tzw. zapytanie, powołujące się na konkretną ustawę przytoczoną powyżej) da się podważyć. To może i robi wrażenie na mniej świadomych ludziach, którzy widząc konkretną ustawę myślą, że rzeczywiscie jest to pełne uzasadnienie aby przesłać taką wiadomość. Kolejnymi osobami, które z powodzeniem były w stanie to podważyć, byli pracownicy WPiA UW. Momentami dochodziło do tak absurdalnych sytuacji, że ci odbiorcy takich wiadomości oprócz prokuratury, nadzoru bankowego, UOKiKu, GIODO straszyli nawet Faktem i Super Expressem :lol2: Najśmieszniejsze jest to, że nawet kolegę, który napisze: "Cześć, co słychać?" można podać do sądu i z b. dużym prawdopodobnieństwem się wygra ;) Przemyśl dobrze, bo można sobie narobić smrodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 dla mnie spam= niechciana/natretna poczta... a czy to jest pytanie, oferta, czy reklama...nie wazne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 dla mnie spam= niechciana/natretna poczta... a czy to jest pytanie, oferta, czy reklama...nie wazne... Z tym że w wypadku firm taka oferta często jest interesująca (np. jakieś szkolenie produktowe). Poza tym, dane firmy są jawne. Pytanie czy firmowy mail też można zakwalifikować (w myśl prawa) jako daną firmy. Najlepiej gdyby się wypowiedział jakiś prawnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Pigmej odpowiedz brzmi tak, da sie zakwalifikowac. Chociaz nie wiem czy prawo w tym przypadku nie rozrozniloby platnego maila na firme a dowolnego free mailboxa ktory menadzer zalozy sobie na gmailu itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Chociaz nie wiem czy prawo w tym przypadku nie rozrozniloby platnego maila na firme a dowolnego free mailboxa ktory menadzer zalozy sobie na gmailu itp.No ja mówię o typowo firmowym, komercyjnym mailu. Czyli firmowa strona www i poczta w domenie takiej, jak nazwa firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Jezeli jest 'wlasnoscia' badz zarejestrowana na firme to musi byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...