VOSTOK Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Witam Ostatnio zacząłem powoli upgrade swojego kompa, stan na dziś wygląda tak: e2160@2,66ghz (tyle idzie na stock V, więcej dawać póki co niechce, z testów wynika że na 3ghz musiałbym dać ponad 1,4v) GA EP31 DS3L 8800gt referent z accelero s1 2gb ram 667 cl4 @ 800 cl5 od Corsaira zasilacz 400w od Chiefteca Niedawno zakupiłem płytę główną i kartę grafiki, ramu póki co zmieniać nie widze sensu, zasilacz chyba da radę. Zastanawiam się nad zmianą procesora, bo to chyba obecnie najsłabszy punkt w tej konfiguracji. Wacham się pomiędzy e5200 (niska cena) a e7300 (7200 już nie idzie dostać w sklepach w moim mieście, a zakup z allegro tak średnio mi się usmiecha :) ). No i właśnie - czy jest sens kupować e7300? Czy róznica w wydajności pomiędzy e5200 faktycznie jest warta dopłacenia ~150zł? Procesor napewno chciałbym podkręcić do minimum 3ghz, najlepiej nie wychodząc poza fabryczne napiecie dla niego przewidziane (w kazdym razie póki nie założe jakiegoś lepsiejszego chłodzenia). Wszystko rozbija się o to, czy warto dołozyć te 150zł, czy też nie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 według mnie bezsensowna zmiana! podkręć tego e2160 na 3GHz i bedzie a może i na 3.2-3.3 pójdzie bezpieczne napięcia to tak do 1.5 ale na codzień lepiej coś koło 1.45 zostawić np. mój na 1.36 z biosu śmiga na 3ghz a już do 3.3 potrzebuje 1.46 ale tego już zasiłka nie wytrzymuje długo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Przy aplikacjach do obróbki, kodowania, super Pi itd to zegar w zegar między E7xxx a E5200 niema dużej różnicy, natomiast szczerze mówiąc E7xxx w grach pokazuje pazurki i wtedy już różnica niekiedy jest dość spora jak na tylko 1mb cache więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...