Skocz do zawartości
Nelchael20

Problem Z Instalacją Sterowników Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :wink:

Otóż mam taki problem, jakiś czas temu przeinstalowałem system (windows xp sp2), niestety zgubiłem płyty ze sterownikami do płyty gł. więc pobrałem ze strony producenta, jednak nie mogę zainstalować sterowników usb 2.0. Podczas próby instalacji wyskakuje inf że potrzebny jest sp1(please update your system to windows xp sp1 and then run this setup program again). Obecnie na komputerze mam zainstalowany win. xp z sp2, płyta gł. to abit kv8 pro. Jeśli ktoś mógł by mi powiedzieć gdzie leży problem był bym wdzięczny, z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie tak, juz nawet sp1 posiada drivery do usb 2.0. W praktyce jednak najczęściej potrzebne są sterowniki dołączone na płycie aby usb 2.0 działało poprawnie. Na czym mi bardzo zależy gdyż niedawno zakupiłem dysk przenośny (Verbatim, 320gb, 3,5) który działał dobrze do momentu przeinstalowania systemu(na starym posiadłem jeszcze sterowniki zainstalowane hurtem z płyty). Od tamtej pory go nie wykrywa, a sam dysk podłączony nie chodzi tak jak powinien, lampka zamiast świeci ciągle jedynie miga, a dysk tak jak by próbował się rozkręcić i zaraz wyłączał i tak w kółko, na wszystkich innych komputerach działa bez zarzutu. Oczywiście nie wykluczam że to problem braku jakiegoś innego sterownika, gdyż zainstalowałem dotychczas jedynie ten odpowiedzialny z kartę dźwiękową, wszystko inne działa na sterownikach systemowych.

Pozdrawiam

Edytowane przez Nelchael20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Jankes za linki ;-) Niestety usb dalej nie działa, mimo że przeinstalowałem system raz jeszcze, Tym razem jednak zrobiłem zrzuty tych błędów. Pojawiający się podczas instalacji usb 2.0(z płyty ze sterownikami) wygląda następująco a to screen z menedżera urządzeń(raczej wiele nie powie ale zawsze warto). Zależy mi bardzo na sprawności tych urządzeń zważywszy że dysk potrzebny mi jest do pracy(przenoszenie wszystkiego na płytach jest dość kłopotliwe). Proszę o jakieś rady co w tej sytuacji zrobic :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w men. urz. wygląda to jak najbardziej w porządku

sprawdź ten sterownik (nowszy): http://www.download.net.pl/414/VIA-USB-20-Driver/

PS. jak pracują inne urządzenia usb?

rozważ może instalację SP3 :)

/edit/

tak mnie właśnie naszło... jak już to chyba powinieneś instalować Filter Driver a nie Host Driver

Edytowane przez Jankes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi