marcinzg Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Witam, Mam problem z dziwnym dźwiękiem wydobywającym się z mojego komputera. "Dziwnym" ponieważ nie jestem w stanie określić jaka część go wywołuje. Coś w mojej budzie stuka. Od dłuższego czasu próbuje namierzyć co to jest, i czym jest powodowane ale już się poddałem więc pisze na forum. Gdy system jest idle to nic się nie dzieje, ale np. jak włącze jakieś elementy we flashu(np. youtube) to "coś" stuka z częstotliwością kilku razy na sek, dam pause to stukanie znika, wznowie-stukanie wraca. Gdy przewijam strony internetowe rolką to po każdym ruchu rolką występuje kilka takich stuków. Przy oglądaniu filmów i w grach też co chwile występuje stukanie ale już nieregularnie. A co najdziwniejsze to tych stuków nie wywołują żadne części mechaniczne. Wszystkie wentylatory zatrzymałem i nic. Sprawdziłem kilka dysków twardych i też nic. Sprawdzałem na win i linuxie, te same objawy. Miałem do czynienia z piszczącymi cewkami ale nie jestem w stanie wyobrazić sobie jak elementy elektr. mogą wydawać taki dźwięk. Przekopałem internet i nie znalazłem podobnego przypadku. Z chęcią wymienię te część, która wywołuje ten dźwięk ale musze dojść co to jest bo doprowadza mnie to do szału. Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) A nie jest to przypadkiem dźwięk z głośników? Były podobne przypadki na Asrocku 939 Dual SATA2 gdzie przy przewijaniu stron internetowych np. z głośników wydobywały się szmery i inne hałasy a przy innych czynnościach już nie. Winna była zintegrowana karta dźwiękowa. Może i u ciebie należałoby iść w tą strone. Zasilacz sprawdzałeś? I nie chodzi mi tutaj konkretnie o wentylator w nim. Edytowane 7 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 To takie styki jak pukanie w coś, czy jakby coś piszczało ? Może to płyta daje oznaki życia ? p.s. Szatan opętał twój komputer ! Mówiłem abyś nie wchodził na youtube xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 opcje są dwie: albo cewki, albo dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinzg Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Jest to ewidentne stukanie, które jest uzależnione od tego co robie na kompie. Jak już pisałem wcześniej powodem napewno nie są dyski, odpalałem system z 2 dysków i linuxa z livecd bez podpiętyh hdd, żadnej różnicy nie było. A jeżeli cewki to na płycie głównej czy w zasilaczu?, ten dźwięk jest tak specyficzny, że pomimo trzymania przez 0,5h głowy w budzie, nie jestem w stanie powiedzieć skąd ten dźwięk pochodzi. Niestety nie mam też możliwości sprawdzenia tych części na innym pc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 najprawdopodobniej cewki na grafice lub płycie głównej. Na starej płycie (chaintech 9vjl) miałem podobnie kiedy procek był obciążony i ruszałem myszką ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinzg Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Dziwi mnie to, że kupiłem bardzo popularne podzespoły a nie znalazłem w internecie nikogo z podobnym problemem, więc trafił mi się jakiś pechowy egzemplarz chyba. Można sobie jakoś poradzić z hałaśliwymi cewkami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 jeśli cewki są widoczne można zalać je sylikonem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Raczej grafa. Ta płyta ma pozalewane ładnie cewki i nie było narzekań na nią w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bebon Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Mam dokladnie to samo szukalem po sieci ale tylko na tym forum znalazlem kogos z tym problemem Czy wiesz juz moze co to jest bo przyznam sie ze z przyjemnoscia tez pozbylbym sie tego stukania przy przewijaniu. To prawie na pewno nie dysk bo podlaczylem inny i to samo jest Ciekawe jaki masz sprzet moj to core duo 2 2333 gigabyte gforce 8600 GTS plyta asus p5k pro dzwiek sb xtreme xfi audio Edytowane 17 Grudnia 2008 przez bebon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 bebon jaki masz zasilacz? Może coś z pasywnym pfc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...