boxer Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) Cześć jako że nie mam zbytnio doświadczenia z Conroe w rewizji B2 zaskoczyły mnie temperatury jakie czujniki pokazuja mi w idle (mierzone CoreTemp, SpeedFan , HWMOnitor z TJ85* ), chłodzenie pasywne TR założone na backplate i śruby + zwiększony docisk podkładką około 0,4cm, pasta AS5 niewygrzana. w idle mam 37* (maks. 42* przy skręconych wentylach na minimum tył/przód 500rpm), w stresie 51* (maks 58* na wentylach tył/przód skręconych na min. 500rpm), full passiv prócz zasiłki 60* w stresie i nawet 45* w idle. Zasiłka podpięta pod PWM CPU (zmiana dynamiczna w zalezności od *C rdzeni). Nasuwa się pytanie czy tak ma być czy one sie tak grzeją, bo na M0 przyzwyczaiłem się do idle rzędu niecałych 30*C, czy może chłodzenie źle przewodzi. Czytałem że na starych Conroe radiator był goracy w stresie jak i w idlu. Tymczasem u mnie organolpetyczna temperatura radiatora odpowiada tej jaką podaje czujnik z czapy czyli 29* idle , 39* stress (słowami mozna powiedziec że jest ciepły ale nie za ciepły). Cieplejszy niż na e4500 czy na e2160 M0. Jaką bezpieczną temperatura moge częstowac proca bez zbytniej jego degradacji/zużycia. Czytałem że stareńkie B2 wytrzymywały jeno 75*C podczas gdy nowsze 85*. Czy to prawda że B2 maja wiekszy pobór prądu a tym samym wydzielanie ciepła niż L2 i G0. Garść screenów z tempami przy 3.0G zachowawczo dla porównania [*C]: (odstępy 10 minutowe pomiędzy screenshotami dla nabrania lub zbicia temperatur po zmianach rpm) IDLE: IDLE half passiv: STRESS: STRESS half passiv: edit: ... 3.2G pasywnie jednak B2 to grzałka nieziemska 59*C stress 43*C idle chyba trzeba zwodować. :kijem: Edytowane 7 Listopada 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) Po dołożeniu pod kontroler obrotów wolnoobrotowego Acutake'a 120mm (na 500 do 800 rpm) na radiator CPU temperatury spadły diametralnie: 3.2 Ghz 1.248v stress 48*C idle 36*C 3.3 Ghz 1.296v stress 54*C idle 39*C Czyli nie trzeba wodować :rolleyes: Dzięki wszystkim za pomoc :-| Temat zostawiam, może ktoś kiedys zajrzy. Edytowane 27 Listopada 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...