BercikMeister Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Wczoraj wymieniłem zasilacz na Fortrona nowego, odpalilem kompa i uruchomił się do momentu wpisywania hasła w biosie. Podpiąłem wszystkie wtyczki: DVI, myche i klawe pod USB itp. Zresetowałem - uruchomił się do momentu wykrywania dysku po czym przyciął się, co się czasami zdarzało - reset zawsze pomagał, więc zresetowałem go, a on nic... Wszystkie wiatraczki działają, świeci się cały czas dioda od HDD, lecz nie ma obrazu ani żadnego piknięcia. Aha i kreca sie te wiatraczki i swieci sie caly czas dioda zielona na czytniku kart pamięci - active, normalnie przy uruchamianiu systemu świeciła się tylko na chwilę i zaraz gasła, a cały czas świeciła się tylko po włożeniu karty pamięci w czytnik. A na obudowie świeci się tylko lampka od HDD, lampka od power nawet na chwilę się nie zaświeci. Nie mogę także wysuwać tacki DVD romu, duszę przycisk a komp nic. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Podaj cały konfig łącznie z dokładną nazwą tego Fortrona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Intel D 805 2x 2,66 GHz @@ ECS PT880PRO-A @@ 512MB TwinMOS 533MHz CL4 1GB Kingston 667 MHz CL5 @@ Samsung 160GB @@ NVIDIA GeForce 7300 GS 256MB (Gainward) @@ FORTRON 450PNR @@ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) Zasilacz jest dobry, kwestia tego czy wszystko podłączyłeś dobrze? Dyski, wtyczki 4 pin itd itd? Może byś tez tak że siedzi w niej stary bios nie obsługujący poprawnie tego Pentiuma D. Dobrym rozwiązaniem tego problemu byłoby załatwienie jakiegoś celerona D/pentium 4 i podmiana, wtedy przekonałbyś sie czy to wina procka i mógłbyś zaktualizować bios. Był podobny problem na forum frazpc i autor go rozwiązał jednak nie napisał jak :E Widzę też że masz dwie kości pamięci ram. Spróbuj uruchomić na JEDNEJ z nich :) W następnej kolejności poodczepiać wszystkie zbędne urządzenia na USB i uruchomić bez podpiętego panelu przedniego (zewrzyj go śrubokrętem) Edytowane 7 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Komp na starej zasiłce no-name śmigał. Teraz czy podłączę Fortrona czy no-name'a to komp się nie odpala. Niezależnie od tego, jaką pamiątkę włożę to dalej jest to samo. Czarny ekran, dioda od hdd na obudowie świecąca się cały czas i działające wiatraki, nic więcej... I wszystko podłączyłem dobrze :) Za 1 razem się odpalił, jak pisałem wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Clear CMOS + opcja Reset Configuration/ESCD Data (gdzieś tam jest) Odłącz HDD i wszystkie zbędne śmieci spod USB - jeśli nie pomoże: podłącz starą zasiłkę na próbę. Fakt że nie wysuwa się tacka świadczyć może o braku jednego z napięć zasilających -> miernik + po odłączeniu taśmy ATA/kabla SATA tray MUSI zacząć działać, chyba że napęd jest uszkodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Czy podłącze nową czy starą zasiłkę to jest to samo - tacka się nie wysuwa i tak i tak. A co do tej opcji Reset Configuration to do tego jest jakaś zworka czy może tzreba nacisnąć ileś tam razy przycisk power czy jak ? Próbowałem odpalić kompa nawet bez procesora i wtedy nie chce sie odpalic wcale ;] Zrobiłem przed chwilą tak: odpiąłem i wyjąłem wszystko, nawet proca na którym była stara pasta termoprzewodząca, ramy, taśmy, zasialnie od płyty - została sama płyta i wtedy zrobiłem clear CMOS zworką. Po czym podłączyłem spowrotem procka, włożyłem 1 kość ramu. I teraz mam pytanie czy mogę na krótki czas (5minut) włączyć kompa z założonym chłodzeniem bez pasty termoprzewodzącej na proca ? Chyba zepsuty BIOS... podłączyłem samego proca na płytę i nawet nie piszczał, że nie ma grafy, czy RAMu, włożyłem same zasilanie do DVD-ROMU i do HDD to ruszały, włożyłem zasilanie i taśmę to już się nie uruchamiały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 Czy podłącze nową czy starą zasiłkę to jest to samo - tacka się nie wysuwa i tak i tak. ... Próbowałem odpalić kompa nawet bez procesora i wtedy nie chce sie odpalic wcale ;] ... Chyba zepsuty BIOS... -jeśli tray "nie działa" gdy napęd ma wpięte tylko zasilanie, to jest uszkodzony: a) napęd b) zasilacz c) mobo (jeśli jest podłączone do zasilacza ofc) -niby jak ma się odpalić bez procka? wiele nowych płyt nawet nie "pika" w takiej sytuacji - bo i po co? -flashowałeś biosa lub masz pecha - "nowy" zasilacz uszkodził mobo, być może coś więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) Zasilacz mógł przyjść ,,pół sprawny,, a po podłączeniu do mobo tylko dopełnił swojego żywota...miałem raz taką sytuacje że po podpięciu jakiegoś szajsu na mobo jakiejś z s.478 było słychać tylko syczenie sekcji zasilania i kondensatory po wybuchały. Jak widać zasilacz szkód może narobić i tak mogło być tez w twoim przypadku tylko to wszystko odbyło sie ,,po cichu,, ;) to taka czarna wersja i nie koniecznie musi to być prawda ale wiele rzeczy na to wskazuje. Edytowane 8 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 -jeśli tray "nie działa" gdy napęd ma wpięte tylko zasilanie, to jest uszkodzony: a) napęd b) zasilacz c) mobo (jeśli jest podłączone do zasilacza ofc) -niby jak ma się odpalić bez procka? wiele nowych płyt nawet nie "pika" w takiej sytuacji - bo i po co? -flashowałeś biosa lub masz pecha - "nowy" zasilacz uszkodził mobo, być może coś więcej. Napęd nie jest uszkodzony na 100%, biosa nigdy nie flashowałem, a zasilacz był na pewno nowy bo nawet "śmierdział" nowością, poza tym zasilacze są dodatkowo sprawdzane przed wysyłką w sklepie. Jutro podłączę tego Fortrona do starego kompa, zobaczymy czy też coś się popsuje. Żadnego smrodu nie bylo czuć nawet włożyłem całą głowę :P i nic nie czułem, nie było także żadnych odgłosów... Mi się wydaje, że to był jakiś nieszczęśliwy zbieg okoliczności ;] W tym samym dniu nawet mi się pedał przy rowerze zepsuł :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 na 100% to Kopernik nie żyje (chociaż w tym przypadku też nie byłbym taki pewien ;) ) Jako że miernika nie posiadasz (nie sprawdzałeś napięć zasilacza, Vcore itd) oraz nie masz sprzętu do diagnozowania uszkodzeń mobo pozostaje oddać kompa do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BercikMeister Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) Jakiś miernik znalazłem, ale nim mogę tylko sprawdzić czy zasilanie na wtyczce jest czy nie ma. No a napęd się wysuwa jak podłącze samo zasilanie i u kumpla podłączyłem i śmiga. Wszystkie inne części są dobre... No może coś nie tak z zasilaczem, ale to się okaże jak go do starego kompa podłączę. Napiszcie mi tylko czy to jest wina mobo, jak tak to czy da się to jeszcze jakoś naprawić, jeżeli nie to kupie nową mobo - to nie problem. Wolę włożyć nową mobo jeżeli po tym ma działać znów niż go oddać do serwisu... Edytowane 9 Listopada 2008 przez BercikMeister Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...