Skocz do zawartości
eclip

Nowy Monitor 22" Nowe Problemy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

miałem do tej pory iiyama Vision Master Pro 450 ustawione na 1024x 768 do gier wyższe rozdzielczości adekwatnie do karty graficznej.

Na iiyame czas przyszedł po raz kolejny więc dosyć napraw.

Zakupiłem LG M228WA-BZ - 22" Wielkość plamki: 0.294.

I tu się zaczęły problemy rozdzielczość to 1680 x 1050 do internetu się dla mnie nie nadaje za małe literki, a jak zmniejszę rozdzielczość to obraz jest rozmyty !

Czy w kineskopach plamka skalowała się płynnie wraz z wzrostem rozdzielczości ?

W iiyamie plamka 0,25-0,27 mm niby mniejsza niż w Lcd a obraz przy niższych rozdzielczościach żyleta a w Lcd rozmyty.

Na szczęście Lg miał bad piksela i oddali kase.

Czy jest jakiś złoty środek ?

Duży monitor LCD np 19"-24" ostry obraz przy rozdzielczości 1024x768 .

Dziękuje i pozdrawiam.

Edytowane przez eclip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka.

Plamka w 22" ma 0.282 mm. Do internetu polecam FF i tam możesz bez problemów sobie powiększać tekst ( Ctrl + rolka w myszce ). W windzie zwiększ sobie dpi na przynajmniej 110%. Nie wszystko sie zwiększy, ale najważniejsze i najczęściej używane rzeczy będziesz miał większe.

LCD muszą pracować w swojej natywnej rozdzielczości inaczej obraz, jak sam zauważyłeś jest rozmyty i nie do zaakceptowania. Lepiej mieć mniejszą czcionkę ale ją powiększyć, jest wtedy bardziej "czysta", gładka i lepsza w odbiorze niż literka z dużej plamki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

miałem do tej pory iiyama Vision Master Pro 450 ustawione na 1024x 768 do gier wyższe rozdzielczości adekwatnie do karty graficznej.

Na iiyame czas przyszedł po raz kolejny więc dosyć napraw.

Zakupiłem LG M228WA-BZ - 22" Wielkość plamki: 0.294.

I tu się zaczęły problemy rozdzielczość to 1680 x 1050 do internetu się dla mnie nie nadaje za małe literki, a jak zmniejszę rozdzielczość to obraz jest rozmyty !

Czy w kineskopach plamka skalowała się płynnie wraz z wzrostem rozdzielczości ?

W iiyamie plamka 0,25-0,27 mm niby mniejsza niż w Lcd a obraz przy niższych rozdzielczościach żyleta a w Lcd rozmyty.

Na szczęście Lg miał bad piksela i oddali kase.

Czy jest jakiś złoty środek ?

Duży monitor LCD np 19"-24" ostry obraz przy rozdzielczości 1024x768 .

Dziękuje i pozdrawiam.

w CRT plamka jest stała... ale sporo mniejsza niż w LCD.. lepsze CRT jak np SONY GDM FW 900 albo GDM F520 posiadają przy 24 i 22 calach plamkę 0.22 na całej powierzchni ekranu... co daje ultra ostrość... niestety LCD mają wiekszą plamkę... a tanie CRT mają rozmiar plamki rózny po bokach i srodku... i wacha sie on od 0.24 do . 0.28mm

twój problem to nie problem.. 1680x1050 to imo za mała rozdziałka do internetu jeszcze hhehe ale jezeli słabo widzsz to uzyj kombinacji CTRL + rolka myszki i sobie powiesz lekko rozmiar stron... To działa w Firefoxie nie wiem jak w innych przeglądarkach...

oto przykład standard i powiekszenie...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

spokojnie się idealnie skaluje bez rozmyć i pogorszenia jakosci... do tego od wersji 3 firefox powieksza całe strony ze wszystkim a nie tylko napisy powodując zachwiania Layoutu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi