Skocz do zawartości
Aurora001

Jaki Procek I Mobo Do 8800 Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Użyczam konta od Aurory, bo chciałbym się was poradzić.

Muszę zmienić kompa. Bo już w nic nie daje rady normalnie grać. Mój obecny to GF6600, AMD 64 3000+ i 1 GB Ramu.

Nie gram za dużo bo praca itp, ale lubię wieczorkiem po pracy zasiąść przy kilku moich ulubionych grach. Chcę złożyć proca + mobo + grafę i ew ram pod takie gry jak:

Fallout 3, Call of Duty 5 i Empire Total War jak w lutym wyjdzie.

Jednocześnie mam okazję kupić BFG tech GF8800 GT za jedyne 350 zł. Nowiutki na 2 czy 3 letniej gwarancji. Jako, że na teraz wystarczy mi, że będę mógł grać w Fallout 3 na medium i tak samo w CoD5, a w Empire Total War dopiero w Lutym to nie muszę kupować proca i mobo TERAZ.

Moje pytania:

1. Jakiego proca dobrać pod ww kartę żeby karta się nie "nudziła" i miała co obrabiać od proca i żeby proc nie podawał za dużo. O ile wiem sila procka jest wazna w grach takich jak Total War gdzie jest wiele jednostek itp.

2. Jak bardzo będzie mój obecny proc ograniczał kartę i czy w związku z tym warto ją kupować i jechać do lutego na starym procu? Bo może jednak poczekać i przemęczyć się do lutego i wtedy kupić wszystko.

3. Cena gra rolę. Początkowo zamierzałem wydać 1500 zł. Ale... okazało się ze tą kartę i ew nowy procek spokojnie mój zasilacz uciągnie (Chieftec 360W w obudowie Chiefteca) i nie muszę wydawać aż tylu. Dodatkowo coś mi finanse nie poszły za dobrze i ostatecznie chcę się zamknąć do 900 zł za te trzy części + ew Ram.

4. Głośność też gra rolę (a raczej możliwość późniejszego wyciszenia proca jak mi się finanse poprawią). Obecnie mój GF jest pasywny i najgłośniejsza cześć to went na procku. Głośność poziomu wenta z zasilacza to dla mnie wystarczająco cicho. Maniakiem nie jestem.

Dzięki za wszelkie porady.

P.S. Finanse nie są sztywno ustalone jeżeli mi ktoś poradzi coś troszkę droższego. Bo jak mam motywacje wydać troszkę więcej po to aby zyskać sporo to byłbym głupi nie oszczędzając na piwie czy dwóch ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek będzie zdecydowanie wąskim gardłem ;) Dobrze by było zmieniać proc+mobo+ram bo ramy masz DDR a będziesz miał DDRII.

E5200

KINGSTON Ddr2 2gb

GIGABYTE GA-G31M-S2L - biedne minimum ;)

lub:

ASUS P5KPL-C

No i jeśli chcesz ciszę to jakiś fajny cooler na procka ;) tylko założę się że zasilacz hałasuje jak zbój ;p więc nie box'owe chłodzenie CPU jest bez sensu w tym przypadku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi