Skocz do zawartości
Milo

Nvidia PRZEGIEŁA!!!Zaczyna się walka ATI vs Nvidia

Rekomendowane odpowiedzi

Heh... a niech sobie optymalizują. Jak dalej nvidia będzie takie kichy jak GFFX wypuszczać to nawet umowy jej nie pomogą bo po prostu za ati będzie przemawiała jakość ich produktów i nvidia polegnie czy tego chce czy nie.

Takie akcje napewno nvidii zwolenników nie przysporzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kij z nVidią. Walczą o przetrwanie więc teraz będą się skupiać na tego typu manewrach a ATI, tak sądzę, będzie dalej robiło dobre karty i poszerzało rynek.

Jeżeli nVidia zrobi jeszcze raz taką skuchę jak z FX, to żadne umowy z producentami gier im nie pomogą.

ATI jest W I E L K A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... a niech sobie optymalizują. Jak dalej nvidia będzie takie kichy jak GFFX wypuszczać to nawet umowy jej nie pomogą bo po prostu za ati będzie przemawiała jakość ich produktów i nvidia polegnie czy tego chce czy nie.

Takie akcje napewno nvidii zwolenników nie przysporzą.

Jakie "kichy"? GFFX jest teraz najwydajniejszą kartą czy to się komuś podoba czy nie, jest także najbardziej zaawansowana technicznie (choć narzie nic z tego bo nie ma na czym tego sporzytkować - do czasu).

A taki ruch jest zupełnie zrozumiały na obecnym coraz bardziej konkurencyjnym rynku - poprostu marketing. Zresztą nie od dziś tworzone są gry ze znaczkiem "NVIDIA The Way It's Meant To Be Played". Mnie to nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano kichy. Bo niech sobie wsadzą tego fx'a skoro kosztuje grubo ponad 2000zł. Za taką kase można mieć niewiele jeśli wogóle mu ustępującego R9700pro. FX to niewypał - z dużej chmoory mały deszcz. Karta spóźniona o pare miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Jakie "kichy"? GFFX jest teraz najwydajniejszą kartą czy to się komuś podoba czy nie, jest także najbardziej zaawansowana technicznie (choć narzie nic z tego bo nie ma na czym tego sporzytkować - do czasu). 

(...)

wszystko cacy, tylko dlaczego nowy fx nazwywany jest "odkurzaczem" :roll: :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano kichy. Bo niech sobie wsadzą tego fx'a skoro kosztuje grubo ponad 2000zł. Za taką kase można mieć niewiele jeśli wogóle mu ustępującego R9700pro. FX to niewypał - z dużej chmoory mały deszcz. Karta spóźniona o pare miesięcy.

Każda nowa karta (topowa) kosztuje ponad 2000zł ATI9700 też tak kosztowało, ceny jszcze spadną, a tak się składa że fx jest wydajniejszy od r9700pro i bardziej zaawansowany techiczne (wystarczy przeczytać sobie jakiekolwiek porównanie tych tart). FX ma potencjał który dopiero bądze można w pełni wykożystać.

A z tym "odkużaczem" to przesada, (jak się nie ma do czego przyczepić to można do takich pierdół). Pozatym są karty na fx które są "ciche" np. Leadtek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda nowa karta (topowa) kosztuje ponad 2000zł ATI9700 też tak kosztowało, ceny jszcze spadną, a tak się składa że fx jest wydajniejszy od r9700pro i bardziej zaawansowany techiczne (wystarczy przeczytać sobie jakiekolwiek porównanie tych tart). FX ma potencjał który dopiero bądze można w pełni wykożystać.

Tylko, ze w czasie kiedy cokolwiek zacznie to całe "zaawansowanie" wykorzystsywać (jeśli wogóle) to będą już dużo lepsze karty (i tańsze!). W aplikacjach dzisiejszych 9700pro od FX'a różni sie bardzo niewielkim procentem - za to kosztuje o wiele więcej. Jak to w reklamie: "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?". Nvidia jeśli by chciała cokolwiek zwojować tym swoim FX'em musiała by wypuścić go w cenie takiej samej jak r9700pro - z takimi cenami jakie są to sobie mogą to wystawiać na pokazach co najwyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

behebhebehbeh .......no spoko fx najwydajniejszy jest od 4 miesiecy a dopiero niedawno dostał sie do sklepow w dodatku jak jest od 9700pro ciutke wydajnieszy to 700zł roznicy robi swoje ....za 2% ja 1/3 ceny bym nie zapłacił a pozatym jest juz 9800 a w maju to jeszcze tylko 20 kilka dni ma wyjsc nowa karta od ATI i szanowny fx zanim zdazy zabłysnac juz zgasnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te dziecioly od GTA3 skaszanili obsluge KYRO

niech sobie optymalizuja jak chca,aby gry chodzily na kartach za 400pln bo inaczej nikt im gry nie kupi,jezeli musialby przy okazji karte zmieniac

na naszym rynku to rybka,bo i tak same piraty chodza,ale za granica takie zjawisko jest niepopularne i pare firm programistycznych moze pasc,jak beda nadgorliwe do ati lub nv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tym "odkużaczem" to przesada, (jak się nie ma do czego przyczepić to można do takich pierdół). Pozatym są karty na fx które są "ciche" np. Leadtek.

He,He dobre! Fx ma potenciał. a r9700 to nie ma?! Gdzie jest taka gra która wyciska siódme poty z radka 9700? nie ma i długo nie będzie. dopiero doomIII tak naprawde wykorzysta efekty dx 8.x a gdzie dx9.0?! gf fx to na pewno mocna karta ale za te pieniądze nic na tą chwile nie oferuje nowego a na dodatek dostajemy gratis wielki hałas w kompie...lipa nad lipy!! i tyle... i jeszcze na dodatek bezczelne optymalizacje w marku03 i umowy z producentami gier żeby pisali pod szuszarke!! oj niedobrze sie dzieje .(były fan nvidii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może się mylę, ale 9700 miałbyc odpowiedzią na Ti 4600, natomiast odpowiednikiem FX 5800 jest Radeon 9800. I tu z przewagą nVidii bywa różnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W niemieckiej gazecie PC Professionell imo calkowicie obiektywnej , zajmujacej sie tylko testowaniem sprzetu.

ktorej praktycznie calkowicie ufam ,- nie to co np polski Chip ktory tez ma czasem odjazdy. a wyniki zapodam niestety w testach nie bylo R9800pro alde wiadomo to tylko podkrecony 9700pro

wszystkie testy w 1280x1024 tak sobie niemcy przyjeli =]

wydajnosc ogolna/Winmark2000/3dmark2k1/Nature/3dmark2003/Aquamark/Quake-Quave-Demo/....4xfsaa/Spec Viewperf/

high end >300euro

1 Geforce FX 5800 ultra 308/13984/78.4/3891/75.8/277...

2 R9700pro 355/13340/69.9/3531/60.9/247.....

3 Geforce Fx 5800 278/12781/64.9/3283/69.7/257.............

..

150-300euro

1 R9500pro

2 Ti4800

2 Ti4800se

do 150euro

1 R9100

2 R9000pro

3 Sis Xabre

nie chce mi sie wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc piszacych w tym watku (przede wszystkim na jego poczatku) ma chyba glowe gleboko w [gluteus maximus] , NV i EA podpisaly umowe o wspolpracy - wielkie mi halo po prostu czesc gier bedzie optymalizowane pod GPU nVidii a na kartach Ati dalej beda dzialac moze ew. bedzie pare wodotryskow mniej.

Nikt z was nie pamieta juz jak to bylo z MMX i 3Dnow! ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he wiedziałem że zaraz się na mnie rzuci stado Atimaniaków :wink:

Karty graficzne powstają tak szybko że powoli traci to sens, teraz na topie jest FX, zaraz bedze r9800pro ale NV też coś wymyśli i tak w kółko, ceny na "starsze" karty spadną i interes się kręci przecież tak jest od począdku "komputeryzacji" to się chyba nazywa rozwuj :P Nie ma się o co kłucić, bo to dziecinne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi to na ręke ta cala sytuacja

imo taka sytuacja , graczą nie jest na ręke , bez roznicy by bylo gdyby to tylko te gry , ale na tym sie nei skonczy , teraz walka sie zacznie i w koncu sie okaze ze 50/50 gier bedzie na nvidie a druga na Ati , a tego chyba nie chcemy nie ?

Jeśli nie są to plotki to sytuacja w długim okresie będzie zmierzała właśnie do relacji 50/50

niestety

Nvidia & Ati peace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego oczekiwales z firmy, ktora klamie i oszukuje publike?!?

Jezeli chodzi o 3dfx i glide, to sytuacja jest troche bardziej skomplikowana. Wielu producentow mialo umowy z 3dfx i produkowalo gry pod glide, poniewaz nic innego wtedy nie istnialo. Kiedy d3d pojawilo sie na rynku sytuacja sie zminila.

Wystarczy tylko spojrzec na pierwsze Voodoo - tylko Glide.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ct1: byla alternatywa znana OpenGL, ale 3dfx'y poprostu zalaly/zmonopolowaly rynek i tyle.

Ale nvidia potrafila przebic sie !!! i plus dla niej ... plusy (ale coraz mniejsze mogla zbierac tylko do wydania gf2 bo tam juz byly przegiecia na maxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że jeśli Nvidia stworzyła by NV30 czyli 5800 Ultra z 256bit szyną danych dołozyła by do tego DDR II 1GHz i jądro 400Mhz zmniejszajac przez to wydzielanie ciepła to FX zorniusłby radka w proch ale oni jak zwykle w inną drogę a co do wydajności to FX i tak wygrywa z 9700pro ale za to przegrywa z 9800 pro no i d.u.p.a W końcu nv królowało za czasów geforca 4 ti przed 9700 więc Ati też ma prawo trochę pokrólować. Ja mam geforce 4 ti 4400 i jestem zadowolony . Zresztą po co kupować karty zgodne z dx 9.0 ? chyba po to aby sobie 3dmark'a2003 i nagą rusałkę poglądać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rusałekę, tylko elfkę :wink:

IMO- lepiej żeby nvidia została na rynku. Dlaczego? Może tego nie pamiętacie (pewnie młodzi jesteście, eh... :cry: ) ale kiedyś na rynku konkurowały dwie firmy- nvidia i 3dfx. Ta druga upadła i została wchłonięta przez tą pierwszą. I co? Nvidia stała się monopolistą. Jako że "historia lubi się powtarzać" może się tak zdarzyć, że na rynku zostanie tylko ATI i spocznie na laurach windując ceny nowych kart. Lepiej NIE.

Czysto informacyjnie powiem, że jestem użytkownikiem produktu nvidi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie zezowate szczeście ;) Qpiłem Voodo3 niedługo potem 3dfx padł (a szkoda wielka, bo firma zrobiła chyba najwiecej w chstorii dla gier 3D :cry: ). Teraz ma GF to się NV z problemami zaczeła borykać :(. Ja już nie wiem co mam kupawać :) .

Oczywiście dla dobra wszystkich wolał bym żeby NV nie padło. Pewnie gdyby AMD nie istniało to własnie przekraczali byśmy barierę 1GHz na Pentium III ;) i to samo mogło by byc w swiecie kart graficznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam karte nVIDI ale uwazam ze to sukinsyny.

Dostali lomot od ATI i teraz lapia sie najgorszych chwytow. TO jest qrestwo teraz nie bedzie mozna juz oczekiwc na gre tyle na to pod jaka karte bedzie :(

Ciekawe z kim IDsoftware podpisze umowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e z tymi chywytami nie jest tak zle bo zonbaczcie ..

"Windows Server 2003, w wersji dla procesorów 64 bitowych, zostanie zoptymalizowany do pracy z Opteronami i Athlonami 64 - jak na razie system ten współpracuje z procesorami Intel Xeon i Itanium 2.

Microsoft zapowiedział, iż specjalna wersja wspomnianego systemu będzie dostępna w wersji beta w połowie tego roku - jest to efekt ponad rocznej współpracy Microsoftu i AMD. System zostanie najpierw przetestowany na 64 bitowych Opteronach, procesorach do zastosowań profesjonalnych, które ukażą się wcześniej od Athlonów 64."

AmD tez takie chwyty uskutecznia a nikt sie na to nie gniewa ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...