Skocz do zawartości
-=YoGi=-

Waz 10/13 A Nk12...

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec mam pytanie do wyjadaczy w temacie :D Jakie macie dobre, podkreslam DOBRE sposoby nakladania weza na wieksze zlaczki?

• Podgrzewanie nad swieczka - szkoda weza. zbyt wysoka temperatura i po nagrzaniu slabo wraca do poprzedniego stanu.
  • Podgrzewanie w goracej wodzie - niby cos daje, ale i tak baaardzo ciezko...
  • Nagrzewanie suszarka - chyba najlepsza opcja, ale waz jak jest miekszy, to juz gorzej sie daje "napychac" na te zlaczki, bo zaczyna sie wyginac.

Macie jakies inne sprawdzone propozycje? Czekam na pompke i tak sie zastanawiam co tu zrobic jak znowu bede skladal uklad, bo kolejne 30min napychania weza na 1zlaczke jest troche meczace. Jeszcze cooling zamierza wprowadzic weze 10/16, wiec z jednej strony bedzie je latwiej napychac, a z drugiej strony moga ciezej wchodzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafwlkp napisał(a):

Podgrzewanie wodą + posmarowanie złączki płynem do naczyń musi dać radę. Ja nakładałem 8/10 na CR'a (bez tej 'przelotki') więc coś o tym wiem ^^

no ale czy czasem ten plyn nie przyczyni sie pozniej do zsuniecia weza? badz nie "wparuje" mi do ulkadu? Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10mm wąż spokojnie wejdzie na nk12

ja sam używałem dopiero gorącej wody gdy miałem naciągnąć go na 15mm

wkładałem końcówkę niemal do wrzątku i wciskałem ją na jakiś kryształ w kształcie stożka i czekałem aż ostygnie

a wąż to 10/14 z Castoramy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dar!ush napisał(a):

10mm wąż spokojnie wejdzie na nk12

ja sam używałem dopiero gorącej wody gdy miałem naciągnąć go na 15mm

wkładałem końcówkę niemal do wrzątku i wciskałem ją na jakiś kryształ w kształcie stożka i czekałem aż ostygnie

a wąż to 10/14 z Castoramy

ja nie mowie o zwyklych NK12 bo na nie to pewnie da sie wcisnac nawet 8/10, ale D-tek ma chyba 14mm w najszerszym miejscu o ile pamietam i dlatego to jest trudniejsze.

@Arni

Tu jest jakis pomysl... :)

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG...

Ja mam Tygon 9.5/12.7, wciskalem go na plastiki 1/2 cala swifa, NK12 swifa i D-Teka, problemow za wiele nie bylo... na D5 tez wlazl :) 8/11.2 na 3/8 cala tez daje rade (plastiki swifa).

Jak dla mnie dosc sprawdzone i wystarczajace rozwiazanie to pomaczanie go w plynie, np feserze (mialem resztki borygo i glownie jego uzywalem do maczania). Znacznie latwiej wchodza, jest poslizg delikatny, znacznie lepiej sie sprawdza niz ciepla woda, suszara nie bawilem sie, ale moze sprawdze przy okazji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi