Skocz do zawartości
Reverse16

Agp

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,jak juz wiecie posiadam płytke md 5000 i mam pytanie ,ona obsługuje agp 1,5 V (na płycie nawet pisze koło portu agp "ONLY 1,5 V" Aktualnie pracuje na r 9600 pro ,i chciałbym ją zmienić na ten sprzęcik i teraz pytanie czy pójdzie mi on na moim AGP ?

http://allegro.pl/item471348358_nowa_grafi...t_gw_1_rok.html

Czekam na rady :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta powinna działać, bo radek 9600pro z tego co pamiętam jest zgodny z AGP x8, czyli ma to samo złącze co ten radek na allegro.

A co do tego radka na allegro, to ciekawa sprawa, bo kumpel właśnie takiego kupił ostatnio na allegro (nie wiem czy akurat od tego sprzedawcy) i się okazało że to nie jest pełny radek 1650 pro tylko 1600pro!. http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html Wejdź na tą stronę i zobaczysz że taktowanie podane na stronie przedmiotu zgadzają się z taktowaniami 1600 pro a nie 1650 pro! Różnica w wydajności między x1600pro a x1650 pro jest spora. Być może jest to kolejny "wałek" ATI. Podobnie było z radkami 9600pro. referencyjny 9600 pro ma taktowania 400/600. Natomiast ATI po jakimś roku czy dwóch przestało produkować radki 9600pro taktowane 400/600, a zaczęło produkować 9600pro z taktowaniami 400/400. Nazwa oczywiście została bez zmian. Także lepiej dokładnie się wypytaj sprzedawcy, ale mimo wszystko wydaje mi się że jest to x1600pro z naklejką x1650pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ,jak juz wiecie posiadam płytke md 5000 i mam pytanie ,ona obsługuje agp 1,5 V (na płycie nawet pisze koło portu agp "ONLY 1,5 V" Aktualnie pracuje na r 9600 pro ,i chciałbym ją zmienić na ten sprzęcik i teraz pytanie czy pójdzie mi on na moim AGP ?

Jeżeli to jest ten wynalazek MSI dla Mediona, to - o ile się z płytą nie "pogryzie" - powinna ruszyć.

A co do tego radka na allegro, to ciekawa sprawa, bo kumpel właśnie takiego kupił ostatnio na allegro (nie wiem czy akurat od tego sprzedawcy) i się okazało że to nie jest pełny radek 1650 pro tylko 1600pro!. http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html Wejdź na tą stronę i zobaczysz że taktowanie podane na stronie przedmiotu zgadzają się z taktowaniami 1600 pro a nie 1650 pro! Różnica w wydajności między x1600pro a x1650 pro jest spora. Być może jest to kolejny "wałek" ATI. Podobnie było z radkami 9600pro. referencyjny 9600 pro ma taktowania 400/600. Natomiast ATI po jakimś roku czy dwóch przestało produkować radki 9600pro taktowane 400/600, a zaczęło produkować 9600pro z taktowaniami 400/400. Nazwa oczywiście została bez zmian. Także lepiej dokładnie się wypytaj sprzedawcy, ale mimo wszystko wydaje mi się że jest to x1600pro z naklejką x1650pro.

To nie ATI, tylko producenci kart zaczęli ładować w nie tanie i zarazem marnej jakości pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oka dzięki wszystkim za rady :) ,ale wydaje mi się ze hanSolo ma racje . To jest x1600 pro . zastanowię sie jeszcze nad kupnem tej karty skoro to jest x1600 pro :P A różnica jest spora z tego co widziałem , Jak na razie zamówiłem już proca 2,8 ghz P 4 , i dokupiłem ramu do 1 gb , teraz tylko karta może coś mi doradzicie z agp sami ? Tylko bez textów ze w agp nie warto inwestować , ;) Tak do 120 zł jak naj lepszą do mego sprzętu (z allegro ) . :)

Pzdr

Edytowane przez Reverse16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, czasem znajda się sztuki 6600GT za 120zl (128MB) po prostu trzeba mieć farta (jak pisałem to właśnie był 6600GT z opcją kup teraz za 110 czy 120zł ale szybko znikł), za 150zl już na pewno się coś powinno znaleźć (chociaż jak to karty AGP lubią chodzić drogo), jak wolisz coś gorszego z 256 Mb (z którego karta i tak pewnie nie zrobi większego użytku)no to cóż, twój wybór... (chyba ze 6600GT 256 ale to już jednak prawie 200zl z wysyłką a te 256 ramu wiele nie da, "blokuje" tylko możliwości O/C...)

Za 120zł na AGP coś sensownego ciężko znaleźć o ile się nie trafi okazja... Pozostaje chyba tylko ten X1650 PRO z nieszczęsnymi pamięciami ^^

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem tak bo jest taktowany jak 1600pro mimo ze pisze że to 1650pro, lubisz się czepiać co?

Tak, na pewno odczujesz różnice w porównaniu do 9600Pro i tak to chyba najsensowniejsze rozwiązane w tym przedziale cenowym... No i zawsze masz tam 12 miechów gwarancji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu te agp jest 2 razy droższe od PCi-e !!!! Nie kumam ... Przecież to w końcu starszy slot ... Może dlatego ze już większość modeli nie produkują ... Nie wiem , w każdym bądź razie przyszedł mi już ten P 4 2,8 Ghz i odczułem nie złą różnice :) Ram 1 GB wystarczy jak na platformę agp , i jeszcze tylko karta ;) Więc jeszcze z deka dozbieram hajsu i kupie tego x 1650 pro\ x 1600 pro :) Myślę że już na minimalnych zagram w nowego nfs UnderCover ^^ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty na AGP ( GF6xxx i wyższe modele ,Radek X1xxx i wyżej) są droższe bo były już natywnie przystosowane do obsługi szyny PCI-E , aby mogły działać na AGP producenci wstawiali specjalny układ scalony , co podnosiło cenę tych kart .

I faktycznie z dobrymi kartami jest problem , GF6600/7300GT DDR3/ 7600GS DDR3 kosztują bardzo dużo , zaś karty słabe i średnie ( X13xx , X16xx itp. ) latają w znośnych cenach :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U tego samego sprzedawcy niewiele drożej masz coś takiego:

http://allegro.pl/item480936394_sapphire_r...128bit_agp.html

mniej ramu ale za to sporo szybszy.

Wątpię, czy karta tej klasy w ogóle jest w stanie wykorzystać 512mb?

Wątpliwości może budzić jedynie sam sprzedawca - 0 komentarzy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi