Skocz do zawartości
Croatan

Monitor 22-24 Cale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam pytanie co moglibyście powiedzieć na temat tych kilku monitorów, ewentualnie co moglibyście polecić z tej selekcji, bądź poza nią do tej ceny 1300 :)

LG:

LG 24" Flatron W2452T-PF

LG 24" Flatron W2452V-PF

LG 26" Flatron W2600H-PF DVI USB

jeszcze modele: W2452V, W2452T-PF, L246WH

Samsung:

Samsung 24" SyncMaster 2433BW wide, glossy, DVI

Samsung 24" SyncMaster 245B+ DVI czarny

Samsung 24" SyncMaster 245B MM

Samsung 24" SyncMaster 2493HM czarny

Samsung 24" SyncMaster 2493HM USB czarny

Samsung 24" SyncMaster T240 DVI/HDMI/USB

do tego jeszcze ewentualnie:

Samsung 26" SyncMaster T260

Samsung 22" SyncMaster 223BW

Samsung 22" SyncMaster 2232BW

Samsung 22" SyncMaster 2233BW DVI czarny

Samsung 22" SyncMaster2243BW DVI czarny

Samsung 22" SyncMaster 2243BW DVI srebrny

Samsung 22" SyncMaster 2243LNX czarny [N]

Samsung 22" SyncMaster 2243NW czarny

Samsung 22" SyncMaster 2243NW srebrny

Samsung 22" SyncMaster 2243NWX czarny

Samsung 22" SyncMaster 2243WM srebrny

Samsung 22" SyncMaster 2243WM czarny

Samsung 22" SyncMaster 2253BW DVI

Samsung 22" SyncMaster 2253LW DVI

Samsung 22" SyncMaster T220 DVI czarno-bordowy

Monitor będzie służył do: grania, robienia prezentacji, oglądania stron internetowych, dokumentów, filmów, czasami także bawię się w photoshop'ie - ale sporadycznie. I jak jest z gwarancja w tych firmach. Może polecicie coś w tej cenie najlepiej 24 cale. Szczególnie przypadł mi do gustu Samsung T240. Co polecacie, czekam z niecierpliwością na Wasze opinie i rady. Inne firmy i modele też wchodzą w grę.

P.S. Czy warto dopłacać do HD? np w samsungach T240 i T260? i co to daje :P jak wygląda sprawa z podświetlaniem matrycy w tych modelach i z odwzorowaniem barw, kontrast? nie chodzi mi o suche dane z etykietki producenta, ale o opinie osób które miały z nimi kontakt.

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj, a dlaczego nie rozejrzysz się za 22" Benqu ? BENQ LCD 22" G2200W

Co do SAMSUNG 24" SM T240 to możesz według mnie ten model wybrać Parametry ma dobre więc obraz będzie dobry i szybki.

Nie wiem jak z HD bo też pytanie czy będziesz na nim odtwarzał tylko filmy z kompa czy też przez kartę sygnał z TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim, nie potrzebuję tego monitora do profesjonalnych zastosowań, tylko do domowych, jak napisałem wcześniej gry, filmy. Co do odpowiedzi gem83 tylko filmy z kompa. Skłaniam się do zakupu 24'' samsunga t240 lub t260, co mozecie o nich powiedzieć, a może jakiś LG? Podkreślam nie potrzebuję tego monitora do profesjonalnych zastosowań, ale nie chciałbym aby kolory w jednym rogu matrycy różniły się od kolorów na środku i innych wad...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ja myślę że bardzo fajnym wyjsciem z sytuacji jest LG 26" Flatron W2600H-PF którego sam zresztą podałeś. W końcu 26 cali to już jest ładna wielkośc monitora 2 calie więcej i to w podobnej cenie moim zdaniem jak najbardziej warto. Chociaz uważam że tak czy inaczej to przed zakupem powinieneś sie wybrac do sklepu przykładowo dla idiotów i obejrzeć monitorki który Ci najbardziej odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Podkreślam nie potrzebuję tego monitora do profesjonalnych zastosowań, ale nie chciałbym aby kolory w jednym rogu matrycy różniły się od kolorów na środku i innych wad...

wszystkie monitory na TN będą miały takie same wady, zwłaszcza w takich dużych rozmiarach będzie to szczególnie widoczne. bedzie inny kolor na gorze i na dole, w rogach podswietlenie moze wygladac inaczej niz na srodku niezaleznie który wybierzesz w takiej cenie.

Polecam LG W2600H-PF tez nad nim myślę ale raczej postaram się dołożyć do droższego na matrycy S-IPS W2600HP-BF pozbawiony tych wad o ktorych rozmawiamy ale niestety duzo droższy. Na pewno nie kupie nic od zadnego producenta który nie daje choćby testowej gwarancji na pixele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś rozważał kupno LG L246WH-BN ? W testach bardzo dobrze sobie radzi, dobre parametry, odpowiednia ilość złączy. Dodatkowo oczywiście 30 dniowa gwarancja na bad pix od LG.

Sam się nad nim zastanawiam, ciekawi mnie tylko jego słaba dostępność bo tak na prawdę w niskiej cenie to tylko w Siriusie. Link -> LG L246WH-BN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam pytanie co moglibyście powiedzieć na temat tych kilku monitorów, ewentualnie co moglibyście polecić z tej selekcji, bądź poza nią do tej ceny 1300 :)

Kilka monitorow? Analizowanie kazdego z nich, porownanie - to bylby niezly temat pracy magisterskiej ;) Radze samemu troche poszperac w detalach, jezeli mysli sie o swiadomym zakupie. Chociazby pytanie, jaki panel tkwi w monitorze?

http://lcdtech.no-ip.info/en/data/lcd.panels.in.monitors.htm

Od tego bardzo duzo zalezy. Powszechnie uwaza sie, ze powyzej 22" - lepiej nie rozwazac zakupu panelu TN, mozna brac to pod uwage, lub nie - na swoje wlasne ryzyko. Znajda sie tacy, ktorzy sa zadowoleni z TNek w bardzo duzych monitorach, inni klna na katy widzenia i zmiany kolorow juz w monitorach 22".

Gry i filmy - nie zawsze wszystko daje sie pogodzic. Gry - wazne sa: response time i input lag, czyli raczej TNki, bez wzgledu na rozmiar monitora i wymagania co do katow i kolorow. Filmy - zwlaszcza jak zaprosisz paru kolegow, to raczej TNki do 22", a jezeli wieksze rozmiary, to juz panale z wyzszej polki, czyli drozsze.

Po przeanalizowaniu rozny cech: ergonomii, podlaczen itd i wyselekcjonowaniu kilku monitorow warto porownac je przy pomocy..

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6

i wtedy poszukac w sklepach i posluchac co sie o nich mowi.

Edytowane przez sherpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ci tak duże monitory jak potrzebujesz go tylko do celów uzytkowych. jak dla mnie takie kolosy zniekształcają grafike ale jak uwazasz ze mniejszy Ci nie wystarczy to brałbym ktoregos z LG slyszalem sporo pozytywnych opinii o tej firmie. sam mam vievsonic'a 17'-tke :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh dopiero wróciłem z wyjazdu... Poczytałem i boję się tych Samsungów - problemy z gwarancją i jeszcze do tego takie cyrki jakie kolega ma w nowszym poście o gwarancji. Teraz poważnie się zastanawiam nad LG gdyż gwarancja 30 na bad pixele - nie dużo ale zawsze coś :)

Sherpa, które panele są dobre z tej stronki która podałeś, najlepiej na które się zdecydować, liczę się z tym ze przy takich rozmiarach będą problemy z kolorami, ale chciałbym te zniekształcenia wyeliminować do minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ci tak duże monitory jak potrzebujesz go tylko do celów uzytkowych. jak dla mnie takie kolosy zniekształcają grafike ale jak uwazasz ze mniejszy Ci nie wystarczy to brałbym ktoregos z LG slyszalem sporo pozytywnych opinii o tej firmie. sam mam vievsonic'a 17'-tke :rolleyes:

W jaki sposób "zniekształcają grafikę" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już sam nie wiem co myśleć. Czy ryzykować i brać T240 albo T260 - chociaż nie wiem czy jest sens brania 26" - no i samsung sytuacja opisana przez Tanx'a nie do pozazdroszczenia, dlatego zniechęca mnie takim podejściem Samsung. Mam 2 monitory tej firmy CRT - SyncMaster 959NF i LCD - SyncMaster 710N oba 6 lat maja i jeszcze nic nie padło w nich. Boję się także o to, że Samsung nie daje gwarancji na bad pixele - zawsze można trafić na felerną sztukę - i trzeba będzie się borykać z martwymi pixelami. Sam nie wiem co brać, może jeszcze nad LG się zastanowię. Jutro muszę zamówić, a mam mętlik w głowie :(

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm wtrace sie , bylem w media i kurde fajne sa te 240 i t260 sytuacja tanxa rzeczywiscie odstrasza ale ja nie widze problemu jesli chodzi o media tez jest jakis okres czasu gdzie mozna wymienic towar na inny :) wiec jesli jakis badpixel bybyl to mozna wymienic no nie?

tez zastanawiam sie wlasnie miedzy tymi t240 i t260 choc LG kusi t 240 to koszt 1500+ z tv a bez jakies 1400+ na t260 nie stac mnie juz na wersje z tunerem :)

jest jeszcze wcale nie maly t 220 ktory tez jest fajny , a LG hmm no wlasnie co z nimi - widze ze wiekszosc je ma ale jak czytalem o tym 22" koncowka tq to zdania sa podzielone

mysle ze kupic taki jak sie podoba a to cz bedzie ok zalezy od sztuki jak wiadomo nie kazdy jest taki sam :) ktos trafi na gorszy a ktos nalepszy model moze lepiej kupic t220 zaoszczedzic polowe kasy z t260 i za rok kupic cos innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrki ze post pod postem, ale chcę odświeżyć temat...

A mianowicie byłem dzisiaj w sklepie dla "idotów" i popatrzyłem na 2 Samsungi i jeden LG. Samsungi to oczywiście T240 i 2493 HM a LG to W2452TP-F czy jakoś tak :P Porównałem samsungi i moim zdaniem lepiej wyglądał obraz na 2493HM niż na T240 - nie wiem może to przez tą jasność, albo zła kalibracja. W obu nacisnąłem funkcję auto dostosowania ekranu i T240 miał z tym problemy, poza tym na nim właśnie widziałem rozmazany tekst, nie wiem czy to wina matrycy czy zła kalibracja. Aha dodam, że na obu był wyświetlany ten sam obraz :( LG miało porównywane odwzorowanie do 2493HM. Teraz chciałbym coś wybrać z tej trójki :( i mam problem, a jutro muszę zamówić.

EDIT:

Dodam, że monitor przeważnie do grania, oglądania stron www i filmów - czysto domowe zastosowanie ;) czasami także bawię się w Photoshopie - ale to sporadycznie

Pozdrawiam

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałbym poznać opinię użytkowników na temat monitora HP L2208w (GX007AA), niestety nigdzie żadnych opisów nie mogę znaleźć a nadarzyła się okazja zakupu po okazyjnej cenie.

PS: Rozważam kupno LG Monitor FlatronLCD W2252V-PF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej , zeby juz nie zakladac noweg tematu pozwolcie ze podepne sie pod ten ;) . otoz moj kolega chce sobie kupic na gwiazdke monitor , wybral taki i zapytal sie mnie czy jest dobry :) , jako ze nie mam pojecia o monitorach pytam sie Was :) .

czy ten monitor jest dobry?:) bedzie uzywany do gier i filmow

http://www.allegro.pl/item484943480_tanio_...21d_5000_1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi