Marcin-prv Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) ASUS P5E i Maximus Formula - Rampage BIOS MOD Dzisiaj zaprezentuję przewodnik własnego autorstwa jak szybko i bezpiecznie przerobić płyty ASUS P5E lub Maximus Formula na Rampage Formula. Pomimo tego, że płyty posiadają inne chipsety - mianowicie Intel X38 oraz X48, nic nie stoi na przeszkodzie by zastosować modyfikację. Z owym przewodnikiem spóźniłem się kilka "ładnych" miesięcy ponieważ obecnie mamy już dużo nowsze modele - ASUS Rampage Extreme czy Maximus II Extreme, ale opisywane przezemnie płyty nadal są w sprzedaży więc polecam poświęcić kilka minut na zapoznanie się z treścią. Jak widać na zamieszczonym obrazku, jedyne różnice pomiędzy chipsetami X38 i X48 to oficjalne wsparcie tego drugiego dla szyny systemowej 1600MHz oraz związanymi z nią dzielnikami. Dodatkowo możliwe jest użycie pary modułów DDR3-1600 w technologii Intel XMP (Extreme Memory Profile). Nadszedł czas na zaprezentowanie trzech płyt ASUS P5E - okrojona wersja ASUS Rampage Formula ASUS Maximus Formula - można powiedzię, że jest to ASUS Rampage Formula która osiąga niższe taktowania FSB ASUS Rampage Formula - płyta końcowa do której będziemy porównywać pozostałe. Ceny prezentowanych płyt głównych z dnia 8.11.2008 Fizyczne różnice pomiędzy Asus P5E a Rampage Formula - dodatkowa dioda koło złącz USB na P5E - brak złącza na zewnętrzny LCD na P5E (miejsce na laminacie) - brak zewnętrznego wyświetlacza LCD POST - użyto tylko duże czerwone kondensatory na P5E - użyto czerwonych kondensatorów zamiast fioletowych na P5E - 2 puste miejsca na kondensatory na laminacie koło pierwszego PCI-E x16 na P5E - brak 3 diód w 4 miejscach na płycie obrazujących napięcia na CPU, NB, SB i pamięciach na P5E (miejsce na laminacie) - brak 2 złącz na dodatkowe czujniki temperatur na P5E (miejsce na laminacie) - brak diody HDD na P5E (miejsce na laminacie) - tylko 4 z 8 złącz na wentylatory na P5E (miejsce na laminacie) - brak dodatkowych przycisków POWER i RESET na płycie P5E (miejsce na laminacie) - brak drugiego złącza LAN i drugiego chipu od karty sieciowej na P5E (miejsce na laminacie) - bliźniacze radiatory z innym ożebrowaniem - innego koloru złącz PCI-E x16, USB oraz ATA - inna naklejka na South Bridge - naklejka P5E zakrywająca oryginalny napis MAXIMUS FORMULA - BIOS z mniejszą ilością ustawień na P5E Fizyczne różnice pomiędzy Asus Maximus Formula a Rampage Formula - użycie tylko niebieskich kondensatorów na Maximus Formula - inna naklejka na South Bridge - BIOS z mniejszą ilością ustawień na Maximus Formula Procedura podmiany BIOS'u. Poniżej zamieszczam linki do przydatnych plików i stron. Strona pomocna przy tworzeniu bootowalnego nośnika: www.bootdisk.com Najnowszy BIOS Rampage Formula: Rampage Formula BIOS 0601 Wersja inżynieryjna programu AFUDOS: Engineering Edition of AFUDOS v2.36 ES Proces podmiany BIOS'u nie różni się niczym od zwykłej aktualizacji wykonywanej pod DOS'em. Jedyną różnicą jest Inżynierska Edycja programu AFUDOS dzięki której możemy wgrać BIOS od innej płyty niż obecnie posiadamy. Na powyższym zdjęciu nie widać dokładnie co należy wpisać w wiersz poleceń więc zamieszczam pomocnicze zdjęcie. - Należy pamiętać o literce "i" przed nazwą BIOS'a. - Należy pamiętać by wpisać pełną nazwę pliku BIOS'a wraz z rozszerzeniem .ROM - Należy używać "spacji" tak jak na powyższym obrazku UWAGA! Przed każdą podmianą/aktualizacją BIOS'a radzę przywrócić domyślne ustawienia systemu. Próby podmiany/aktualizacji na podkręconych komputerach mogą spowodować ich nieodwracalne uszkodzenie. W odróżnieniu od aktualizacji, podmiany BIOS'a nie można wykonać przy użyciu narzędzia EZ Flash 2 w BIOS'ie oraz ASUS UPDATE pracującego pod systemem Windows. W przyszłości gdy już będziemy posiadać BIOS Rampage niema problemu by zaktualizować go do nowszego, jednak podobnie jak wielu innych użytkowników odradzam aktualizację pod systemem Windows Vista gdyż wiele osób w ten sposób uśmierciło płyty - narzędzie to nie jest pewne. Dużo lepszym i szybszym sposobem jest nagranie nowego BIOS'a na dyskietkę/pendrive/płytę CD lub DVD i użycie wcześniej wspomnianego EZ Flash 2 który znajduje się w BIOS'ie. Po podmianie na BIOS Rampage Formula powita nas nowy ekran startowy. Jeżeli komuś nie pasuje wcześniejszy obrazek, może go wyłączyć uzyska standardowy POST. BIOS posiada obecnie wszystkie ustawienia dostępne na płycie Rampage Formula. BIOS Rampage Formula w wersji 0601 na płycie Maximus Formula. Everest poprawnie wykrywa chipset X38 i nie wspomina o wsparciu dla szyny FSB 1600MHz. W podsumowaniu chciałbym zaznaczyć, że modyfikacja jest naprawdę przydatna podczas podkręcania komputera. Na oryginalnym BIOS'ie nie byłem w stanie uzyskać stabilnego FSB na poziomie 450MHz, natomiast pamięci pracowały na 900MHz. Obecnie uzyskałem stabilne FSB 480MHz wraz z pamięciami pracującymi na 1200MHz. Kolejnym plusem jest brak pojawiania się irytującej informacji DET DRAM na wyświetlaczu LED, która była częsta podczas OC. Ostatnim powodem na modyfikacje jest świadomość posiadania czegoś lepszego (droższego) niż zakupiliśmy. Autor: Marcin-prv Edytowane 19 Listopada 2008 przez Marcin-prv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Fajnie to zrobiłes ale: Temat o P5E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Fajnie to zrobiłes ale: Temat o P5E To nie jest temat TYLKO o P5E ale i o Maximus Formula więc w obu przypadkach dałem linki do tego wątku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 a u mnie na maximusie "unable to open rom file" xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 przeczytaj jeszcze raz uważnie instrukcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) a u mnie na maximusie "unable to open rom file" xD Pamiętajcie o spacjach gdy piszecie komendę w DOS'ie. Edytowane 21 Listopada 2008 przez Marcin-prv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 FSb to trochę wyższe można uzyskać. Uogólnij to. 515 uzyskałem. Dodatkowo po flashu biosu od rampage mamy niższy PL i dodatkowe opcje dla tuningu pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 (edytowane) Panowie stworzylem dysk systemowy na Pendrive ale nie wiem co w biosie przestawic aby z Pena startowalo - w menu gdzie sie to ustawia nie moge wybrac takiej opcji ;( Ok juz udalo mi sie to zrobic :) Zastanawiam sie teraz tylko jak ustawic biosik ;> Edytowane 24 Listopada 2008 przez Avatar25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin-prv Opublikowano 24 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2008 Panowie stworzylem dysk systemowy na Pendrive ale nie wiem co w biosie przestawic aby z Pena startowalo - w menu gdzie sie to ustawia nie moge wybrac takiej opcji ;( Ok juz udalo mi sie to zrobic :) Zastanawiam sie teraz tylko jak ustawic biosik ;> Próbuj, mi to zajęło pół roku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-balrog- Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Po modyfikacji P5E na najnowszy bios 0902 RAMPAGE FORMULA oto wyniki z everesta: Odczyt z pamięci: przed 6045MB/s po 5608 (!!!) Zapis do pamięci: przed 5525MB/s po 5521 Czas oczekiwania pamięci: przed 83,4ns po 93ns (!!!) CPU Queen: przed 10642 po 10739 FPU Julia: przed 4642 po 4713 i z 3D Mark Vantage przed: całość P6535 3DMarks CPU Score 5001 Graphics Score 7280 po: P6462 CPU Score 4838 Graphics Score 7277 Zarówno P5E jak i po modzie na Rampage Formula bios jest na standardowych ustawieniach, nic nie zmieniałem. Skąd w tamim razie takie różnice, zwłaszcza w odczycie i czasie oczekiwania pamięci?? EDYCJA: Hmmm teraz wszystko w porządku. Nie wiem w sumie co mogło pomóc ale w tym czasie wyrzuciłem 2 spyware i zoptymalizowałem nieco system a w biosie powyłączałem nieużywane wejścia SATA i kartę sieciową a także IEE 1394. Po tym wszystkim wyniki w Evereście są nieco lepsze od poprzedniego biosu P5E. Jutro biorę się do OC :) Edytowane 6 Marca 2010 przez -balrog- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moment18 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam moze sie teraz troszke zbłaznie ale czy moze mi ktos dac link do gotowca a mianowice do botowalnego noscnika pod Win7 probowałem cos z tej strony zorganizowac ale za wszystko trzeba płacic i nie potrafie sobie jakos z tym poradzic a chciał bym cos wiecej niz 3.3ghz wyciagnac z mojego e8200 do tego 2x2 gh OCZ REAPER 1066 mhz a przy orginalnym biosie z tej płyty nic wiecej nie wyciagne bo mi sie komp resetuje..:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...