Skocz do zawartości
lookasw

Compaq 6735s Fu374es Partycja Hp Recovery I Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przedwczoraj kumpel zakupił nowego laptopa HP Compaq 6735s FU374ES z systemem Windows Vista Home Basic. Zobowiązałem się, że zmienię mu system z Visty na XP, gdyż on nie bardzo siedzi w tematyce komputerowej. Oczywiście HP nie dostarcza płytki recovery do swoich laptopów, lecz tworzy na dysku partycje HP Recovery, której backup (na wypadek przyszłej awarii dysku) można zgrać na trzy płytki DVD za pomocą środowiska HP Restore & Recovery Manager. Tak właśnie chciałem zrobić, jednak HP Restore & Recovery Manager nie widzi partycji HP Recovery (mimo iż przy starcie systemu można przywrócić normalnie Vistę z ustawieniami fabrycznymi, co sprawdzałem). "Nie można odnaleźć partycji odzyskiwania" - tak brzmi komunikat o błędzie. Nie eksperymentowałem w żaden sposób z partycjami, ani oprogramowaniem. Nie mam pojęcia jak zlikwidować ten problem.

Boje się, że po formacie c:\ i instalacji Win XP SP3 z płytki, nie będę już mógł przeprowadzić archiwizacji, ani odzyskać systemu Vista z partycji HP Recovery. To nie mój komputer, więc nie chcę koledze namieszać.

Jak ktoś potrafi mi pomóc, będę bardzo wdzięczny.

PS: Jakbym wywalił partycję Recovery, to oryginalny serial do Visty zadziała z dowolną płytką instalacyjną Vista Home Basic PL?

Edytowane przez lookasw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoń na infolinię pomocy technicznej HP, podaj nr seryjny laptopa i po ok. 10 dniach otrzymasz za free płytę instalacyjną Visty plus drugą ze sterownikami dla tego modelu laptopa.

Skoro jak piszesz kolega nie bardzo zna sie na komputerach to dlaczego chce zamienić legalną Viste na piracki Xp? Śmiem twierdzić, ze dlatego, iż nasłuchał sie wieści jaka to ta Vista zła (pomijając kwestię dostępności sterowników, co już chyba sprawdziłeś), a nie lepiej odpowiednio skonfigurować Vistę, ktora jest idealna dla "niekumatych" w temacie komputerów userów bo utrudnia im kolokwialnie mówiąc "psucie" systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi