Skocz do zawartości
zukosok

3870 512 Gddr4 Wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

witam

na poczatku sie przywitam ,bo to moj pierwszy post :)

A teraz do rzeczy, posiadam kartę sapphire 3870 512ram gddr4 256bit, jedno slotowa, standardowe chłodzenie. bios 1/21/08 010.077.000.000.000000

kupiona uzywana.

karta spisuje się dobrze nawet super - jak dla mnie, wszystkie gry które mam chodzą idealnie, medal of honor 1280x1024 max detale.

Niestety karta używa wentylatora w 80%, nawet podczas oglądania stron www, kiszka, tv nie słychać! Wentylator bardzo rzadko się wyłącza.

Temperatura normalnie to 42c, w grach około 75c.

i tu pytanie czy ktoś wie z was, jak ustawić płynna automatyczna regulacje wentylatora np. tak

35c 0&

40c 40%

50c 60%

60c 80%

70c 100&

próbowałem programu riva tuner, ale nie idze tam zmienić auto na swoje ustawienia (albo nie wiem jak), jest tam

50c 81%

60c 81%

70c 100%

pomocy, strasznie wyje ten wentyl, zakupiłem co prawda już gv1000 ale tam i tak wentylator będzie chodził na 81 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj ATI Tray Tools,imho nie wiem czy ta karta jest obsługiwana.W sumie najlepsze wyjście to zmiana chłodzenia,bo widzę że karta się dość mocno grzeje,po za tym referencyjne chłodzenia ATI słyną przeważnie z tego że wyją.

PzDr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi