Robert___K Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Witam Jestem kompletnie nie zorientowany w temacie podkręcania. Jedyne co udało mi się zrobić to podkręcić proc z poziomu biosa poprzez podniesienie FSB (do 144), niestety tylko do 1800+. Przy większym fsb komp jest martwy. Czy jest jakiś sposób na podkręcenie tego "cuda" ? Pszeszukałem tematy i prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić. Athlo XP (Model 6) Stepping 2,2 Family 6,7 Z góry dziękuję za odpowiedź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 8O 8O 8O :D Napisz może coś więcej o sprzecie tzn. jaka płyta gł., jakie pamięci, jakie chłodzenie proca. No wysil sie troszkę bardziej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Wydaje mi sie, ze wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w dziale FAQ wlacznie ze sposobem odblokowania mnoznikow (jezeli takowe masz zablokowane). Do procka w architekturze 0,18 bedziesz jednak potrzebowal dosc dobrego chlodzenia. Mojemu kumplowi niepodkrecony Antek XP 1800+ z wentylatorem Titan D5T grzal sie na 60 stopni w IDLE nie mowiac juz o obciazeniu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert___K Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Dzięki za zainteresowanie. Oto mój sprzęt : Płyta - Soltek 75DRV5 Pamięć - ELIXIR 256 DDR PC266 Chłodzenie - CoolerMaster HSC-001 Skived Fin Jeżeli chodzi o temp. procka to rzeczywiście da się zauważyć jej przyrost po podkręceniu na 1800+, ale u mnie to jest jakieś 52-53 stopnie. Próbowałem zamieniać mnożnik na płycie ale nie dało to żadnego efektu, więc wnioskuje, że mam zablokowane mnożniki na procku. Tak na marginesie, co sądzicie o CoolerMaster HSC-001 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek198 Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Spróbuj zwiększyć napięcia (ale delikatnie) moze to coś da !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert___K Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Jacek 198 : Próbowałem, ale niestety reakcja kompa jest taka sama. Myślę, że powalczę z mostkami i sytuacja się unormuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek198 Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 A o ile zwiększyłeś ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 14 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2003 a moze pamieci siadaja zwieksz troche napiecie na pamieciach jak bedzie lepiej to znaczy ze siadaja pamieci a jak nie to widocznie za duza temp procesora mozesz tez odblokowac mnoznik ale po te informacje zapraszam do FAQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert___K Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zwiększyłem do 1.85 V i nic. Z pamięcią jeszcze nie próbowałem, zaraz się do tego zabiorę, natomiast temp. jest w miarę niska i sięga na 1.75V około 45-50 stopni. Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Witam sorki że tak wpadne jak kosmaty w buraki ale jestem laikie powiedzcie mi co to jest FSB i gdzie to można znaleźć w biosie ? czytam na forum różne topiki i nie znalazłem nigdy wyjaśnienia więc postanowiłem dać to tutaj ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Witam sorki że tak wpadne jak kosmaty w buraki ale jestem laikie powiedzcie mi co to jest FSB i gdzie to można znaleźć w biosie ? czytam na forum różne topiki i nie znalazłem nigdy wyjaśnienia więc postanowiłem dać to tutaj ;P To poczytaj w nieoficjalnym FAQ- ostatnio sporo się namęczyłem, żeby napisać opracowanie o podkręcaniu, a RAF napisał o odblokowywaniu mnożników tak jasno, że bardziej się nie da... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 Dzięki poczytam z pewnością ;) jestem nowy na forum i na razie jeszcze słabo się tu poruszam ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 tylko jeszcze raz zapytam w jakim Faq ? bo w tym na forum jest tylko troche przydatnych info dla niewtajemniczonych takich jak ja . Daj tylko linka a czeka cię dozgonna wdzięczność ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 W tym FAQ: http://forum.purepc.pl/viewforum.php?f=8 A do tego zalecana lektura manuala własnej płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 Dzieki wielkie za pomoc ;) Dozgonna wdzięczność ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...