Skocz do zawartości
Robert___K

Athlon XP 1700+ 0.18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem kompletnie nie zorientowany w temacie podkręcania. Jedyne co udało mi się zrobić to podkręcić proc z poziomu biosa poprzez podniesienie FSB (do 144), niestety tylko do 1800+. Przy większym fsb komp jest martwy.

Czy jest jakiś sposób na podkręcenie tego "cuda" ?

Pszeszukałem tematy i prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak to zrobić.

Athlo XP (Model 6)

Stepping 2,2

Family 6,7

Z góry dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w dziale FAQ wlacznie ze sposobem odblokowania mnoznikow (jezeli takowe masz zablokowane).

Do procka w architekturze 0,18 bedziesz jednak potrzebowal dosc dobrego chlodzenia. Mojemu kumplowi niepodkrecony Antek XP 1800+ z wentylatorem Titan D5T grzal sie na 60 stopni w IDLE nie mowiac juz o obciazeniu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie. Oto mój sprzęt :

Płyta - Soltek 75DRV5

Pamięć - ELIXIR 256 DDR PC266

Chłodzenie - CoolerMaster HSC-001 Skived Fin

Jeżeli chodzi o temp. procka to rzeczywiście da się zauważyć jej przyrost po podkręceniu na 1800+, ale u mnie to jest jakieś 52-53 stopnie.

Próbowałem zamieniać mnożnik na płycie ale nie dało to żadnego efektu, więc wnioskuje, że mam zablokowane mnożniki na procku.

Tak na marginesie, co sądzicie o CoolerMaster HSC-001 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze pamieci siadaja

zwieksz troche napiecie na pamieciach jak bedzie lepiej to znaczy ze siadaja pamieci a jak nie to widocznie za duza temp procesora

mozesz tez odblokowac mnoznik ale po te informacje zapraszam do FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sorki że tak wpadne jak kosmaty w buraki ale jestem laikie powiedzcie mi co to jest FSB i gdzie to można znaleźć w biosie ? czytam na forum różne topiki i nie znalazłem nigdy wyjaśnienia więc postanowiłem dać to tutaj ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sorki że tak wpadne jak kosmaty w buraki ale jestem laikie powiedzcie mi co to jest FSB i gdzie to można znaleźć w biosie ? czytam na forum różne topiki i nie znalazłem nigdy wyjaśnienia więc postanowiłem dać to tutaj ;P

To poczytaj w nieoficjalnym FAQ- ostatnio sporo się namęczyłem, żeby napisać opracowanie o podkręcaniu, a RAF napisał o odblokowywaniu mnożników tak jasno, że bardziej się nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jeszcze raz zapytam w jakim Faq ? bo w tym na forum jest tylko troche przydatnych info dla niewtajemniczonych takich jak ja . Daj tylko linka a czeka cię dozgonna wdzięczność ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...