vecto94 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 No to tak jak w temacie zwiesza sie czasami przy ladowaniu sie paska Windows No to troche informacji o sprzecie Procek Intel C2Q Q6600 Grafa GF9600gt Zotac AMP Edition Pamieci OCZ 2x2GB DDR2 800MHz Reaper MOBO Gigabyte EP45 DS4 Zasilacz ModeCom Volcano 650W Czy moze jest cos co mozna na to poradzic czy moze ktos sie juz z czyms takim spotkal Sorka za brak polskich znakow ale mam XP64bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 sprzet krecony?dysk/dyski bez bad sectorow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 krecony ale przed tez tak bylo na 32bit tez. A co to sa bad sectory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) bad sectory to bledy na dysku przelec swojego twardziela hdtune i zobacz czy wszystko ok do tego sprawdz temperatury, dodatkowe zasilanie do karty graficznej podpiete? zwisy wystepuja przy pierwszym ladowaniu systemu/drugim czy tez losowo bez zadnej reguly? Edytowane 9 Listopada 2008 przez nuO3-Lzuruha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) temperatury sa ok w biosie pokazyje mi ok 35* na procu a na dysku mam ok 25* grafa 40* dodatkowe zasilanie do karty podpiete zwisy wystepuja losowo zaraz przelece dysk hdtune zobaczymy co pokaze Edytowane 10 Listopada 2008 przez vecto94 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) HD Tune: ST3640323AS Health ID Current Worst ThresholdData Status (01) Raw Read Error Rate 112 99 6 49681592 Ok (03) Spin Up Time 96 96 0 0 Ok (04) Start/Stop Count 100 100 20 106 Ok (05) Reallocated Sector Count 100 100 36 2 Ok (07) Seek Error Rate 68 60 30 6972607 Ok (09) Power On Hours Count 100 100 0 588 Ok (0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok (0C) Power Cycle Count 100 100 20 265 Ok (B8) (unknown attribute) 45 45 99 55 Failed (BB) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (BC) (unknown attribute) 100 100 0 196611 Ok (BD) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (BE) Airflow Temperature 67 60 45 555221025 Ok (C2) Temperature 33 40 0 33 Ok (C3) Hardware ECC Recovered 57 36 0 49681592 Ok (C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok (C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok (C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok Power On Time : 588 Health Status : Failed mam cos takiego pod zakladka "Health" no i nie mam bad sectorow naprawde nikt nie wie o co chodzi??????? Edytowane 10 Listopada 2008 przez vecto94 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 naprawde nikt nie wie o co moze chodzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Jeżeli komp jest nowy i wszystkie podzespoły działają ze sobą pierwszy raz i coś nie tak jest to bardzo trudno wywnioskować o co chodzi. Widać że nie jesteś doświadczony skoro nie wiesz co to są bad sectory. Więc i możesz tego nie zauważyć że ten hdtune Ci napisał "Health Status : Failed" i bym się zainteresował dyskiem. Wyraźnie napisał, że status zdrowia dysku jest negatywny. Spróbuj załatwić inny dysk na parę dni i zainstaluj na nim system i zobaczysz czy nadal to będzie występować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 oki spróbuje i zobacze co się będzie działo no i faktycznie ja nie jestem doświadczony dlatego sie pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 No zdaje się że są Bad sectory na dysku i bardzo możliwe że to one są powodem tych niestabilności. Załatw dowolny inny dysk twardy i przetestuj kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) No zdaje się że są Bad sectory na dysku i bardzo możliwe że to one są powodem tych niestabilności. Załatw dowolny inny dysk twardy i przetestuj kompa. Właśnie wyżej napisał że nie ma bad sectorów tylko skoro nie wie co to jest i nikt mu nie wytłumaczył to pewnie niewie. Musisz W tym hd tune wejść w zakładke Error scan i nacisnąć start i jak chociażby jeden czerwony kwadracik będzie szczególnie z początku dysku czyli na partycji systemowej to jest niedobrze. Oczywiście jeżeli to nowy dysk i nie przeżył wstrząsów to na 99% to są bad sectory logiczne i nie fizyczne i da się je naprawić poprzez zerowanie dysku ale to wyższa szkoła jazdy jak dla Ciebie. Ale Warto spróbować zanim się odda dysk na gwarę. Ja tak usuwałem z mojego i się udało. Zrób skan jak mówiłem. Jak wykryje Ci Bad sectory to dam ci małą instrukcję jak spróbować naprawić bad sectory programem MHDD :wink: Zresztą co się bede rozpisywał jak juz troche zapomniałem ;-) masz: zerowanie dysku Dodam tylko ze u mnie nie trwało to pół dnia a ok godziny przy pojemności 250GB no i zrobić kopie danych bo bezpowrotnie je stracisz. Jakby co to mów to ci podrzuce ten programik jak bedziesz faktycznie go potrzebował ;) pozdro Edytowane 12 Listopada 2008 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 nie ma bad sectorow wszystkie zielone pisalem juz wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 nie ma bad sectorow wszystkie zielone pisalem juz wyzej Acha. To utrzymuje to że i tak coś masz z dyskiem bo odczyty smart ci mówią że zdrowie dysku nie jest dobre cokolwiek to znaczy. Jak skołujesz dysk inny to napisz jak komp sie zachowuje oki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 okej moze jutro mi sie uda dorwac jakis dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Przetestuj stabilność programem Orthos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam ponownie oddalem moje seagate na gwarancje i dostalem nowy taki sam dysk i dalej to samo tyle ze nie ma juz status failed i nie ma bad sectorow moze walnieta seria Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Przyczyn może byc naprawde dużo napewno chodzi tu o sprzęt, ja obstawiam płyte główna. Dlaczego? miałem podobny przypadek zwiecha kompa w różnych momentach, bez naczenia czy obciążony czy nie. Problem tkwił wtym że płyta głowna(AsRock) miała zintegrowana grafike. Po wyłączeniu jej w biosie i podłączeniu zewnętrznej grafiki robił zwiechy. Po odłączeniu gra jak ta lala. Ale oczywiście TY niemasz zintegrowanej grafiki. Proponuje na początek skombinowac inna grafike i podłaczyć ją. Jak będzie wystepował ten sam problem to płyta głowna jest walnieta. Wtedy tylko nowy bios lub reklamacja jak masz nowy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 no mi sie zawiesza kiedy laduje sie pasek windowsa a kiedy juz się zaladuje to jest wszystko super ogólnie to dzieje sie tak odkąd zainstalowalem sterowniki karty graficznej :):] oczywiscie postaram się sprawdzić i karte graficzną no ale cóz mieszkam na wsi i malo tutaj wmiare nowoczenego sprzętu xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 A z jakim napięciem pracują Ci ramy?? Bo powinny 2.2V a wiem że niektóre płyty nie zwiększają automatycznie papu i mogą działać na 1.8V. Więc zajrzyj w bios i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 na pamięciech napisane jest ze powinny miec 2.1 ale zaraz zwiększe napięcie na 2.1 bo mam 1.8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesos Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Znaczy się no 2.1 V ;) zagalopowałem się ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vecto94 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) zmienilem napiecie no i dalej to samo dodam tylko ze zawsze scina sie na chwile i po chwili albo sie odetnie i momentalnie robi sie ciszej znaczy napiecie na jakims wentylatorku wentylatorkach zostaje zmniejszone a jezeli sie nie odetnie to wszystkie pracuja na maksa dopoki nie zresetuje komputera Edytowane 11 Lutego 2009 przez vecto94 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Witam, mam taki sam problem jak autor tematu więc zwisy przy ładowaniu paska windowsa występują tylko wtedy gdy zainstaluje sterowniki od nvidi najnowsze do gts250 no i te sterowniki nie działają juz wiem ze trzeba zaktualizowac bios ale jak to zrobic i ktory wybrac mam gigabyte ep45 ds4 Edytowane 27 Marca 2009 przez valve90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psemeq Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 @vecto94 Cały bajer, że to Seagate od serii 10 ma kłopoty z dyskami. Nie działają stabilnie. Brat zgubił w ten sposób partycje 2 razy... Więc moja rada: 1. Sprawdzić jak system chodzi na innym dysku (może być nawet knopix, tylko odłącz hdd) 2. Jak to dysk - wymienić dysk na inną firmę 3. Jak nie dysk jednak - rozbierz kompa, złóż minimum (jedna kość ram, nawet sięgnij do jakichś starszych sprawdzonych części) Miłej zabawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) zaktualizowalem boiosa @bios do f9 i wszystko gra tyle ze sterowniki od grafiki dalej nie dzialaja Edytowane 27 Marca 2009 przez valve90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...