Skocz do zawartości
qasq

Kupno Lcd, Rozważania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegoś czasu noszę się z zakupem monitora. Mój stary wysłużony już Medion 19" cierpi na brzydką chorobę, otóż od nowości (a był juz wtedy używany) systematycznie rozmazywał się obraz, musiałem schodzić do niższych rozdzielczości. Obecnie pracuję na 1024x768 :/

Do rzeczy. Planuję zakup monitora LCD, marki nie ważnej. Wiem, że silna konkurencja zmusza producentów do wypuszczania produktów dopracowanych, dlatego nie napiszę tu że 'nie LG, bo robią słabe nagrywarki, nie NEC bo firma mniej znana od Sony'

Są trzy zasadnicze cechy LCD które rzutują na wybór konkretnego egzemplarza, w moim przypadku. Mianowicie:

Czas reakcji

22"

Cena

Odrazu uprzedzając wszelkie pytania, dodam że na początku cenę ustaliłem sobie na 600zł, i znalazłem kilka ciekawych modeli m. in :

Benq E2200HDA

IIYAMA E2202WS-B2

ASUS VW221D

Samsung SyncMaster 2243LNX

Do pewnego czasu uważałem ten pierwszy za mój 'pewnik' i na niego ostrzyłem kły, ale po głębszym zastanowieniu, doszedłem do wniosku, że jestem oprócz internauty także graczem, a mój 8600GTS, raczej nie poradzi sobie w pięknym FullHD (które chyba nie jest do końca FULL). Planuję w przyszłości zakup nowej karty (4850), ale wątpie by dało się przyjemnie grać w tej rozdzielczości, poza tym znam efekt małego ekranu i wysokiej rozdzielczości choćby z mojej Nokii E50 = 2" i 320x240 - obraz ostry, ale literki strasznie małe, a taki np k500i=2" przy 128x160 - większa pikseloza, ale obraz mniej męczy oko. W mojej szkole mam do czynienia z monitorami Lcd Asus, modelu nie przytoczę ale wiem ze to 19". Komfort pracy olbrzymi, zwłaszcza gdy oczy pamiętają wieczorną prace na Medionie... Obszar pracy np w Photoshopie poprostu miażdzy, dlatego jestem zdecydowany na 22'calową panoramę.

Czego oczekuję od Was ?

Ano potrzebuję oceny użytkowników danego monitora, wiem ze nic nie odda mi osobistych odczuć np w eurortv'agd albo innym mediamarkcie - spokojnie wybrałem się tam i mam swoje wymienione wyżej typy.

Co do moich 3 głównych cech:

Czas reakcji - zależy mi na 5->2ms, słowem wiem ze wszystko będzie lepsze od tego co mam, ale jeśli gra będzie warta świeczki (50zł w lewo czy prawo) bedę wolał dołożyć i odsunąć w przyszłość konieczność zakładania okularów.

22" - już wytłumaczyłem - piękny format, duzą przestrzeń do pracy, byle rozdzielczość pozwalała mi grać w gry WIDE, mam na myśli rok grania w wybrane tytuły, na rozsądnych ustawieniach (nie jestem entuzjastą, znam możliwości mojego sprzętu)

Cena - Jak już mówiłem, cena odgrywa dla mnie znaczącą rolę, nie jest to jak większość tematów zakładanych tu, na forum - 600zł, ale po lekkich poprawkach kwota w przybliżeniu 750zł. Za tę cenę widziałbym już monitor w ładnym wyglądzie (czarny) 2ms i opinię dlaczego ten. Moim faworytem na chwilę obecną jest (tu proszę się nie sugerować i nie pisać w odpowiedziach "świetny wybór, nic lepszego nie znajdziesz"

- W2252TQ-PF

Można go kupić już poniżej 700zł z przesyłką, ale znając życie znajdzie się jeszcze 5 innych które mi się spodobają.

Do dzieła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano potrzebuję oceny użytkowników danego monitora, wiem ze nic nie odda mi osobistych odczuć np w eurortv'agd albo innym mediamarkcie - spokojnie wybrałem się tam i mam swoje wymienione wyżej typy.

O opiniach na temat W2252TQ-PF możesz poczytać w osobnym temacie (po tym jak przekopiesz się przez masę postów na temat problemów technicznych ;p). Sam posiadam ten model i jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem podobnego zdania. Ja również uważam że powinieneś rozważyć kupno W2252TQ bardzo dobry monitor ładny obraz niski czas reakcji duza przekątna jak za tą kase i bardzo dobra gwarancja. Według mnie jeden z najrozsądniejszych monitorów obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi