Skocz do zawartości
soltys

Radeon 9700 Overclocking: Sapphire vs Hercules

Rekomendowane odpowiedzi

DA VINCI--> racja ale ja nie nalezy do osob ktore wydaja 120zl za ladne pudleko....

Zgodze sie z toba :)

Ale Hercules to nie tylko ładne pudełko ;)

lecz świetne wykonanie i wydajność 8) A wyposażenie też ma niczego sobie :D

W sumie karta wypas :] hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z www.rage3d.com

Concentrating on the Sapphire 9700, the Overclocking outcome is very, very good. The 3.6ns DDR Memory was able to hit 300 MHz, and even at 310 it was still capable of benchmarking, however it was displaying some 3D artifacts. Core speed was able to hit 340 MHz with the stock cooling. With aftermarket cooling these numbers will more than likely go up. However you cannot always expect to be able to achieve the same overclocking results on different cards, so there is no promise that other Sapphire 9700 cards will overclock as well as this one did.

to o Sapphire czyli stabilnie na standardowym chlodzeniu:

rdzen 340MHz

pamiec 300MHz(600), przy 310MHz artefakty

zaraz poszukam cos o Herku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z www.guru3d.com

One needs to seriously wonder why you want to overclock this card, but hey .. for the performance freaks among us we'll give it a good go. The core of the graphics card is default clocked at 275 MHz. Memory in total is 128 MB DDR SDRAM and clocked at 2x275=550 MHz.

The card was able to be pushed reasonably far memory wise. The results (while remaining stability and image quality) was good for 310 MHz for the core and a nice 630 (2x 315) MHz for the memory. The results can differ per card and system though, so this is not a guarantee for your results. Let's do some performance numbers at default and overclocked settings.

to oczywiscie o Herku:

rdzen tylko 310MHz

pamiec lepiej od Sapphire (radiatorki, he:) 315MHz(630MHz)

tak wiec jezeli nie potrzebujesz mnostwa dodatkow i ladnego pudla to Sapphire jest lepszym wyborem jesli chodzi o wydajnosc (wynika z testow o/c) i cene. Herc jest moze ladniejszy ale kto mu sie bedzie w budzie przygladal

pozdr.

wybor nie nalezy tu jednak do mnie

PS. jesli chodzi Ci o pamiec to dokladasz do Sapphire'a miedziane radiatorki wlasnej roboty (tanim kosztem) i mysle ze wiecej z nich wtedy wycisniesz niz 300MHz (Herc 315MHz) moze nawet wiecej niz na Herc'u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko gdzies znalezc porownanie radeona 9700 z radeonem 9700. Zreszta wydajnosc zalezy od chipa r300 a nie nalepki na wentylu.

Co przemawia za Herc to dodatkowe, bogate wyposazenie i wyglad samej karty. Niestety musisz za to dodatkowo zabulic, a wydajnosc masz taka sama.

W sumie Herc jednak daje pelna satysfakcje z zakupu tak mi sie wydaje przynajmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem herca 9700 i sie slabo krecil poniewaz bios na to nie pozwalal, ale po wgraniu do tej karty odpowiedniego biosiku (np z tad: http://www.sirius.pl/download.php?ucid=11) komputer wykrywal herca jako 9700pro i kreci sie niesamowicie!! Ja w tej chwili mam 330rdzen i 320 pamieci, wiecej nie probowalem bo mam lęki a mozna ponoć dojechac do 370/340 i bez problemu dziala. Niewiem jak inne karty 9700 ale herca jak najbardziej polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma roznicy co sie kupi. Wszystko kreci sie tak samo. Ten sam projekt PCB i podobne BIOSy. Takie same komponenty. Wszytsko zalezy od daty produkcji. Im nowszy tym lepiej sie kreci. Przykladowo moj pierwszy Sapphire krecil sie do poziomu 370MHz rdzen, drugi (HIS) juz do 390MHz i 420MHz po Vmodzie. Potem widzialem tez HISa ale z wczesnego na PCB 1.1 i 22 tydzien produkcji rdzenia i biegal na 340MHz max. Teraz mam 9 tydzien tego roku i chodzi na 405MHz. Wiec niezaleznie co masz. Wazna swierzosc produktu.

Teraz co do krecliwosci. Nie ma co sie podniecac ze na nowych BIOSach karta lepiej sie podkreca. To fakt, lepiej, ale co z tego? Osiagane jest to przy pomocy pogorszonych timingow! Przykladowo. Obecnie moja tymczasowa karta na oryginalnym BIOSie w demie naturalnym miala 83fps. Zapodalem BIOS od Herka i mam 88fps. Teraz podkrecanie. Na oryginalnym bylo 295MHz. Na nowym jest tylko 275MHz, ale co z tego skoro na BIOSie Herca przy 275MHz taktowaniu wydajnosc jest taka sama jak na oryginalnym na 295MHz? Mnie cyferki nie interesuja tylko faktyczna wydajnosc. Mam teraz mniej MHz ale wydajnosc jest taka sama ,a pamieci mniej sie grzeja z powodu nizszego taktowania. To ze masz wiecej MHz to nic. Ja tez moge sobie BIOSa zrobic co bedzie sie na nim w kosmos krecic, ale wydajnosc bedzie slaba. To wsztystko czynione jest przez obnizanie timingow. Tu cudow nie ma, fizycznych ograniczen ukladu nie przekroczysz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czym zmierzyc ta wydajnosc ? Jezeli 3dmarkami to po @ karty z 14027 na 15204 w 2001se i 4201 na 4868 w 2003, więc bądź co bądź coś to podkręcanie daje. Według mnie to im wiecej Mhz to zawsze lepiej (skoro wiecej pkt w markach), chyba ze nie o to tu chodzi.... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...