Skocz do zawartości
darsta88

Archicad, 3ds Max Itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję złożyć komputer, który pozwoli na płynną pracę z ArchiCadem i 3ds max'em.

Chcę przeznaczyć na to max. 2,5 tys.

Zastanawiam się nad ilością ramu. Słyszałem, że standartowy 32-bitowy XP obsłuży max. 3,5Gb ramu.

Wydaje mi się, ze przydałoby się go trochę więcej (no chyba, ze się myle). Nie wiem jak jest z działaniem Cada i Maxa na 64-bitowym systemie.

I czy w ogóle warto kombinować z tym rodzajem systemu, czy może lepiej pozostać na tych 3Gb z kawałkiem i też będzie działać.

Jednymi słowy....nie chc czekać 30 minut na zrobienie prostego renderu.

Pomóżcie złożyć jakiś miły komputer :)

(w tch 2,5 tys moze się nie zmieścić się monitor)

Z góry dzięki....pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie lubię odpowiadać na takie posty, bo nie sposób tego uczynić dobrze w 2 zdaniach. Po pierwsze zakomunikowanie, że mamy zamiar używać komputera do np. 3DS, jest niewystarczające do określenia dokładnej konfiguracji. Domyślam się, że chodzi o naukę i stosunkowo niewielkie projekty. Do profesjonalnych zastosowań budżet jest o wiele za niski (zresztą do oprogramowania za 30k, bo te programy razem w najtańszej wersji komercyjnej tyle kosztują, na sprzęt nie ustala się zbytnio budżetu). Do dużych projektów w 3DS to na razie jedynym sensownym cenowo rozwiązaniem jest coś na platformie intel 5000, gdzie można zapodać np. 64GB ram, fizyczne dwa procesory i jakieś ciekawe rozwiązanie dyskowe. Zresztą stacje robocze Dell czy nawet Apple MAC PRO oparte są właśnie na platformie serwerowej intel 5000.

Teraz w odniesieniu do tej konkretnej sytuacji i może zestawu zaproponowanego powyżej. Odniosę się tylko do 3DS ponieważ ma o wiele wyższe wymagania sprzętowe (no chyba, że w archicadzie projektujemy stadiony ;) ). Przedstawię w punktach takie małe sugestie, dotyczące wyboru komponentów.

1. Procesor, procesor i jeszcze raz procesor. 3DS doskonale radzi sobie z wieloma rdzeniami już od SP2 poprzedniej wersji programu. Jeżeli w ramach budżetu zdecydujesz się na kupno jakiejś karty pokroju G92, to być może wystarczy funduszy na q6600. Kupując najtańszą kartę, powinno wystarczyć na q9550.

2. GPU i tu są dwie szkoły. Kupujesz coś co się da softomodwać na quadro (IMHO fajny guide którym robiłem już kilka 8800GTS G80 i 8800GT G92 http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=539 ), albo odpuszczasz sobie (nie chce ci się np. czytac guide, albo masz obawy itp.) i kupujesz najtańszą kartę za 100zł i kasę dokładasz do procesora. Odnosząc się do propozycji powyżej i 9800GTX+, to nie miałem przyjemności modować jeszcze tej karty, a to jest nowa rewizja G92 i w sumie mogą być jakieś trudności. 9800GTX+ nie ma swojego fizycznego odpowiednika wśród quadro. Jeżeli nie grasz, to nieudane zmodowanie oznacza wyrzucone pieniądze. Proponuje coś sprawdzonego czyli np 9800GT, który jest prawie 200zł tańszy ( np. http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=13854 ) i moduje się do FX 3700. Zaoszczędzona kasa wiadmo w CPU.

3. Ram. Zależy od tego co będziesz w tym 3DStudio robił, ale większość ludzi pracujących z 3DS których znam ma ponad 8GB. Niezależnie od tego ile kupisz, kup również jakiś system 64bit, bo za chwilę tego ramu nie wystraczy. Nie podjeżdżał bym do mniejszej ilości niż 8GB. Najtańsze goodramy można mieć za około 300zł za 4x2GB.

4. Płytę proponuje coś na P35 (ceny trochę powyżej 300zł), albo P45 jeżeli potrzeba więcej niż 8GB RAM.

5. Przy takim budżecie nie można sobie pozwolić na SSD czy velociraptory, ale jeszcze jeden dodatkowy dysk powinien być. Pewnie większość poleci ci 3200AAKS (samsungi się podobno popsuły i można trafić talerze 250GB).

6. Do takiego zestawu zasilacz nie musi mieć 600 "hajendowych" watów. Coś w cenie 200zł (np. jakiś Pentagram CAV z zestawów na listopad) wystarczy nawet do quada. Reszta wiadomo w CPU.

Reasumując wg mnie coś z gotowych zestawów na listopad z uwzględnieniem powyższych uwag będzie oki.

Edytowane przez ChamRyszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi