dixidi Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Ostatnio złożyłem sobie kompika na bazie AMD 780 + AMD X2 4850+ (45W) do netu i codziennych pierdółek, zostałem poproszony o złożenie kompika do podobnych zastosowań przez mojego wujka, nie gra on w gry wiec normalna karta graficzna bedzie mu chyba niepotrzebna, i własciwie myslałem że nie ma problemu gdyż nie widziałem nic lepszego niz chip AMD 780 bo do G33 czy G45 nie mam zaufania, aler teraz gdy wyszedł GeForce 9300 wydaje sie by miłą alternatywą gdyż zuzywa według testów mniej energi niż AMD 780, ma szybszy (niewiele) układ graficzny no i nieco mniej się grzeje. A i bym zapomniał na płytke z tym układem możemy włozyc jakiego Core Duo. I teraz sie zastanawiam czy poczekac z 2 tygodnie az nowe płytki zjawia sie w sklepach czy brac AMD 780? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 No ale skoro komp ma być i tak tylko do neta, muzy filmów itp, to po co mocniejszy proc?? OC pewnie też nie będzie więc taki X2 jak Twój będzie idealnym rozwiązaniem. Sam z siebie pobiera bardzo mało energii a po włączeniu CnQ to pewnie i na pasywie by śmigał. A te różnice w poborze energii między chipami nie są jakieś ogromne. Na siłę można by poczekać na płytki z 9300..... ale po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 W tym wypadku najitostniejsza kwestia to ktore plyty sa tansze, skoro max wydajnosc graficzna nie jest istotnym czynnikiem ten drobny plus ze GF9300 ma mniejszy pobor pradu chyba taka istotna nie jest. Z tego co sie orientowalem te plyty 350-400 wiec te na amd raczej tansze i na nie bym stawial. Ogolnie jestem zwolenikiem intela, ale za male pieniadze amd lepsze procki daje. Intel przy tanszych zyskuje dopiero po o/c, a chyba twoj wujek sie tym nie popisze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...