Skocz do zawartości
kamusial

Ekonomicznie Uzasadniony Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna zestawu komputerowego, założenia:

-do grania na 22" (1680x1050)

-ekonomicznie zasadny

-będzie OC

-pewnie wezmę do tego Vistę 64bit

-P35/P45 + ICH9R/ICH10R (chcę mieć możliwość raid0) (do rozważenia czy w przyszłości przyda się możliwość CrossFire)

-preferowałbym jeden sklep, ale pewnie się nie uda...

ad. ekonomicznie zasadny:

preferuję zakupy z głową i myślę, że powinienem uwzględnić kilka faktów:

-nienormalnie wysoki kurs dolara

-nadchodzące święta

specyfika mojej sytuacji ekonomicznej- ojciec prowadzi firmę i potrzebuje kosztów na listopad. W firmie czasem wymienia kompy, więc później będę mógł przy okazji wymienić jakieś podzespoły w swoim, nie chodzi więc o komputer na kilka lat, a o zestaw, którego relacja ceny do wydajności będzie najlepsza! (po prostu nie lubię przepłacać).

Oto zestawik Miguela, który mi całkiem podchodzi, obok dopisałem ewentualne wątpliwości, lub opcje modyfikacji...

1850 zł :

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 290 zł

chyba każdy droższy procesor nie oferuje odpowiednio lepszej wydajności, a ten wciąż jest całkiem o.k.

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : MSI P35 Neo2-FR - 315 zł

do mobasa mam trochę wątpliwości-

1.dobre OC wymaga cierpliwości w ustawieniach, a tam jest niezła impreza ze zworkami...

2.w firmie składałem kompy z foxconnem P35A-S i byłem super zadowolony (niestety nie ma go w esc.pl, ani w agito.pl, jak z resztą MSI). Ewentualnie może Gigabyte, chociaż nie mam przekonania do tej marki. Asus byłby super, ale w porównaniu do MSI trzeba trochę dołożyć. Jednak mobo to podstawa i tutaj chyba nie powinienem oszczędzać...

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

będę robił OC, a składałem w firmie kompy z exceleramem (2x2gb) i było całkiem ok z OC. A-Daty 2x2gb też dają radę?

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB - 539 zł

myślę, że najlepiej będzie kupić referenta i dołożyć mu dobre chłodzenie (accelero i wiatrak- jakiś namiar). Czy wziąć np Sonica (może ma szybsze pamięci?). Jakie chłodzenie mu dołożyć? Który referent jest najlepszy?

Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 199 zł

Mam już Corsair 520W

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache - 175 zł

Tutaj zdecydowałbym się na 640gb, pytanie tylko, czy też F1, czy może WD, lub Seagate?

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 90 zł

Jeżeli jest jakiś inny wart uwagi to proszę o info.

Jest jeszcze kwestia budy, myślę że CM 690, lub Antec 300. W firmie mam CM 590 i są wypasione (niestety nie ma jej na agito, czy esc.pl)

Prosiłbym o komentarz z przytoczonym fragmentem mojego tekstu, żeby to jakoś spójnie wyglądało :)

Dzięki za wszelkie uwagi i pozdrawiam.

Edytowane przez kamusial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU : E5200 jak najbardziej może być

MOBO : Tu sie zastanów bo jak sam doskonale wiesz w MSI trzeba zmieniać zworki. Asus P5K PRO też fajna płyta tylko żle troche położone to złącze 24pin. Foxconn - wiele osób zadowolonych jest bo to dobra płyta jak wie wyżej wymienione.

RAM : A-Data będzie troche lepszym wyborem:)

GPU: Hd4850 to najlepszy wybór. Sonic mają wyższe taktowania czy to opłacalne sam sobie odpowiedz.

PSU : Jak masz Corsaira to nie kupuj nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo polecam płytkę MSI Neo2-FR P35, gdyż jestem jej szczęśliwym posiadaczem. Dzięki niej bez żadnego problemu podkręciłem proca c2d e4600 2,4 na 3,1 z BOXowym coolerem, ale zostałem przy 3,0. wiem, że to nie jest dużo, ale RAM mi warjuje jest na 1000 Mhz ( oczywiście można ustawić ram na fabrycznych taktowaniach przy OC proca, ale to bezsensu). Płytka ma ogromny potencjał i jest bardzo prosta w obsłudze. Jeśli chodzi o RAM to nie jestem przekonany do GOODRAM'ów i tego typu kości. bardziej bym się zastanawiał nad Corsair'em czy Kingston'em HyperX. Dysk zakupiłbym marki WD w wersji RE podobno bardzo szybki, a sam mam zamiar go kupić. Firma Palit to dla mnie nie firma, ale bez obrazy, szczerze zastanawiałbym się nad czymś innym. O procku chyba nie muszę nic pisać, poza tym , że jest tani, a wysoka podatność na OC to mało powiedziane. zostaje obudowa, ale wydaje mi się, że to tylko kwestia gustu o ile nie mówimy o dużych kosztach ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.dobre OC wymaga cierpliwości w ustawieniach, a tam jest niezła impreza ze zworkami...

Jaka niezla impreza?! nic prostrzego:D chcesz fsb 333 lub wiecej to przestawiasz zworke i juz o niej nie myslisz do konca zycia:D (no - moze zycia plyty;P) zadnych problemow;P

jak widac w sygnaturce jestem szczesliwym posiadaczem i nie narzekam a wrecz przeciwnie B-)

maksymalnego fsb nie znam bo proc ma walla na 460mhz ale z opowiesci ponad 500mhz pewnie zrobi z palcem w... oku

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp.

Posiedziałem trochę czasu w necie i dołożę jeszcze jedno założenie- kupował będę w esc.pl i agito.pl (różnice w cenach na korzyść jednego i drugiego sklepu rekompensują koszta przesyłki).

Co do mobo, biorę MSI P35 NEO2-FR, z recenzji wynika, że ma niesamowite możliwości, a domban uspokoił mnie ze zworkami.

RAM: niechaj będą a-daty, jeżeli mnie zawiodą, to je podmienię z exceleramami z innego kompa i zobaczę, co potrafią :D

grafa: którego producenta referenta warto brać? Czy w ogóle się nie zastanawiać i brać najtańszego?

na hd4850 wsadzę accelero S1 rev. 2 z jakimś wiatraczkiem :)

hdd: wd z serii RE jest jednak za drogi, wezmę pewnie aaksa 640gb. Chociaż kto wie, muszę jeszcze poczytać. Jakieś sugestie?

PSU: potrzebuję jednak kupić kilka zasilaczy do firmy, mocy im nie potrzeba, ale chciałbym żeby były ciche i miał dobrą sprawność (skuteczność). Te pentagramy z zestawów dają radę?

napęd: czy jest jakiś inny wart rozważenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie potrzebujesz do firmy dużego zasilacza to ten model powinien być wystarczający, http://znak.pl/index.php?cid=894&scid=...GPS400AA101Abul , lecz możesz poszukać mniejszych np 350 W ( zależy od potrzeb ) ja mam podobny, ale 500 W naprawdę daje rade ( cichutki ). A na głośność kompa nie tylko zasilacz ma wpływ. większość podzespołów może hałasować, choćby wiatrak od obudowy. Źle umocowany może przekazywać drgania na obudowę, a jeżeli obudowa jest słabej jakości ( cieniutka blacha ) to o efekcie już chyba nie musze mówić :lol2: Ten napędzik powinien być dobry, ale nie wiem na 100 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagramy z serii CAV to jedne z najcichszych zailaczy. A napięcia też trzymają twardo. Ogólnie świetny sprzęt, za bardzo niską cenę względem możliwości.

Dysk to oczywiście WD AAKS, obecnie najbardziej opłacalne i chyba najlepsze dyski. F1 to tylko 1TB trzymają poziom jeszcze.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafa: którego producenta referenta warto brać? Czy w ogóle się nie zastanawiać i brać najtańszego?

Jak referent to raczej bez znaczenia ;) roznic sie beda tylko... naklejka na chlodzeniu :lol:

a z tymi zworkami to moze nieco przesadzilem ze sie zapomina na zawsze ale to nie zmienia faktu ze to nie jest zadne utrudnienie ;)

Ja odkad kupilem ta plyte (a juz troche ja mam) zworki przestawilem najwyzej kilka razy. (mam ustawione caly czas na 333mhz;P)

nawet jak czesto bawisz sie w oc (wieksze zmiany) to bym sie nie przejmowal ;) jak procek wytrzyma 333 to ustawiasz na stale a pozniej tylko z biosu podbijasz

/chyba troche namieszalem ale mysle ze zrozumiesz ;P

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za kolejne porady, mały komentarz:

Ad. Ubser:

Hmm, o chieftecu naczytałem się sporo złego (robi się głośny), głównie z opinii na komputroniku. Resztą wyciszania komputera już się zająłem, także nie ma co się bać.

Ad. Neomagnet:

Jak wygląda sprawność Pentagrama, nigdzie nie mogłem znaleźć info?

Jakieś opinie o Seagate'ach? (lubię 5 lat gwarancji i szybki serwis). Może taki: Barracuda 640gb , albo WD z serii AALS (opis na agito całkiem ciekawy) : 640gb WD AALS.

Chociaż w sumie, to można by było wziąć 2x 320gb w raid0, bo wychodzi to o jakieś 80zł więcej niż 1x 640gb, a wydajność rośnie bardziej... (dochodzą tylko koszta backupów)

Ad. domban214:

W sumie, to z tanich i dobrych mobasów w esc.pl i agito.pl pozostało tylko MSI, więc przeżyję te zworki.

Ad. Miguel:

mniemam, że piszesz o tym Powercolor PCS+ kosztuje 569zł. Przyznam, że trochę sporo, bowiem zamontowanie na referencie Accelero + dobry wiatrak 12cm wychodzi kilka złotych więcej, z montażem sobie poradzę.

Ogólnie:

myślę nad tym zasilaczem do kompów firmowych: antec 380W

oraz wzięciem tej grafiki: Powercolor za 499zł i dołożeniem do niej Accelero i cichą 120mm. (mam nadzieję, że powercolory nie mają plomb)

Jak uważacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza ja pisałem na podstawie swojego doświadczenia, a jeśli chodzi o komputronik to moim zdaniem to amatorzy, wielokrotnie spotkałem się z sytuacją , że wciskali ludziom rzeczy, na których temat nie mieli wiele do powiedzenia. Nie wystarczy przeczytać ulotkę by wiedzieć co komputer potrafi, ale bez obrazy.

Nie lubie radków, ale jak miałbym brać to coś z Open GL 2.1 jak już kupować to ze wszystkim, ( nie wiem, czy to ci się do czegoś przyda, ale kto wie ? :lol2: )

Co do dysku Seagate to nie polecam , sam posiadam 250 GB SATA2 i nie jestem zadowolony. Jest bardzo głośny. Polecam WD i podobno Samsungi nie są złe, ale zdecydowanie jestem za WD

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o Powecolora za 499, ale ta druga wersja - z HDMI :

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=8529 - tu jest zdjęcie referenta

http://naszacena.pl/GRAFIKA-POWERCOLOR-RAD...7CA-PE3A-G.html - tutaj za to chłodzenia, o które mi chodzi

Chodzi o kod producenta - zdaje mi się, iż na ESC powinno być zdjęcie nie-referenta.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie płyty MSI P35 Neo2-FR - potwierdzam jest świetna. Ja mam jednotalerzowego Seagate 250GB i jestem z niego zadowolony. Jest w miarę cichy i wydajny. Nie wiem jak się sprawują Seagate'y 500 i 750 GB, które posiadają wiecej talerzy czy nowe 320 i 640 GB. Pentagrama CAV-500-A12S można wyrwać za 165 zł chyba na Allegro.

Pozdro

Edytowane przez martinc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz- jaka jest sprawność(skuteczność) pentagrama? (potrzeba mi około 350W zasilacz, więc antec będzie akurat). Jeżeli chodzi o komputronik, to mówiłem o opiniach ludzi którzy zasilacz kupili i dawali mu opinię na stronie komputronika, myślę że dobre źródło wiedzy...

Grafa: teraz powercolor skoczył do 559zł, za referenta. Czy polecicie jakiegoś innego referenta godnego uwagi? Gainward jest teraz za 499zł, ale on ma chyba plomby na chłodzeniu?

Dysk: mam seagate 320gb i jest ok poza okrutnie wysokim czasem dostępu ~18s. Ponoć 640gb nie ma takiej opcji i jest ok. Jeszcze poczytam.

Ogólnie dolar dobił do 3zł, także chyba poczekam do uspokojenia sytuacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, teraz w esc.pl jest gainward za 499zł. Z tego co czytałem plomb mu brak, a obsługuje wszelkie standardy... Może on? (oczywiście + Accelero S1 rev. 2)

Czy sprawność polecanego przez Was pentagrama jest faktycznie taka jak to głosi ten test: nvision.pl??

Edytowane przez kamusial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi