Skocz do zawartości
noose

Uczciowosc adminow i userow....

Rekomendowane odpowiedzi

witam

sprawa jest taka....

my jestesmy happy user of lan z jakiejs firmy.... dzielimy lacze ktore od nich dostajemy i my jestesmy szczesliwi ze mamy neta na np 5 kompach a placimy za 1. a z drugiej strony jest admin ktory nas wychwici. my dostajemy jakas kare za zlamanie prawa, a on ?? przeciez zeby cos takiego wykryc musi sie wlamac do naszej sieci (to jest karalne), albo przynajmniej sniffowac pakiety (to tez karalne).... skad mam wiedziec ze jak sie wlamal, ani sniffowal to nie wykradl mi czegos?? albo nie przechwicil hasel ???? skoro ja lamie prawo i dostaje kare, to dlaczego admin lamie prawo i [samo-cenzura] jemu nic nie robia ?????

pytam sie bo sam jestem adminem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie,że...admin, jesli jest odpowiedzialny za prawidlowe funkcjonowanie sieci, ma prawo nawet obowiazek podgladu i wykrywania takich sytuacji jak u was :wink: . Zreszta on nie musi sie wlamywac do sieci bo nią wlada...a wlasciwie serwerkiem :lol: . Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura. A niby router skąd ma wiedzieć, czy wysłać pakiet do ciebie czy do twojego kolegi? Admin ma dbać o bezpieczeństwo sieci i kontrolowanie tego co się w tej sieci dzieje jest jego obowiązkiem. Tak samo jak na shella ściągasz np. mp3. Admin ma prawo to konrolować i w miarę potrzeby kasować. Za takie coś odpowiada własną dupą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze łąmie prawo ponieważ jego sieć kończy się na wtyczce do twojego kompa

big LOL :lol: ...on sie nigdzie nie wlamuje! Ma dostep do serwera, ma szczegolowy podglad kto co robi z czym sie laczy etc...wystarczy przejrzec logi i tyle...Nie musi stosowac zadnego sniffingu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja admin nie musi sniffować.

Poza tym nie wiem czy widzałeś ten program. Ja się bawiłem siecią około 50 kompów i logi miałem monstrualne... nie wiem czy w polsce są aż tacy pracowici admini by to filtrować ;)

Poza tym sniffing jest mało efekywny. Wystarczy postawić

serwer z Maskaradą i dowidzenia sniffer. Lub głupią przełącznicę.

Ale do rzeczy.

Admin uzywa sniffera tylko w razie szukania końcówki produkującej

zatkane łącza. Zdarza się to np. uszkodzona karta lu po prostu buszujący w sieci uzalezniony user;)

Co do prawnych aspektów, admin MUSI poinformować o takim procederze. Ale prawo ma.

Nie może filtrować cudzej korespondencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno zdanie dt. tych przelacznikow...Jesli chodzi o sieci gdzie zastosowane sa switche...wystarczy zastosowac ARP spoofing i mozemy oszukac komputery i dalej kontynuowac sniffing...ale to tak na marginesie :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się wydaje, że to zależne jest bezpośrednio od tego co w umowie (admin może zastrzec sobie w umowie, że ma prawo "wglądu" w końcówki - i jak user to podpisze to jest totalnie inwigilowany - trzeba czytać przed podpisaniem).

Przyjmuje się, że jeśli nie ma zapisu w umowie to sieć admina kończy się na gniazdku, bo za dostarczenie internetu do tego gniazdka mu płacisz - ale nie możesz łamać regulaminu sieci itp.

Co do większej ilości końcówek "na jednym gnizdku". Jeśli sieć jest na jakimś konkretnym systemie to admin może zrobić sobie statyskyki który user się wybija itp. nie pamiętam już dokłądnie jak było to zrobione, ale widziałem na serwerze z OpenBSD sofcik który wyłapywał jakieś większe ilości połączeń np. z GG (co miało wskazywać, że jest więcej kompów na danej końcówce).

Generalnie najlepiej postawić sobie fireewall'a i masqarade (jak to wspomniał już ktoś powyżej), najlepiej na jakimś linux'ie (albo mini dystrybucji jak freesco) i masz z głowy - nikt ci do sieci "twojej lokalnej" nie wejdzie (a tym bardzie wątpie, żeby dał się rade włamać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno zdanie dt. tych przelacznikow...Jesli chodzi o sieci gdzie zastosowane sa switche...wystarczy zastosowac ARP spoofing i mozemy oszukac komputery i dalej kontynuowac sniffing...ale to tak na marginesie :wink: .

tak na marginesie, po pierwszym takim numerze (a moze nawet przed) kazdy normalny administrator wylaczy uczenie w domenach kolizyjnych. tak wiec przytoczona metoda, acz podrecznikowa, w zyciu sie nie sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi