hetzer Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam wszystkich. Mam następujący problem : niedawno kupiłem nową grafę i hdd. Mając trochę wolnego zaplanowałem podłączenie wszystkiego, poinstalowanie itd. Wcześniej jednak wyciągnąłem z kompa starego gf6600 i wsadziłem kupionego 7900gt. Bez zmiany sterów lub czegokolwiek innego. Chciałem sobie trochę potestować. O dziwo po tej operacji wszystko działało bez zarzutu. Wczoraj podłączyłem nowy dysk, podzieliłem na partycje i zacząłem instalować winde z nastawieniem, że za 2 godzinki będę pykał w Stalkera bez stresu, że jak zapalę latarkę to będę miał 5 fps. Oto co się stało : Podłączone oba dyski [nowy 250 sata i stary 160 ide, oba seagate]. Na starym stara, działająca winda. Instaluję nową na nowym, sformatowanym i podzielonym na partycje. Zainstalowała się, żeby usprawnić instalowanie dalszych urządzeń i softu najpierw chcialem zainstalować stery do grafy - zwykłe forceware 169.21 - te na których wcześniej działały obie grafiki. W trakcie instalacji mignał mi ekran dwa razy, wyszły arty, potem no signal. Po resecie BSOD, nv4_disp.dll o kodzie 0x000000ea. Znalezione pomysły na rozwiązanie tego problemu nie pomogły. Próbowałem instalować stery najnowsze ze strony nvidii, sprzed 2 lat whql oficjalne, omegi, jakieś inne modyfikowane, te o których wiem, że na pewno działały czyli 169.21 i to po kilka razy. Przy podłączonych obu dyskach, tylko przy nowym, na świeżym systemie. Najpierw na starej grafie potem na nowej. Jednym słowem przerobiłęm chyba wszystkie możliwe kombinacje - siedze nad tym od wczoraj od 14 praktycznie non stop. Najpierw był wspomniany BSOD. Teraz jest tak, że podczas instalacji jakichkolwiek sterów w połowie paska postępu ekran miga mi dwa razy i mam arty [na nowej finezyjnie rozrzucone prostokąciki, na starej czarne i białe pionowe pasy] a po resecie, po ekranie ładowania mam czarny ekran i monitor komunikuje, że "no signal". Próbowałem też czyszczenia styków, resetowania biosu, wyjmowania ramu, przekładania kart grafiki, podmieniania pliku nv4_disp.dll itd. Teraz już nic absolutnie nie działa. Nawet stara instalacja windowsa na starym dysku. Ten sam problem opisałem na frazpc i tam zasugerowano mi, że karty mogły się spalić. Oznaczało by to jednak, że spaliły się obie na raz - jedna podczas instalacji windowsa, druga leżąc w antystatycznym worku. W trybie awaryjnym, podczas ładowania się systemu itd. obraz jest wyświetlany idealnie. Przed podłączeniem drugiego dysku i drugiej instalacji wszystko działało idealnie. config : athlon64 4000+ s.939, płyta A9RD580 [inaczej Sapphire pure crossfire] ram 2x1024/400 jedna kość adata, druga kingston stary dysk - 160 seagate IDE nowy dysk - 250 seagate SATA zasilacz chieftec 420W DF stara grafa - gigabyte 6600 nowa grafa - galaxy 7900gt Proszę o jakiekolwiek sugestię bo mi się już całkiem skończyły pomysły i jestem ostro podłamany bo mam kompa rozgrzebanego, niedziałającego i zero jakiegokolwiek pomysły co dalej. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam, h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laki80 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam, Jak dla mnie to wygląda to na zasilacz. Pożycz od kolegi zasilacz i przetestuj. laki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hetzer Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) też się nad tym tropem zastanawiałem, ale czy możliwe jest, żeby "wina" zasilacza ujawniała się dopiero w momencie instalacji sterów ? już mnie nic nie zdziwi, jednak trochę mi się to mało prawdopodobne wydaje. jutro będę i tak próbował skądś zasilacz skołować, ale może ktoś jeszcze coś mniej inwazyjnego wymyśli, co dałbym radę jeszcze dzisiaj sprawdzić ? edit: Do czyszczenia resztek po sterach używałem driver cleanera. Edytowane 11 Listopada 2008 przez hetzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 memtest ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Dziwne jest to że teraz na obu grafach dzieją się jaja skoro przed włożeniem 7900GT wyjmowałeś 6600 jako grafike sprawną:| dlatego tu też szukałbym raczej przyczyny w mobo lub zasilaczu bo co niby do tego ma niestabilny ram skoro wszystko w trybie awaryjnym śmiga. Zapewne mobo będzie Ci ciężko załatwić więc spróbuj wziąć 7900GT do innego kompa i sprawdzić czy ona w ogóle jest 100% sprawna. Następnie podmienić zasilacz na jakiś inny (mocniejszy i równie markowy ma być, bez no-namów itd.) a na koniec chwytałbym się najbardziej drastycznego pomysłu czyli podmiana mobo. Edytowane 12 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...