lordw Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam! Mam zamiar złożyć komputer typu htpc. Byłem zdecydowany na ATOMa 330 bo płyty na tą platformę są w mini ITX i pobierają mało prądu (komp będzie chodził raczej 24/7 więc pobór prądu jest dość ważny). Niestety płyty na ATOMie mają słabą grafę (nie chodzi mi o moc, ale o wyjścia bo nie ma ani dvi ani hdmi). Przeszukałem forum i znalazłem testy Athlona 64 2000+ 8W (którego tak na prawdę nie ma) i płyty na chipsecie 780g. Dlatego zastanawiam się na kupnem jakiegoś Athlona 45W, skręceniem go w dół (będzie pobierał mniej prądu + chłodzenie pasywne) + jakaś płyta która mi pozwoli na skręcenie proca w dół z wyjściem hdmi, która jest w formacie max mini ATX (optymalnie mini ITX). Komputer ma mi pozwalać na oglądanie materiału 1080p (w przyszłości, aktualnie filmy kręcę w 1080p i montuję w 720p i mi wystarcza, ale kto wie jak będzie w przyszłości). Co o tym sądzicie? Jaki procesor i płytę proponujecie, czy może zostać przy pierwotnym pomyśle z dwurdzeniowym ATOMem? Dodam tylko, że komputer będzie pracował pod Ubuntu Linux (nie wykluczam Windy w razie jakiś kłopotów). Z góry dziękuję za pomysły i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xisio Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Dodam tylko, że komputer będzie pracował pod Ubuntu Linux (nie wykluczam Windy w razie jakiś kłopotów) Ubuntu jako htpc to dosc specyficzny pomysl majac XBMC albo media portal na windows, co do plyt to ja bym poszedl w strone asusa ma fajne plytki np M3A78-EM do tego jakis 4850e Edytowane 11 Listopada 2008 przez xisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordw Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 A co powiecie o Athlonie 64 LE 1640+ 2.6GHz 45W? Oczywiście obniżę mu vcore i zjadę w dół do 1GHz. Powinien brać mało prądu i przy takich parametrach odtwarzać 720p płynnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 720p przy 1GHz może mieć problemy. Na tomshardware było porównanie semprona taktowanego chyba 1,8GHz do athlona dwurdzeniowego w połączeniu właśnie z 780G i dodatkowo gf8200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Ten LE1640 65nm powinien spokojnie zrobić 2GHz@1V - a to już od biedy powinno styknąć do zabawy w pasywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...