mgcaliber Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam, Mam od jakiegoś czasu pewien problem, a mianowicie problem z podłączeniem dwóch dysków ATA i Dvd tak aby wszystko wykryło. Próbowałem już chyba wszystkich sposobów - przepinanie taśm, zworki itd. Jeśli podlacze tylko dysk na którym jest system to wykrywa go normalnie, ale jesli podłacze do tego jeszcze dvd / drugi dysk to już albo nic nie wykrywa, albo samo dvd albo tylko dysk z windowsem. Nie mam pojecia co robie źle, czy coś jest nie tak z płytą główną czy cos innego... Dodam, że dawniej wykrywało wszystko i było ok, potem podłączyłem tylko jeden dysk i dvd. I teraz jak chce zrobić tak jak kiedyś, wszystko naraz to juz sie nie da. Prosze o pomoc jak to zrobić :( pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Za dużo bełkotu za mało faktów. Napisz które urządzenie na którym kanale jest podłączone i jak ustawione (master / slave). Albo po prostu podłącz tak: Kanał 1: master - system, slave - drugi hdd Kanał 2: master/slave - dvd Przydało by się jeszcze napisać dokładnie jakie to dyski, niektóre porostu nie lubią siebie na wzajem, przynajmniej kiedyś tak bywało bardzo często. Edytowane 12 Listopada 2008 przez Mane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgcaliber Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Za dużo bełkotu za mało faktów. Napisz które urządzenie na którym kanale jest podłączone i jak ustawione (master / slave). Albo po prostu podłącz tak: Kanał 1: master - system, slave - drugi hdd Kanał 2: master/slave - dvd Przydało by się jeszcze napisać dokładnie jakie to dyski, niektóre porostu nie lubią siebie na wzajem, przynajmniej kiedyś tak bywało bardzo często. Podpinałem już tak jak napisałeś i dalej nic. Dysk 1 (system) - Seagate Barracuda IV ST380021A 80GB Dysk 2 - Seagate Barracuda ST3160815A 160GB Edytowane 12 Listopada 2008 przez mgcaliber Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A probowales: Kanal 1 - hdd1, Kanal 2 - hdd2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgcaliber Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A probowales: Kanal 1 - hdd1, Kanal 2 - hdd2 ? Próbowałem i wykrywa tylko jeden dysk, mam podejzenia ze moze coś nie tak z jedną z taśm. Bo jedną jak podpinam dysk lub dvd to działa a reszta, która jest tą drugą podpięta nie działa. Jutro pożycze od kogoś i dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Może to i głupie pytanie, ale czy nie przestawiałeś nic w biosie? Daj na defaultowe ustawienia i zobacz co będzie wtedy. Jak dalej nie będzie wykrywało bierz graty i idź do kolegi/koleżanki sprawdzić czy wykrywa na jego/jej komputerze. Aha i jeszcze jedno, jaki masz zasilacz? Może spróbuj podłączyć jakiś inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgcaliber Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Nic nie zmieniałem w biosie, próbowałem też na innym zasilaczu i dalej nic. Jak podłaczam któryś z dysków lub dvd jedną taśmą to wykrywa, ale jak podłącze tą drugą to już nie. Dlatego myśle, że moze cos nie tak z tą taśma? Spróbuje tak jak mowisz... wezme kompa i pojde do kumpla pokombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 ustaw wszystko na cable select i na koncu tasmy podlacz to co ma byc na master - i wymien tasme bo pewnie juz jest trupem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...