Skocz do zawartości
renderman

Jaki Dysk Zew. 1tb Na E-sata?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem dysku zew. ( e-sata lub firewire ). Dysk docelowo ma służyć do archiwizacji projektów graficznych, więc nie musi osiągać ogromnych prędkości ale co najważniejsze ma być możliwie jak najbardziej niezawodny i cichy. Do wydania mam ok. 600 zł i w obecnej chwili zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami, aczkolwiek może jest jeszcze coś godnego uwagi...

http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/250850

http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/374100

Z góry dzięki za wszelkie uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko to jest wersja pod usb. Wolę dołożyć parę dyszek i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wersję pod esata/firewire

Hmm cały czas mi się wydawało że USB 2.0 jest szybsze od Firewire, jakieś nowe teorie huh

Odnośnie dysku mam kupionego WD 1TB GP + obudowa eSATA, spisuje się wyśmienicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odsylam do wikipedii ;)

No właśnie zajrzyj

Nazwa FireWire obejmuje kilka standardów komunikacji zapewniających transfer rzędu: 100, 200, 400 Mb/s.

USB 2.0 (Hi-Speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną prędkością 480 Mb/s (60 MB/s).

O wersji IEEE-1394b na razie zapomnij

Na pewno szybciej byłoby z RJ45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnialeś o 800 :) aczkolwiek w przypadku tego dysku faktycznie max to 400 więc tutaj masz racje. Jesli chodzi o ten dysk to raczej myślałem o esata jako głównym wyjściu a fire wire do maca jako time machine.

800Mb/s jest na innej wtyczce bodajże 9 żyłowej , a stara jest na 6 żyłowej i takie są montowane powszechnie.

eSATA najlepsze chyba rozwiązanie, a zastanawiałeś się nad RJ45 też bardzo fajne transfery. Miałem jako dysk sieciowy podpięty do rutera zajefajna sprawa, pliki bardzo szybko szły :)

Edytowane przez blacklio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi