renderman Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem dysku zew. ( e-sata lub firewire ). Dysk docelowo ma służyć do archiwizacji projektów graficznych, więc nie musi osiągać ogromnych prędkości ale co najważniejsze ma być możliwie jak najbardziej niezawodny i cichy. Do wydania mam ok. 600 zł i w obecnej chwili zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami, aczkolwiek może jest jeszcze coś godnego uwagi... http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/250850 http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/374100 Z góry dzięki za wszelkie uwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubace Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 WD ;) tutaj jest taniej ;P Caviar 1000gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renderman Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Wszystko fajnie tylko to jest wersja pod usb. Wolę dołożyć parę dyszek i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wersję pod esata/firewire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Wszystko fajnie tylko to jest wersja pod usb. Wolę dołożyć parę dyszek i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wersję pod esata/firewire Hmm cały czas mi się wydawało że USB 2.0 jest szybsze od Firewire, jakieś nowe teorie huh Odnośnie dysku mam kupionego WD 1TB GP + obudowa eSATA, spisuje się wyśmienicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renderman Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Odsylam do wikipedii ;) Edytowane 12 Listopada 2008 przez renderman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Odsylam do wikipedii ;) No właśnie zajrzyj Nazwa FireWire obejmuje kilka standardów komunikacji zapewniających transfer rzędu: 100, 200, 400 Mb/s. USB 2.0 (Hi-Speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną prędkością 480 Mb/s (60 MB/s). O wersji IEEE-1394b na razie zapomnij Na pewno szybciej byłoby z RJ45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renderman Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) zapomnialeś o 800 :) aczkolwiek w przypadku tego dysku faktycznie max to 400 więc tutaj masz racje. Jesli chodzi o ten dysk to raczej myślałem o esata jako głównym wyjściu a fire wire do maca jako time machine. Edytowane 12 Listopada 2008 przez renderman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) zapomnialeś o 800 :) aczkolwiek w przypadku tego dysku faktycznie max to 400 więc tutaj masz racje. Jesli chodzi o ten dysk to raczej myślałem o esata jako głównym wyjściu a fire wire do maca jako time machine. 800Mb/s jest na innej wtyczce bodajże 9 żyłowej , a stara jest na 6 żyłowej i takie są montowane powszechnie. eSATA najlepsze chyba rozwiązanie, a zastanawiałeś się nad RJ45 też bardzo fajne transfery. Miałem jako dysk sieciowy podpięty do rutera zajefajna sprawa, pliki bardzo szybko szły :) Edytowane 13 Listopada 2008 przez blacklio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renderman Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 :D tak tylko koszt dysku zapewne troszkę by wzrósł, a esata dla moich potrzeb będzie zupełnie wystarczający :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...