Skocz do zawartości
macieknh

2x 8800gts 320mb (sli) Czy Radeon Hd4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Delikatnie mowiac sadze ze SLI ze starych GTS'ow to poroniony pomysl. Z nowych pod warunkiem ze masz naprawde mocny C2D/C2Q. Radeon bedzie wydajniejszy ale jest to sprzet dla ludzi ktorzy swiadomi sa pewnych niedogodnosci zwiazanych z teperatura i praca tych kart. Alternatywa dla karty Ati jest GTX 260 Core216...

Pozatym przeniose do Co kupic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delikatnie mowiac sadze ze SLI ze starych GTS'ow to poroniony pomysl. Z nowych pod warunkiem ze masz naprawde mocny C2D/C2Q. Radeon bedzie wydajniejszy ale jest to sprzet dla ludzi ktorzy swiadomi sa pewnych niedogodnosci zwiazanych z teperatura i praca tych kart. Alternatywa dla karty Ati jest GTX 260 Core216...

Pozatym przeniose do Co kupic...

Ok to załóżmy że mam Radeona HD4870. Czy C2D E4320 2,13 podkręcony do 3-3,3 GHz wystarczy do tej grafy ? Albo 2x 4850... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jaki procek jest potrzebny do CF do dwóch HD4870 i jaki zasilacz to uciągnie ?

2. Czy możecie polecić jakąś płytę główną i ramy do C2D E4320 + 8800 GTS 320. Ten komp nie będzie kręcony, a jeśli chodzi o koszty to niech to nie będzie zbyt drogie ale żeby przyzwoicie chodziło. Czy do takiego zestawu 350W zasilacz starczy ? Chyba nie bardzo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czyli jeśli dobrze rozumiem E4320 podkręcony do 3,3 GHz w zupełności wystarczy do 2x HD4870 ? Do tego mam zasilacz bequiet dark power pro 550W. Tylko teraz kolejny problem. Ten mój zasilacz ma tylko 2 wtyczki PCI-E a do 2x 4870 potrzeba 4... Jest możliwość dokupienia przejściówki z czegoś na PCI-E czy to tylko wymiana zasilacza ratuje ?

2. To jest zasilacz Modecom Feel 350W

3. Różnica pomiędzy HD4870 a HD4870 sonic to: .... Czy warto dokładać do wersji sonic. Czy to daje jakieś korzyści w wydajności ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jaki procek jest potrzebny do CF do dwóch HD4870 i jaki zasilacz to uciągnie ?

2. Czy możecie polecić jakąś płytę główną i ramy do C2D E4320 + 8800 GTS 320. Ten komp nie będzie kręcony, a jeśli chodzi o koszty to niech to nie będzie zbyt drogie ale żeby przyzwoicie chodziło. Czy do takiego zestawu 350W zasilacz starczy ? Chyba nie bardzo ?

1. Do crossfire z 4870 (nie lepiej 1x 4870x2?) potrzebowałbyś wysokiego DC albo Quada. To powoduje że będziesz potrzebował ok. 550W co przy sprawności ~80% oznacza zasiłkę ~680W. Na pewno Corsair TX650W pociągnie coś takiego (widziałem na Xtremesystems) chociaż zalecałbym TX750W choćby dlatego, że będzie obciążony w mniejszym stopniu a co za tym idzie - cichszy.

2. Z płyt głównych najtańszą opcją będzie ASUS P5B, bo skoro płyta nie ma być kręcona, to przewaga P35/45 nad P965 nie będzie duża jeżeli w ogóle jakakolwiek. Jeśli nie chcesz kupować staroci, to możesz sięgnąć po:

- ASUS P5K SE/Pro/E/zwykły

- ASUS P5QL dowolny (P43)

- MSI P45 Neo (1/2)

- Gigabyte EP35-DS3R

- Gigabyte EP45-DS3

Nie jestem pewien ile stary 8800GTS ciągnie prądu, ale przypuszczam że markowe 350W da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU : C2D 6420

Płyta główna : Abit AB9 QUAD GT

Grafika : GF 8800GTS 320MB

Zasilacz : be quiet! Dark Power P7-PRO 550W

RAM : 4x1GB Patriot 800MHz LLK

1. Mam zamiar zamienić grafikę i do tego będzie trzeba zmienić procek. Myślałem właśnie o Radeonie HD4870 Sonic 512MB ( czy lepiej 1GB czy warto dopłacać) i ewentualnie za jakiś czas dokupić drugą taką samą grafikę. Czy za tego procka co teraz mam np E5200 czy E7300 czy ewentualnie co innego ? Ten zasilacz co mam nie pociągnie z takim zestawem ?

2. A i co do grafiki jeszcze są wersje firmy HIS. To lepiej tego sonica czy lepiej ten HIS ? Jak wygląda głośność chłodzenia na tych grafikach ?

3. A co do tej płyty które wcześniej wymienił kolega. Ja myślałem np o Abit IP35/IP35-E.

Edytowane przez macieknh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli na takim monitorze chcesz grac z duzym wygladzaniem krawedzi,i duzych detalach to lepiej kup 1Gb bo 512 moze niekiedy braknąć,a cenowo to chyba nie ma duzej przepasci chyba :P

Chyba...

4870 512 Gigabyte 740-760

4870 1GB reszty producentow 900-1100 z czego opcja 950 zl to srednia.

na 22 calach i tak pogra , jak nie w natywnej to w zeskalowanej. Jesli juz to moze lepiej 896MB w GTX260...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie różnica w cenie dosyć spora. Czyli raczej nie warto inwestować 200zł w 512 MB pamięci ? Czy któryś z producentów ma ciche chłodzenie czy wszędzie są to suszarki.

A za 900 gdzie znalazłeś ?

Edytowane przez macieknh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Do crossfire z 4870 (nie lepiej 1x 4870x2?) potrzebowałbyś wysokiego DC albo Quada. To powoduje że będziesz potrzebował ok. 550W co przy sprawności ~80% oznacza zasiłkę ~680W. Na pewno Corsair TX650W pociągnie coś takiego (widziałem na Xtremesystems) chociaż zalecałbym TX750W choćby dlatego, że będzie obciążony w mniejszym stopniu a co za tym idzie - cichszy.

CZYTAJ I PRZESTAN PISAC TAKIE BREDNIE! Jego zestaw uciagnie markowa 450W i to bez zajakniecia! 750W??? Crazy?

Słyszałem, że GF8800 Ultra/GF9800 GX2/HD2900XT/HD3870X2 pobiera 250-300W, czy to prawda?

Jest to absolutnie nieprawdą. Ktoś coś kiedyś napisał nie mając zielonego pojęcia, później inni to przeczytali i przekazują dalej na zasadzie plotki. Trzeba sobie wyjaśnić, że układ chłodzenia powietrznego kart graficznych jest w stanie odebrać maksymalnie ok. 150W ciepła, w związku z czym karta nie może pobierać tych przykładowych 250W

Pierwszy post = wszystko co laik ma wiedziec o zasilaczach Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi