toms83 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam. W tej chwili używam kompa serwerka do rozdzielania połączenia internetowego. Neostrada, 2 MBit, modem Sagem :wink:. Dodatkowo mam na nim zainstalowany program Cfos, który świetnie zarządza pakietami. Korzyści z tego programu opisane niżej: "cFos jest programem, a konkretnie sterownikiem ktorego celem jest umozliwienie nam wykozystania naszego lacza w calej jego okazalosci.Dzieki niemu mozemy wykozystywac nasze lacze w 100% i nie martwic sie o negatywne skutki takiego postepowania.Program jako jeden z niewielu posiada same zalety i w dodatku zadnych wad.Jest on przewidziany dla lacz asynchronicznych czyli np. SDI i neostrady+ Co konkretnie oferuje nam ten program ? - stronki wgrywaja sie znacznie szybciej nawet przy maxymalnym obciazeniu lacza - mozemy teraz cieszyc sie w pelni maxymalnym wykozystaniem downloadu i uploadu jednoczesnie - mamy mozliwosc ustawienia priorytetu portom UDP/TCP, moze miec to zastosowanie gdy gramy w roznego rodzaju gry sieciowe - lacze dziala lepiej i stabilniej a takze proces logowania jest szybszy - znika problem ucinania downloadu przy maxymalnym wykozystywaniu uploadu - znika problem z nie wczytywaniem sie stron podczas "maxymalnego" obciazenia lacza, lub tez strony wczytywaly sie ale za to bardzo dlugo... Dzieki cFos'owi mozemy bez problemu ustawic w osiolku upload (dla neostrady+ jest to 16kb/s) na maxa, gdyz nie bedziemy ponosic z tego tytulu zadnych niepozadanych efektow o ktorych pisalem wyzej." Nie powiem, internet działa naprawdę bardzo dobrze przy użyciu tego programu. Nawet przy max uplodzie, stronki działają super. Sprawdzałem na jakimś routerze bez qos i dając max upload, strony ciężko się wgrywały. I teraz pytanie do fachowców. Czy qos tak samo jak traffic shaping w cfos inteligentnie zarządza pakietami, czy "tylko" daje możliwości przycięcia łącza do konkretnych aplikacji ( co też w tej chwili mogę zrobić programowo chociażby w programie netlimiter ). Nie wiem czy warto byłoby zmieniać serwerek na routera? Ten sprzęcik wpadł mi w oko, 3Com 3CRWDR101A-75. Proszę o jakieś informacje, bardzo mi zależy na Waszych doświadczeniach i uwagach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 No i jak panowie, nikt nic? :blink: Tak się wszyscy tutaj zachwycają tym Tomato i jego Qos'em to może ktoś coś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Napisz co dokładnie chcesz wiedzieć odnośnie QOS, chociażby na Tomato. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Napisz co dokładnie chcesz wiedzieć odnośnie QOS, chociażby na Tomato. Fajnie że się ktoś zainteresował. :rolleyes: Najważniejsze dla mnie to to, czy Qos "inteligentnie" zarządza pakietami ( dając możliwość maksymalnego wykorzystania łącza tak jak cfos ) czy tylko daje możliwości poprzycinania pasma dla danych aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 QOS w Tomato na pewno sam w sobie inteligentny nie jest. Można na nim zrobić praktycznie wszystko, ale wymaga to odpowiedniej konfiguracji. Możesz: -tworzyć klasy dla uploadu i downloadu -ustawiać porty (przychodzące/wychodzące) -ustawiać protokoły sieciowe -stosować filtry L7 -stosować reguły odnośnie ilości ściągniętych danych -stosować reguły do IP / MAC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...