Skocz do zawartości
toms83

Qos W Routerach.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W tej chwili używam kompa serwerka do rozdzielania połączenia internetowego. Neostrada, 2 MBit, modem Sagem :wink:. Dodatkowo mam na nim zainstalowany program Cfos, który świetnie zarządza pakietami. Korzyści z tego programu opisane niżej:

"cFos jest programem, a konkretnie sterownikiem ktorego celem jest umozliwienie nam wykozystania naszego lacza w calej jego okazalosci.Dzieki niemu mozemy wykozystywac nasze lacze w 100% i nie martwic sie o negatywne skutki takiego postepowania.Program jako jeden z niewielu posiada same zalety i w dodatku zadnych wad.Jest on przewidziany dla lacz asynchronicznych czyli np. SDI i neostrady+ Co konkretnie oferuje nam ten program ?

- stronki wgrywaja sie znacznie szybciej nawet przy maxymalnym obciazeniu lacza

- mozemy teraz cieszyc sie w pelni maxymalnym wykozystaniem downloadu i uploadu jednoczesnie

- mamy mozliwosc ustawienia priorytetu portom UDP/TCP, moze miec to zastosowanie gdy gramy w roznego rodzaju gry sieciowe

- lacze dziala lepiej i stabilniej a takze proces logowania jest szybszy

- znika problem ucinania downloadu przy maxymalnym wykozystywaniu uploadu

- znika problem z nie wczytywaniem sie stron podczas "maxymalnego" obciazenia lacza, lub tez strony wczytywaly sie ale za to bardzo dlugo...

Dzieki cFos'owi mozemy bez problemu ustawic w osiolku upload (dla neostrady+ jest to 16kb/s) na maxa, gdyz nie bedziemy ponosic z tego tytulu zadnych niepozadanych efektow o ktorych pisalem wyzej."

Nie powiem, internet działa naprawdę bardzo dobrze przy użyciu tego programu. Nawet przy max uplodzie, stronki działają super. Sprawdzałem na jakimś routerze bez qos i dając max upload, strony ciężko się wgrywały. I teraz pytanie do fachowców. Czy qos tak samo jak traffic shaping w cfos inteligentnie zarządza pakietami, czy "tylko" daje możliwości przycięcia łącza do konkretnych aplikacji ( co też w tej chwili mogę zrobić programowo chociażby w programie netlimiter ).

Nie wiem czy warto byłoby zmieniać serwerek na routera?

Ten sprzęcik wpadł mi w oko, 3Com 3CRWDR101A-75.

Proszę o jakieś informacje, bardzo mi zależy na Waszych doświadczeniach i uwagach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz co dokładnie chcesz wiedzieć odnośnie QOS, chociażby na Tomato.

Fajnie że się ktoś zainteresował. :rolleyes:

Najważniejsze dla mnie to to, czy Qos "inteligentnie" zarządza pakietami ( dając możliwość maksymalnego wykorzystania łącza tak jak cfos ) czy tylko daje możliwości poprzycinania pasma dla danych aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QOS w Tomato na pewno sam w sobie inteligentny nie jest. Można na nim zrobić praktycznie wszystko, ale wymaga to odpowiedniej konfiguracji. Możesz:

-tworzyć klasy dla uploadu i downloadu

-ustawiać porty (przychodzące/wychodzące)

-ustawiać protokoły sieciowe

-stosować filtry L7

-stosować reguły odnośnie ilości ściągniętych danych

-stosować reguły do IP / MAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi