Jump to content
axl2000

Klawiatura Przykręcana Czy Przylepiana?

Recommended Posts

Oto co mnie spotkało gdy okazało sie ze klawiatura w nowiutkim HP "telepie" sie przy pisaniu: zadzwoniłem do sklepu który laptopa mi sprzedał i powiedziałem, że sprawa jest taka że klawiatura nie trzyma sie swojego miejsca i się rusza po prawej stronie. Oni że to tylko do serwisu. Powiedzialem ze wolalbym laptopa oddac i wziac laptopa bez wady, facet mi powiedzial, ze to nie jest możliwe i jedyne co może zrobić to wysłać go do serwisu i trwa to 1-2 tygodnie robocze. Olalem goscia.

Zadzwoniłem do serwisu HP i przedstawilem sprawe i zapytalem sie co mi facio proponuje. No to 1. zadzwonic i poprosic o serwis door-to-door 2. przywiesc laptopa samemu do serwisu 3. samemu naprawic. Zastanowił mnie punkt 3 i dowiedzialem sie, że otwarcie laptopa i wymiana lub naprawa klawiatury na własną ręke nie wiąże się z utratą gwarancji. Ucieszyło mnie to bardzo, podziękowałem i zająłem się sprawą sam. (Do tego podał mi adres stronki instruktażowej jak sie zabrać za rozkładanie laptopa HP)

Laptopa rozebrałem, klawe wyjąłem z trudem i co się okazało? Była ona do "dna" przylepiona a nie przyzkręcona! Tzn były 2 srubki, ale na srodku, prawa i lewa część były nietknięte śrubami. 2 stronna taśma klejąca...zobaczyłem, że po prawej stronie nie ma taśmy a aluminiowa blaszka która się znajduje pod nią jest wyżej niż otaczający plastik o jakieś 0,5mm i stąd to ruszanie się gdyż klawa się o nią opierała. Wziąłem 3 dodatkowe kawałki taśmy 2 stronnej od kolesia z pracy co sie takimi rzeczami zajmuje i najnormalniej w świecie klawiature przylepiłem nie na 3 a na łącznie 6 kawałków i klawiature mocno przycisnąłem. Narazie trzyma się jak złoto, jeśli puści to wtedy przykleje ją na 20 kawałków, niech nie podskakuje.

Czy to normalne, że klawa jest przylepiona? A nie tylko przykręcona?

Naniebiesko - zamienione kawałki taśmy co były już przed rozebraniem laptopa

Czerwono - moje dodane w miejscu telepania sie klawiatury...

Dołączona grafika

nie napisałeś i na zdjęciu nie widać co to za model.

możliwe, jak widać klawiatuta ma na narożnikach metalowe wypustki i to dzięki nim powinna trzymać się w obudowie

taśma to tylko wspomagacz, i amortyzacja dla lepszego trzymania

nie napisałeś i na zdjęciu nie widać co to za model.

możliwe, jak widać klawiatuta ma na narożnikach metalowe wypustki i to dzięki nim powinna trzymać się w obudowie

taśma to tylko wspomagacz, i amortyzacja dla lepszego trzymania

model 6735s, wypustki nawet nie dotykają do obudowy (od nowości), szparka jest tam około 0,5mm miedzy wypustkiem a plastikiem nad nim.

Na dobra sprawe moglbym leciutko odgiąć te wypustki, ale boje sie cos zepsuć a narazie na taśmie wszystko sie trzyma.

Niby HP a takie partactwo...

"dowiedzialem sie, że otwarcie laptopa i wymiana lub naprawa klawiatury na własną ręke nie wiąże się z utratą gwarancji"

Normalnie tekst miesiąca :lol2:

Gość z serwisu to jakiś burak przez którego mogłeś stracić gwarancję.Jak dasz do innego serwisu to mogą odstąpić od naprawy gwarancyjnej z powodu widocznej ingerencji użytkownika.