Nyny Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Witam, zainstalowalem na P5B Deluxe 4 kości po 1GB DDR2 zapelniajac w ten sposób wszystkie banki pamieci i okazalo sie ze po tym zabiegu spadla troche wydajnosc pamieci. W programie Everest w konfiguracji 2x1GB mialem wynik odczytu danych z pamieci na poziomie 6900MB/s a przy konfiguracji 4x1GB okolo 6300MB/s. O dziwo tylko odczyt zmalał, zapis pozostaje bez zmian. Czy to normalne zjawisko ? Dodam ze wlaczylem opcje Memory Remap w BIOSIE bo zainstalowalem Viste x64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Normalka. U mnie na 4x1GB A-Dat podobny efekt w porównaniu z 2x1GB. Płyta sama zmieniła Ci PL pewnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 No to dobrze wiedziec ze to normalne. A powiedz mi jak sprawdzic to PLC? Wiem ze MemSet dawał rady ale mi podczas odpalania tego programu na Viscie wywala jakis blad. Rozumiem ze PLC nie ma nic wspolnego z timingami pamieci bo te caly czas sa takie same 4-4-4-12 (zarówno na konfiguracji 2x1GB oraz 4x1GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) Na Viście 32bit działa mi MemSet 3.4 final dobrze i wyśwetla pl. Nie wiem jak z 64bitowa nie mam jak sprawdzić. Innych progsów nie sprawdzałem bo mset mi działa. Podstawowe Tajmingi nie maja nic wspólnego z PL. Zawsze będa takie same jak ustawisz w Biosie. Płyty Asusa maja własnie to do siebie że same zmieniaja pl, jest to cos w rodzaju strapa który sam sie zmienia. Naprzykład na Gigabyte zmieniam sobie PL z biosu. W Gigabyte zmiane pl mam podciągnięta pod Alpha timingi. Mozesz popróbowac zmienic Strap w biosie jesli masz taka opcję (fsb strap to North Bridge lub cos takiego, nie wiem jak jest w biosie p5b deluxe) i zobaczyć jak jest z wydajnością pamięci. Sprawdź na najnowszym biosie do Twojej płyty może coś poprawili z opcjami zmiany Strapa i pl. Edytowane 14 Listopada 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 memset 3.5 działa poprawnie na VISTA x64. Wyświetla również PL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Okazalo sie ze parametry All Precharge To Activate i All Precharge to Refresh Delay przestawily sie na 5T. Na konfiguracji 2x1GB sa na 4T. Chyba nie bede tego ruszal bo moze tak ma poprostu byc przy 4 bankach pamieci. Stabilnosc przede wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...