Prolog Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Co lepiej będzie się sprawdzało w gierkach, HD 3870 czy HD 4670 ? Sa w podobnej cenie, ale nigdzie nie ma testów między nimi ;/ Ale ogolnie sie pytam co lepiej ? ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) ale masz osobne testy jednego i drugiego .. z reszta w wiekszosci testow 4670 jest przyrownany do 3850/70 3870 bedzie raczej wydajniejszy - nie duzo ale zawsze ;] do tego gorętszy i energochłonny ;] imo 4670 - zawsze nowszy i j.w. ;] Edytowane 14 Listopada 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Ja bym wziął 4670 bo mniej prądu żre. Może to się wydawać mało znaczące, ale jeżeli będziesz tej karty używał 2 lata, to różnica w rachunkach za prąd wyniesie ok 100zł zależnie od ilości pracy komputera w idle i stresie. Czyli, jeżeli włączasz kompa tylko do grania na dwie godziny, potem wyłączasz, to lepiej 3870 a jeżeli ma pracować całe dnie a potem jeszcze grać z tobą, to lepiej 4670 bo choć cena podobna, to wyjdzie dużo taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Tylko w 4670 ta szyna 128-bit mnie jakoś nie rajcuje, niby testy mówią że nie ma znaczenia, ale to trochę dziwne bądźmy szczerzy że idzie rok 2009 i karty z taką szyną to trochę obciach <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Tylko w 4670 ta szyna 128-bit mnie jakoś nie rajcuje, niby testy mówią że nie ma znaczenia, ale to trochę dziwne bądźmy szczerzy że idzie rok 2009 i karty z taką szyną to trochę obciach <_<No jak to dla ciebie obciach to bierze 3870... Nie bedzie wstydu przed kolegami, a i nie jedna panienke wyrwiesz na 256bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Tylko w 4670 ta szyna 128-bit mnie jakoś nie rajcuje, niby testy mówią że nie ma znaczenia, ale to trochę dziwne bądźmy szczerzy że idzie rok 2009 i karty z taką szyną to trochę obciach <_<To co ja mam powiedzieć? Karty low profil do 30W bo tyle mogę władować istnieją tylko na szynach 64 bit :D Co do samej szyny nie powiem, by była bez znaczenia, ale widzisz w wynikach, że jej wpływ nie uzasadnia większego zużycia energii przez kartę, bo wyższa szyna to więcej zużywanej energii i tu leży pies pogrzebany. Ja wiem, że najlepiej to zjeść ciastko i je mieć, ale czasem się tak nie da ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Tylko w 4670 ta szyna 128-bit mnie jakoś nie rajcuje, niby testy mówią że nie ma znaczenia, ale to trochę dziwne bądźmy szczerzy że idzie rok 2009 i karty z taką szyną to trochę obciach <_<Tylko ze Seria 3XXX ma słabe jednostki odpowiedzialne za AA co jest obciachem większym niż 128Bitowa szyna według mnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 bo wyższa szyna to więcej zużywanej energiiNo nie bardzo. Szersza szyna sama w sobie praktycznie nie zwiększa zapotrzebowania na energię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Ja bym wziął 4670 bo mniej prądu żre. Może to się wydawać mało znaczące, ale jeżeli będziesz tej karty używał 2 lata, to różnica w rachunkach za prąd wyniesie ok 100zł zależnie od ilości pracy komputera w idle i stresie. Czyli, jeżeli włączasz kompa tylko do grania na dwie godziny, potem wyłączasz, to lepiej 3870 a jeżeli ma pracować całe dnie a potem jeszcze grać z tobą, to lepiej 4670 bo choć cena podobna, to wyjdzie dużo taniej. 100zł na 24 miesiace= 4,16 miesiecznie= 2 piwa na miesiac.... wiecej mozesz wypic, az tak duzo zyskujesz? Jak ktos nie ma serwera, to nie wiem dlaczego bierze pod uwage wogole zurzycie pradu...mamy XXI w i bez pradu ani rusz.. ja rozumiem ze producenci przeginaja (miala byc miniaturyzacja i mniejsze zużycie pradu) i niedlugo 1KW bedzie standardem...ale jak kogos stac na kompa za 2k to raczej nie bedzie patrzyl na prad.....to jakby kupic Ferrari i narzekac na ceny paliwa;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) 100zł na 24 miesiace= 4,16 miesiecznie= 2 piwa na miesiac.... wiecej mozesz wypic, az tak duzo zyskujesz? Dolicz po prostu te 100zł do ceny karty a nie przeliczaj na piwa :blink: Nie przymierzając zanadto sprawdźmy na skąpcu ile by w takim razie kosztowały karty: Najtańszy 3870 = 326 + 100 = 426 zł ( w tym 100zł rozłożone na raty ;)) Najtańszy 4670 = 278 zł Z tego prosty wniosek, że 3870 będzie nas w sumie kosztować 150% tego co 4670 przy zbliżonej lub czasami nieco wyższej wydajności. @Kyle, zapewne masz rację co do samego faktu, ale w praktyce karty z szerszą szyną zawsze zużywają więcej [W] i co tu kombinować? Edit: przy niezmienionych pozostałych parametrach. W praktyce: 4670 max 59 [W] 3870 max 105 [W] źródło 3154952[/snapback] i niedlugo 1KW bedzie standardem...ale jak kogos stac na kompa za 2k to raczej nie bedzie patrzyl na prad.....to jakby kupic Ferrari i narzekac na ceny paliwa;] Hmmm, komp za 2000 to jak ferrari powiadasz? Wg mnie raczej bym go porównał do fiacika panda. Ktoś, kto kupuje pandę zazwyczaj liczy się z cenami paliwa, chyba, że firma płaci ;) lub mamusia :P Edytowane 27 Listopada 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Hmmm, komp za 2000 to jak ferrari powiadasz? Wg mnie raczej bym go porównał do fiacika panda. Ktoś, kto kupuje pandę zazwyczaj liczy się z cenami paliwa, chyba, że firma płaci ;) lub mamusia :POk z tym paliwem faktycznie przesada bo jest roznica miedzy 300 a 500zł na miesiac;] Chodzbym moja zone slyszal...jest XXI w, owszem moge zakrecac wode jak myje zeby, moge gotowac w przykrytym garku, moge wylaczac potrawe w piekarniku na ostatnie 10minut...ale na pradzie jak mam oszczedzic? Akwarium 120W swiatla Filtr 12W Grzalka 50W Komputer 300W TV (32 cale pewnie z 150W) Sam mam kompa taniego (e2160@3ghz, 8800gt, 3gb )...ale jest XXI w i chyba mosialbym w gliniance mieszkac aby na pradzie oszczedzac... ps. nie mowie o serwerach, bo jednak 24/h juz pewne koszty generuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Ok z tym paliwem faktycznie przesada bo jest roznica miedzy 300 a 500zł na miesiac;] Chodzbym moja zone slyszal...jest XXI w, owszem moge zakrecac wode jak myje zeby, moge gotowac w przykrytym garku, moge wylaczac potrawe w piekarniku na ostatnie 10minut...ale na pradzie jak mam oszczedzic? Akwarium 120W swiatla Filtr 12W Grzalka 50W Komputer 300W TV (32 cale pewnie z 150W) Sam mam kompa taniego (e2160@3ghz, 8800gt, 3gb )...ale jest XXI w i chyba mosialbym w gliniance mieszkac aby na pradzie oszczedzac... ps. nie mowie o serwerach, bo jednak 24/h juz pewne koszty generuje:) U mnie komp hula przeciętnie 12/24 a bywają miesiące gdzie nie jest wyłączany wcale. Do 3 d wbijam średnio na ok godziny dziennie, ale większość graczy korzysta z 3 d 2 do 6 godzin dziennie. Ja oszczędzam an wszystkim, mam żarówki energooszczędne, nie mam TV i tak nie mam na TV czasu ;) lodówka i pralką są energooszczędne podobnie zmywarka. Mini wieża JVC też jest wyjątkowo ekonomicznym źródłem niezłej jakości drgań. Dlaczego nie miał bym oszczędzać na kompie? Mój dell ma zasilacz 210W i mu wystarcza :) niedługo zmienię kartę biorąc pod uwagę zużycie prądu max 30 [W] pewnie na 4550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Podepnę się pod temat. Co bardziej opłaca się kupić pod względem stosunek wydajności/pobór energii? Myślałem nad hd 4670 lub używką 9600GT. Dodam że zależy mi na mniejszym poborze energii, ponieważ ostatnio dostałem sporą niedopłatę. Monitor mam CRT bo na razie mnie nie stać na LCD. Liczę na wypowiedź Maxymiliego odnośnie energooszczędności. :) Edytowane 3 Grudnia 2008 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 9600gt to wydajna karta i w sumie ponizej 100 wat zre.....chcac nie chcac tez patrze na zuzycie energii bo nie jestem zboczkiem pchajacym sie w zasilacz 700 wat i 3 karty w sli byleby pograc......no ok fajnie miec max jakosc ale taki medal of honor czy counter strike source pieknie daje rade na tym co mam..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) Podepnę się pod temat. Co bardziej opłaca się kupić pod względem stosunek wydajności/pobór energii? Myślałem nad hd 4670 lub używką 9600GT. Dodam że zależy mi na mniejszym poborze energii, ponieważ ostatnio dostałem sporą niedopłatę. Monitor mam CRT bo na razie mnie nie stać na LCD. Liczę na wypowiedź Maxymiliego odnośnie energooszczędności. :)Faktyczne zużycie w przypadku 4670 przy obciążeniu i bez OC to 59 [W] ale nie znam faktycznego zużycia w przypadku nVidii. Czytałem że wynosi ono 95 [W]. Jeżeli tak karta w użytkowaniu będzie nieznacznie tańsza od 3870 a dość znacznie droższa niż 4670. Różnice oczywiście będą zależeć od czasu pracy komputera w stresie, czasu pracy w idle a także od tego na jak długo zaplanowaliśmy użytkowanie tej karty. Jeżeli liczymy na wymianę po pół roku to nie ma sensu oszczędzać dwudziestu pięciu złotych, jeżeli kartę będziemy użytkować przez trzy lata to łączny koszt przy małym średnim użytkowaniu wyniesie 150zł. Doliczając tę kwotę do ceny ewidentnie widzimy, że nVidia będzie znacznie droższa, ale wszystko zależy jeszcze od obciążenia. Co innego gra dwie godziny na tydzień i praca 8 godzin na tydzień. Co innego gra 4 godziny dziennie a praca 24 godziny na dobę. W tym drugim przypadku różnica po trzech latach będzie znacznie wyższa. Pamiętajmy również, że jeżeli nie w tym roku to za rok i w kolejnych latach ceny energii bardzo wzrosną nawet w skrajnym przypadku łącznie o 150% obecnych (faktycznie prawdopodobnie będzie mniejszy wzrost, ale na pewno zauważalny). Wtedy wzrasta nam też różnica w łącznej cenie karty o większym TCP, a karty bardziej oszczędnej. Edytowane 4 Grudnia 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...