Ernidebest Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) Witam, mam problem ponieważ nie mogę ustawić sieci domowej, mianowicie: postawiłem sieć grupa robocza MSHOME i 1 komp jest na viscie, 2 na xp na tym co jest vista widze te 2 komputery i moge zobaczyc foldery udostepnione, natomiast na tych co jest xp wyskakuje komunikat "Mshome nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu Nie można odnaleść ścieżki sieciowej" też jest lipa bo wolno przesyła z kompa gdzie jest vista do xp'ka bo pokazuje mi że plik 1,3 gb w 4 godz. Prośba o pomoc Edytowane 14 Listopada 2008 przez Ernidebest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NZR Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Przy ustawianiu sieci VISTA - XP zawsze sa szopki. Ale nie jest to awykonalne. Sprobuj wejsc przez eksploratora po IP (192.168.1.1 lub cos podobnego ) Edytowane 15 Listopada 2008 przez NZR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Problemów z dostępem do zasobów nie ma na pewno, jeżeli systemy są w pełni zaktualizowane, czyli XP SP3, a Vista SP1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 są najnowsze servis pack'i nie wiem kompletnie co zrobic... dziala tylko z visty na xp ale masakrycznie wolno przesyła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) No to w takim wypadku wszystko jest jak najbardziej normalne :razz: Po prostu Otoczenie sieciowe w Windowsach tak już ma, działa tylko dobrze jak masz serwer WINS. W zastosowaniach domowych pozostaje więc wchodzenie z komputera na komputer poprzez IP (a nie nazwę netbiosową). Tworzysz skróty na każdym komputerze \\192.168.1.x Pamiętaj też o ewentualnym dodaniu wyjątków do firewalli. Edytowane 16 Listopada 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 nie wiem jak to zrobic... moglbys mi napisac jak to zrobic ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 adres_ip - adres ip w formie 192.168.xxx.xxx START -> Uruchom -> \\adres_ip lub PPM (np. na pulpicie) -> Nowy -> Skrót -> \\adres_ip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 niestety tak mi nie dziala, wogole sie nie moge dostac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Pamiętaj też o ewentualnym dodaniu wyjątków do firewalli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 ja mam router, to co gdzies w routerze musze to ustawic ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Nie. Na komputerach, które masz w tej grupie roboczej. Jak masz standardowe firewalle (wbudowane w Windowsy) to wyjątki dodają się same po skonfigurowaniu sieci poprzez kreator. Jak masz zainstalowane jakieś inne (Norton, Zone alarm itp.) to trzeba to zrobić ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 ok ma Mcafee i tam odblokowalem IP, ale teraz mi sie pokazuje jak chce wejsc z jednego z komputerow, ktore maja xp na viste to pokazuje sie Nazwa uzytkownika i haslo i nie wiem co wpisac... bo wpisalem haslo i konto ktore jest w viscie, ale nie wchodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaleCooper Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Drogą eliminacji, powyłączaj wszystkie firewalle na każdym kompie i sprawdź czy możesz wejść z jednego kompa na udział sieciowy na drugim, jak się uda to po kolei włączasz firewalla i dojdziesz który blokuje. Co do wolnego przesyłania plików, sprawdź czy masz dobry kabel lub zasięg (jesli to wi-fi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 juz się dostałem... Należało dodać kolejnego użytkownika komputera z hasłem.. Chyba że się wyłączy udostępnianie z hasłem w Centrum Sieci i Udostępniania.. ostatni problem został z szybkością... Strasznie muli... Film to by chyba pare godzin przesyłał, czy jest możliwość przyspieszenia tego, czy jakimś programem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 No ale jak ty to masz podłączone? oba wifi? czy jak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) tak wifim. Modem z kablówki do niego podłączony jest linksys WIFI Edytowane 18 Listopada 2008 przez Ernidebest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Z jaką prędkością łączy się karty z AP - 11 czy 54 Mbps ? Oczywiście przy pełnym zasięgu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 jak mam to sprawdzic ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 a juz chyba widze 11 mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Jak 11 to wszystko jest w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 to czemu jest lipa z tak wolnym przesylaniem ?? czy moge zainstalowac jakis program do sieci rzeby szybciej przesylalo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Możesz zmienić kartę sieciową w tym kompie na którym jest 11 Mb (na taką co będzie się w stanie się łączyć z prędkością 54 mb). Chyba, że AP obsługuje tylko 11 Mb... Może być też sytuacja, że masz coś źle skonfigurowane - np. wymuszona prędkość 11 Mb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernidebest Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 to jest laptop, toshiba x205. A gdzie można zmienić tą prędkość ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...