Skocz do zawartości
KOLA.K

Dobór Płyty Głównej Pod Chłodzenie Wodne.

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższym zagłębianiu się w kwestie zwodowania mojej płyty MSI P35 NEO2-FIR (mosfety , NB , SB i CPU) doszedłem do wniosku , że muszę ją niestety zmienić na płytę która nie będzie przysparzała kłopotów z kompatybilnością bloczków. Przeszukując sklepy zorientowałem się , że najmniejszy problem będzie z płytami ASUSA lub DFI . Oto kilka moich typów:

DFI

DFI LanParty DK P35-T2RS

DFI LanParty DK P45-T2RS Plus

DFI LanParty DK X48- T2RSB (DDR2)

ASUS

Asus P5Q

Asus P5Q Pro

Asus P5Q Deluxe

Oczywiście oprócz bezproblemowego zwodowania liczy się też OC , pozostałe elementy systemu takie jak w sygnaturce tylko karta graficzna będzie zmieniona prawdopodobnie na ATI 4870.

I jeszcze jedno , jak to jest z Windowsem Vista w wersji OEM przy zmianie płyty , czy bez problemu ruszy , czy trzeba ją jeszcze raz aktywować , jakie są problemy przy takiej zmianie itp.

Za wszelkie podpowiedzi i sugestie z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie posiadam tego pierwszego DFI i powiem szczerze ze o jego wyborze zadecydowala w duzej mierze kolorystyka :) powniewaz zdecydowalem sie na LC pomaranczowe rowniez.

co do windy to jak spalila mi sie jedna plyta asusa kilka miechow temu i przesiadlem sie na DFI to nie musialem nigdzie dzwonic a tez mam viste oem :) sama sie przestawila na nowa platforme.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki kolor płynu zastosujesz, ja do swojego LC (blue) wziąłem Gigabyte (link do wodowania w sygnaturce) i całość wygląda całkiem nieźle. Do zielonego lub pomarańczowego brałbym jednak DFI. Co do o/c to 4.2Ghz bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki kolor płynu zastosujesz, ja do swojego LC (blue) wziąłem Gigabyte (link do wodowania w sygnaturce) i całość wygląda całkiem nieźle. Do zielonego lub pomarańczowego brałbym jednak DFI. Co do o/c to 4.2Ghz bez problemów.

Kolor płynu najmniejszy problem , twoje WC widziałem wcześniej bo w tej samej budzie będę wszystko upychał.

Najważniejszy teraz to dobór płyty , bo ta MSI to wprawdzie dobra płyta , ale przy doborze bloczków na NB i SB poległem o mosfetach nie wspominam.

Priorytet na teraz to bezproblemowe wodowanie (wszystkie elementy dostępne w Polsce i kompatybilne z wybraną płytą) oraz OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy ile chcesz wydać Pussik... mips robił na większość mobasów ale ceny miały chore lepiej poczytać mądry post # 7 ;) głównie problemy stwarzają hp połączone z mosami

tylko po co chlodzic mofy blokiem w tym mobasie, skoro wystarczy radiator? Enzotech wydal bardzo ladne radiatorki na mofy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi