AeroMikie Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Mój procesor stabilnie wstaje na napięciu 1V natomiast w windows ustala się na poziomie 1.2 , AMD ma w sterownikach elastyczne podnoszenie napięć , które skutecznie oszukuje speedfana i większość programów monitorujących. Wykryłem to central brain identiferem. W którym to za każdym razem należy ręcznie przełączyć napięcie na z 1.2 na 1 V. Procesor swobodnie przechodzi wszystkie testy stabilności na 1V. Weryfikację przeprowadziłem w oparciu o AMD Power Monitor , co potwierdziło moje podejrzenie... po odwoltowaniu procesora temperatury rdzeni procesora spadły, natomiast temperatura procesora mierzona czujnikiem na płycie nieznacznie o 2-3 stopnie. Jak zablokować dynamiczne podnoszenie napięć procesora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Hmm, ale w czym problem, żeby zmienić profil w zarządzaniu energią albo wywalić stery od AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparki Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 uzyj CrystalCPUID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Hmm, ale w czym problem, żeby zmienić profil w zarządzaniu energią albo wywalić stery od AMD? Problem w tym że z BIOS startuje 1.0 a w Windows ustala się na 1.2 samoczynnie... a sterowniki i optymizer powinny być. Dodatkowo nie stosuje CNQ interesuje mnie trwały undervolting. Po odwoltowaniu obniżyłem TDP z 65 na 40 W Także jest o co walczyć. Edytowane 15 Listopada 2008 przez AeroMikie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Skoro nie stosujesz CnQ, to wywalasz sterowniki i zostawiasz dc optimiser'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Skoro nie stosujesz CnQ, to wywalasz sterowniki i zostawiasz dc optimiser'a. CNQ mam defaultowo wyłączone w BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...