matijas6113 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam ponownie;] Pytałem sie wcześniej o pewną rzecz (nieważne o jaką) i dstałem odp zeby zacząc sie uczyc .NET. Umiem tylko troche podstaw C++ wiec w google wpisałem c++.NET i troche poprzeglądałem. Ściagnąłem SharpDevelop aby zacząc cos pisac i takie pytanie: jaka jest różnica w c++.NET a C#??? i jeszcze jedno jak włączam nowy projekt w sahrpie w C++.NET to nie moge go nie moge go skąpilowac/uruchomic bo czegos brakuje.... nie iwem czego..... a w C# jest all ok. Prosze o dop na te dwa pytania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 1. Taka ze to 2 rózne języki. 2. Gdzie jest drugie pytanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Sam piszę w C# i muszę przyznać że to całkiem wydajny i wygodny język. I IMHO tylko on da ci moc .NET. Ogólnie jak znasz postawy C++, to się nauczysz i C#. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijas6113 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 1. Taka ze to 2 rózne języki. 2. Gdzie jest drugie pytanie? dlaczego sie nie kompiluje program napisany w c++.net??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Bo nie masz kompilatora? Poza tym gdzie w SharpDevelop jest opcja projektu c++? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijas6113 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Bo nie masz kompilatora? Poza tym gdzie w SharpDevelop jest opcja projektu c++?hmmm..... dziwne?? Włączam SharpDevelop 1.1. klikam nowy zestaw: mam do wyboru kategorie: - C++.NET - C# - ILAsm - SharpDevelop itp i co możesz mi na to odpowiedzieć?? po za tym wpisałem w google kompilator do c++.net i dostałem taką propozycje. co do wypowiedzi kakadu: możesz polecić mi coś do nauki c# sharp (ksiązke lub cos z neta i nie pisz żebym w Google szukał bo pytam sie o konkretna propozycje, coś co się fajnie czyta itp) być może się przerzucę na C# lub c++ bo WinApi jest dosc trudne. Dzięki Panowie za pomoc;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 SharpDevelop 1.1? Przeciez to uzywa net 1.1 z którego juz nikt od dawna nie korzysta. Do Net to tylko SharpDevelop 2 lub Visual Studio 2008. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijas6113 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 SharpDevelop 1.1? Przeciez to uzywa net 1.1 z którego juz nikt od dawna nie korzysta. Do Net to tylko SharpDevelop 2 lub Visual Studio 2008. A no to Dzięki wielkie bo bym teraz popełnił wielki bład;] coś jeszcze mozesz mi podpowiedziec?? mozesz mi np powiedziec jak wygląda programowanie w C# pod Windows Application?? np czy sa bardzo zbliżone uchwyty?? przykład: HWND pasek; pasek=FindWindow("Shell_TrayWnd, NULL); to jest "chywcenie" sie paska pulpitu. Mozesz cos takiego napisac w C#??;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 W c# nie ma uchwytów ani niczego z winapi. Zeby mozna było tego uzywac trzeba zrobic sobie import odpowiednich funkcji z bibliotek systemowych. http://www.pinvoke.net/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijas6113 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 dobra fajnie czyli musiałbym załapac nową rzecz. A teraz kolejne pytanie: masz może SharpDevelop 2??? dałem na google ale nie znalazłem downloadu. Kolejna sprawa: czy opłaca mi sie przerzucac na C# z c++ jesli mam umiejetności C++ opanowane wszystkike z podstaw (troche słabo struktury ), mam Borland c++ Builder i umiem w nim w miare programowac. Jeśli uważasz że C# jest lepszy lub jego nauka ma przyszłosc to zaproponuj jakąś lekturkę albo dobry kursik:) Tak wogóle to dzięki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 No trudno znalezc download, gdy google zwraca jako pierwszy wynik strone sharpdevelop.... Kursu zadnego niepolece bo znając jakikolwiek inny jezyk mozna się z miejsca przerzucic na c# wspomagając sie przy tym tylko googlami i msdn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) http://www.centrumxp.pl/dotNet/20,1,kategoria,Kurs_C.aspx - tu masz fajny kursik z którego korzystałem. Z założenia jest dla początkujących, ale doskonale wyjaśnia podstawy języka. Nie zapomnij o tutorialach, które też są na stronie. http://www.microsoft.com/express/product/default.aspx - tu znajdziesz 4 darmowe IDE od Microsoftu, w tym dla C++ i C#. Można używać w celach komercyjnych. Ogólnie C++ jest bardziej multiplatformowy (Linux, OS X i Windows), ale jak piszesz w NET, to znaczy że znasz bolączki tych bibliotek :P Edytowane 16 Listopada 2008 przez kakadu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijas6113 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Wielkie dzięki Panowie za pomoc:) mam nadzieje że będe mógł w razie czego sie do was zwrócić o pomoc:) narazie obczaję języczek poszperam poczytam (w tym co poleciliście) i może rzeczywiscie sie przerzucę:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) Ja Ci natomiast powiem tak, C++/CLI - czyli .NETowa wersja języka C++ o jakiej piszesz, jest bardziej skomplikowany niż C++, i bardziej skomplikowany niż C#. Jest, można powiedzieć bardziej powerfulny, dlatego też nie polecam tego języka komuś kto dopiero uczy się C++ i poznaje .NETa. Nie polecam, bo sam w nim piszę :) i wiem, że nieraz trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby zrobić to co C# ma zrobione z definicji. Aczkolwiek, ułatwia wiele rzeczy związanych z natywnymi kawałkami kodu. Jeśli zatem, nie będziesz pisał bardzo skomplikowanych programów, które wymagają połączenia z bibliotekami pisanymi w C czy C++ to spokojnie zainwestuj w C#. Oszczędzisz sobie mnóstwo czasu i nieprzespanych nocy :) no chyba że lubisz wyzwania i wyrażenie typu void MyClass::MyMethod(System::Collections::Generic::List<MyOtherClass^>^> MyList, MyOtherClass2% val, MyOtherClass3* pVal, MyOtherClass4& val4 ); Cię nie przeraża ;), to brnij w C++/CLI. Mnie do tego języka skłoniły raczej przyzwyczajenia z C++ i konieczność użycia kodu niezarządzalnego. Do C# w googlach jest praktycznie odpowiedź na każde pytanie, dlatego też jak szukam czegoś do C++/CLI to szukam tego samego dla C#, potem ino odpowiednio transformuję kod. Na pewno znajdziesz więcej odpowiedzi niż do c++ buildera, bo C# jest po prostu bardziej popularny :) Edytowane 19 Listopada 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijas6113 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Ja Ci natomiast powiem tak, C++/CLI - czyli .NETowa wersja języka C++ o jakiej piszesz, jest bardziej skomplikowany niż C++, i bardziej skomplikowany niż C#. Jest, można powiedzieć bardziej powerfulny, dlatego też nie polecam tego języka komuś kto dopiero uczy się C++ i poznaje .NETa. Nie polecam, bo sam w nim piszę :) i wiem, że nieraz trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby zrobić to co C# ma zrobione z definicji. Aczkolwiek, ułatwia wiele rzeczy związanych z natywnymi kawałkami kodu. Jeśli zatem, nie będziesz pisał bardzo skomplikowanych programów, które wymagają połączenia z bibliotekami pisanymi w C czy C++ to spokojnie zainwestuj w C#. Oszczędzisz sobie mnóstwo czasu i nieprzespanych nocy :) no chyba że lubisz wyzwania i wyrażenie typu void MyClass::MyMethod(System::Collections::Generic::List<MyOtherClass^>^> MyList, MyOtherClass2% val, MyOtherClass3* pVal, MyOtherClass4& val4 ); Cię nie przeraża ;), to brnij w C++/CLI. Mnie do tego języka skłoniły raczej przyzwyczajenia z C++ i konieczność użycia kodu niezarządzalnego. Do C# w googlach jest praktycznie odpowiedź na każde pytanie, dlatego też jak szukam czegoś do C++/CLI to szukam tego samego dla C#, potem ino odpowiednio transformuję kod. Na pewno znajdziesz więcej odpowiedzi niż do c++ buildera, bo C# jest po prostu bardziej popularny :) Jakby to powiedzieć: no na razie zbyt skomplikowanych programów nie pisałem (w bcb jeden trochę bardziej ale to każdy na moim poziomie napisze) a mnie poprostu do tego ciągnie i w przyszłości chciałbym się zajmować programowaniem a w szkole mam tylko 1h infy także nie ma szans o nauce czegoś wiecej (to co mam na lekcjach umiem) dlatego chce to wszystko ogarnąć a skoro znam troche c++ to właśnie tak jak piszesz lepiej brać sie za wszystko po kolei jak jeszcze lepiej ogarnę c++ i może trochę C# to tez zajżę do C.NET:) na razie daliście mi trochę wskazówek na temat tych języków za co wam dziękuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...