Skocz do zawartości
zico07

Jaką Kartę Graficzną Do...

Rekomendowane odpowiedzi

Athlon 2500, pł gł. asus a7v8x-x, 512 ram.

Do tej pory była nVidia GeForceFX 5200 128MB ale strasznie się grzeje przez co obraz miga lub znika, zawiesza kompa.

Szukam podobnej karty (jak najtańszej). Teraz zamiennie jest wsadzona GeForce 4 mx i właściciel nie narzeka.

Jak by ktoś mógł wskazać na allegro która karta była by odpowiednia tak do 50 zł.

Dzięki z góry i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 9800 albo 9700.

Jak nie znajdziesz w tej cenie to z tańszych 9550.

Jeśli "jest wsadzona GeForce 4 mx i właściciel nie narzeka." to raczej z tańszych. Nie ma potrzeby w takim razie pakować tam R9700 lub 9800 bo tylko będą więcej energi brały. Komputer zapewne tylko w 2D pracuje. Radeon 9550/9600 to bardzo energooszczędne karty.

Z 9800/9700 mogłoby się okazać, że to za dużo dla zasilacza z tego kompa.

Co do FX5200 to może wentylator się zatrzymał na karcie lub jeśli to pasywne chłodzenie to za duszno w obudowie? Jakiś nawiew z wentylatora 80mm załatwi sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie znalazłem dwie w tej kwocie:

http://www.allegro.pl/item481056118_gratka...x8_fvat_gw.html

http://www.allegro.pl/item482988718_hit_ms...mb_fvat_gw.html

Która była by lepsza ?

Co do FX5200 to może wentylator się zatrzymał na karcie lub jeśli to pasywne chłodzenie to za duszno w obudowie? Jakiś nawiew z wentylatora 80mm załatwi sprawę.

Jest pasywne chłodzenie, ale za duszno raczej nie jest bo problem zaczął się niedawno i występował tylko podczas włączania filmów lub przy rozmowie przez skypea z włączoną kamerką.

Ale gdy wyciągnąłem kartę po wyłączeniu kompa to była na moje oko trochę za ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie są dość słabymi propozycjami, obie sobie poradzą z przeglądaniem internetu, skype, filmami (nie HD napewno, w HD to nie wiem). Z grami ciężko w cokolwiek na nich pograć - od początku to rozwiązania budżetowe skrajnie (szyna pamięci 64bit). Ati powinno lepiej obsługiwać tv-out.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie są dość słabymi propozycjami ...

Ale czy do tego sprzętu można by było podłączyć wydajniejszą kartę ??

AMD ATHLON XP 2500+

ASUS A7V8X-X KT400 U133

WD 80 GB - 7200 8MB Cache (JB)

512 ram

ATX 300W CODEGEN USB

LG 17" EZFlatron T710PH

Do tej pory był GeForceFX 5200 128MB i chodzi mi o jakiś tani odpowiednik. Poza tym nie wiem czy ten zasilacz będzie wystarczający ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi