Skocz do zawartości
neomagnet

Proszę O Poradę Prawną...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie będę się rozpisywał tylko przejdę od razu do rzeczy:

Czy ktoś może podać jakąś osobę (w sądzie) jako świadka bez wiedzy tej osoby?

Proszę o szybką odpowiedź.

PS. Wiem że może forum nieodpowiednie, ale tu siedzę od lat i wiem że są osoby znające odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda ze stron może podać jakąś osobę, która może coś wiedzieć o sprawie. Sąd może taką osobę zechcieć wezwać celem przesłuchania. Wezwany ma obowiązek się stawić. Inaczej może zostać ukarany, względnie doprowadzony przez policję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie będę się rozpisywał tylko przejdę od razu do rzeczy:

Czy ktoś może podać jakąś osobę (w sądzie) jako świadka bez wiedzy tej osoby?

Proszę o szybką odpowiedź.

PS. Wiem że może forum nieodpowiednie, ale tu siedzę od lat i wiem że są osoby znające odpowiedź.

Z pewnością może.

Czasami nawet musi bo zatajanie informacji o świadku w sądzie nie jest zgodne z prawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki!

A tak nawiasem mówiąc to tym świadkiem ma być moja mama. Przy zajściu jej nie było i nic nie widziała, dlatego ojciec chciał się dowiedzieć czy można tak sobie pierwszą lepszą osobę wskazywać na świadka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA!

Wszystko jest prawda ale sa okreslone "ale"

Osoba z rodziny nie musi wcale czegokolwiek ujawniac jako swiadek a nawet sie stawic jesli admawia. Najblizsza rodzina ma prawo odmowy do xx stopnia pokrewienstwa nie pamietam ale chyba do 1stopnia.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością może.

Czasami nawet musi bo zatajanie informacji o świadku w sądzie nie jest zgodne z prawem.

Nie zawsze, zgodnie z polskim prawem osoba oskarżona nie musi ujawniać faktów lub świadków mogących przemawiać na jej niekorzyść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi