Skocz do zawartości
Nick126

Rozbudowa - Ram + Grafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym rozbudować mój sprzęcik.

Chciałem dodać ramu i zmienić grafikę na coś nowszego z DX10. Myślałem nad +1gb i GF9xxx.

Co byście polecali? Dodać ram ten sam co mam (nie widziałem ich na allegro)? Czy sprzedać i coś innego?

A grafika? Lepiej serie 9 czy 8?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram jest tani,wiec proponuje zakupic 2GB w jednej kosci,a z czasem dolożyć sobie druga.Co do grafiki to moze cos z radkow zamiast nv np.4850.Najlpeiej jakbys sie okreslil jakim funduszem dysponujesz,wtedy bedzie lepiej cos doradzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o ram to zależy od płyty głównej czy masz 2 czy 4 sloty.Jeśli 2 to proponuje sprzedać te co masz a zakupić 2x2GB przykładowo kingstona 800mhz o timingach 5-12-5-5 cena ok 75zł. Jeśli 4 sloty to smiało mozna dokupić wg uznania 1gb ramu kingstona 800mhz o timingach 5-12-5-5 cena ok 40zł . Karte natomiast polecam ASUS HD4670 z DDR3 512MB 750/2010 o w miare cichym chłodzeniu 3DMark 2006 jakieś 8100p cena ok 300zł lub GF 9600GT 512MB 650/1800 3DMark 2006 jakieś 10800p z niestety głośnym chłodzeniem cena ok 350zł.Wszystko i tak zresztą zależy jakim budżetem dysponujesz wtedy można łatwiej dobrać podzespoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubace

Czemu ja HD4870 znalazłem ponad 100zł taniej ? http://www.esc.pl/index.php?cPath=71_86&am...t=2a&page=3

Wszędzie wstawiasz linki z qoopa. Nie zdziwiłbym się, gdyby nie to, że ceny są wyższe (w tym wypadku o ponad 100 zł).

Po przejrzeniu Twoich postów zdecydowałem się wobec Ciebie zastosować następującą karę :

Publikowanie postów po zatwierdzeniu przez moderatora.

Jeżeli nie zmienisz swojego postępowania, czym potwierdzisz moje podejrzenia, wobec Ciebie - BAN.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuje wszystkie płyty Gigabyte, które mają przyrostek DS4 są z 4 gniazdami pamięci (możesz śmiało dokupić 1GB) . Jeśli chodzi o kartę graficzną najlepszy stosunek cena-wydajność, oferują chipsety ATI 4850, 4870. Jeśli myślisz o grze w niskich rozdzielczościach, no i budżet nie pozwala na ATI to GF 9600GT lub 9600GSO. Oczywiście to tylko moje zdanie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafike lepiej serię 4 ;) ale od ATI.

Ram możesz dokupić do 2GB.

PS. Miguel707

wiesz.... to że daje linki z jakiegoś drogiego sklepu to jego sprawa.... ty dajesz linki tylko z esc.pl, ja na ogół z agito i nikt nie widzi w tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miguel707 napisał(a):

@kubace

Czemu ja HD4870 znalazłem ponad 100zł taniej ? http://www.esc.pl/index.php?cPath=71_86&am...t=2a&page=3

Wszędzie wstawiasz linki z qoopa. Nie zdziwiłbym się, gdyby nie to, że ceny są wyższe (w tym wypadku o ponad 100 zł).

Po przejrzeniu Twoich postów zdecydowałem się wobec Ciebie zastosować następującą karę :

Publikowanie postów po zatwierdzeniu przez moderatora.

Jeżeli nie zmienisz swojego postępowania, czym potwierdzisz moje podejrzenia, wobec Ciebie - BAN.

A Ty zawsze podajesz linki do esc.pl chociaż można znaleźć graty taniej w innych sklepach.

Np. TU widzę sześć sklepów w których ta karta jest tańsza.

To co, Ty możesz podawać linki do jednego sklepu a inni już nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to ja TU widzę 3 tańsze HD4870, niż ten Asus ze skąpca.

A dlaczego ja wstawiam z ESC ? Bo średnia cena produktów jest niska, kupowałem tam kilka razy i nigdy nie było problemów.

Poza tym NIE ZAWSZE wstawiam linki z ESC - wtedy, kiedy różnica w cenie jest tego warta.

I tyle.

PS. Co do zestawów, to wolą użytkowników forum było korzystanie z jednego sklepu i ESC był najczęściej wskazywany jako ten, który powinien w linkach być.

I czy ja kogokolwiek ukarałem za podawanie linków czy to z Agito, Apollo, Znak, czy innych sklepów ? Nie. Dostałem informacje od innego moderatora, że to może być zapasówa, bo ktoś niedawno robił to samo podając linki z "qoopy".

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zwykłym debilizmem na forum jest podawanie ofert najdroszych ze sklepów typu komputronik, lub innych. Powinniśmy raczej koledzie proponawać jak najniższe oferty, Chciałbym żeby nowym standardem w przypadku osub piszących posty z proźbą o złożenie zestawu, było też podane ich miejsce zamieszkania. Może to wyda się głupie, ale w niektórych przypadkach tez trzeba doliczyć koszty przesyłki. Wydaje się to oczywiste, ale często zapominamy otym proponując zestawy i naprzykład zestaw za 1500zł robi się nagle za 1600zł.

powracają do tematu unikal bym 9600gso 384, zastanów się nad wersją z 768 lub wersje 9600gt 512. Ram możesz na razie w jednej kości wsadzić, ale licz się z tym, że sukcesywnie ze wzrostem czasu ddr2 zaczną drożeć prawdopodobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o sklep to mam swój, zaufany, z mojego miasta i cena będzie pewnie inna, pewnie podobna do tych z linków.

Fundusz na grafikę to coś około 350zł (+-50). Co w tym przedziale? Na 4850 mnie nie stać... poczytałem trochę o 4670 i wychodzi, że jest to niższa półka niż 9600.

To co radzicie? 9600/gt, a może 3850/70 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit 9600GSO 768MB, nic lepszego do 350zł nie ma, 4670 jest trochę wolniejsza od tej gso, możesz też poszukać używki 8800Gt/9800GT do 400zł.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beda hulac.Tylko moze poszukaj jakis tanszych kostek,nie koniecznie corsair ,bo w sumie dokladajac 30zl mozna miec i 4GB np.AData np.

http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C4310342

a jak chcemy oszczednie to zakupic jakas 2Gb za 80zl i juz

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi