Skocz do zawartości
lookasw

Bootowanie Systemu Z Hdd Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam na dysku twardym w laptopie system operacyjny Win XP. Chcę doinstalować sobie jeszcze jednego XP-ka, ale na wymiennym dysku USB (moj bios obsługuje bootowanie z hdd na usb). Czy możliwe jest w takim przypadku, gdy boot sequence jest ustawiony następująco:

1) HDD USB

2) HDD 0

aby podczas bootowania nie pojawiło się okno wyboru systemu? Chciałbym, aby gdy do komputera nie jest podpięty dysk USB system bez pytania ladowal sie bezpośrednio z HDD 0, w przeciwnym wypadku z USB HDD. Czyli aby dysk usb po zainstalowaniu Windy był bootowalny, boot loader na dysku twardym wewnatrz lapka pozostal bez zmian.

Mi nasuwają się dwa rozwiązania:

a) zrobić kopię zapasową pliku boot.ini, wpiąć dysk usb, zainstalować na nim windę, a później podmienić plik boot.ini. Cos mi sie tylko zdaje, ze jak to zrobie, to windows sie nie bedzie chcial uruchomic z usb.

b) sprobowac w biosie jakos wylaczyc wewnetrznego twardziela. Podpiac dysk USB, zainstalowac winde. Ale tez mi sie cos wydaje, ze jak twardziela pozniej wlacze, to z usb system nie bedzie sie chcial bootowac.

Mam racje?

Dzieki za pomoc i rady :)

Pozdrawiam

Edytowane przez lookasw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie zainstalujesz XP na USB bez modyfikacji płyty instalacyjnej.

2. Nie zainstalujesz prawidłowo XP na USB bez odłączenie dysku twardego.

Jest mały problem, poniważ na laptopie nie mogę obecnie wypiąć ani wyłączyć w żaden sposób wewnętrznego dysku HDD. Myślę, że mógłbym to obejść w następujący sposób:

1) odpiąć dysk w komputerze stacjonarnym i za pomocą zmodyfikowanej płytki Win XP rozpocząć instalację plików Windy na stacjonarce z podłączonym moim dyskiem hdd na usb. Gdy instalator wgra już na dysk wszystkie pliki instalacyjne i przeprowadzi pierwszy restart kompa, wyłącze stacjonarkę, przepnę usb na laptopa (w boot sequence ustawie usb hdd na pierwszym miejscu) i dokończe instalację Windowsa na lapku. Wydaje mi się, że to powinno się powieść. Czy jestem w błędzie? Chcę uzyskać efekt, aby boot manager nie pytał się mnie, który system chcę odpalić. Po prostu ma odpalać widnę z hdd wewnętrznego, gdy dysk usb będzie odpięty, i przeciwnie, gdy podłącze dysk usb, system ma się bootować właśnie z niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi