Skocz do zawartości
Kacpi

Komp Sie Zacina I Resetuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem że takich tematów już było bardzo dużo ale po przeczytaniu większości + FAQ jak i poradnika ULISESSA dalej nie wiem w czym tkwi problem wiec tu prośba do was o pomoc :)

Problem jest następujący po włączeniu kompa, najczęściej zaraz po załadowaniu pulpitu komputer zacina się tzn. obraz staje w miejscu i dźwięk się zapętla. Jedynym rozwiązaniem jest tutaj użycie przycisku reset niestety. Dzieje się to zawsze po uruchomieniu systemu, często np. dopiero po 5-10min niezależnie od ilości włączonych programów. Powtarza się to 2 nieraz 3 razy i jest spokój do następnego uruchomienia kompa ... rzecz jest strasznie denerwująca. Wczoraj miałem format, mam zainstalowanego Kasperskiego wiec to raczej nie wina wirusów. Sprawdzałem ramy Memtestem przez 2 godziny i nic nie wykryło , następnie odpaliłem HD Tune , później HDD Regenerator i również nie znalazł żadnych bad sectorów. Komputer nie jest nowy i działo się tak od początku ( 2 razy był serwisowany i "informatycy" powiedzieli że nie widzą żadnej przyczyny) Ja na tym sprzęcie jestem od niedawna więc dopiero teraz chciałem coś z tym zrobić. Jeśli macie jakie pomysły piszcie.

Mój sprzęt to:

Intel Core duo 2x2.13GHz

Radeon x1950 series

Gigabyte GA-965P-S3

dwie kości 512Mb DDR2 64*8 667MHz

Zasilacz dopiero co wymieniony Super Flower Amazon 650W

Jedna dość ważna informacja komputer nic nie podkręcany.

I pytanko czy możliwe jest żeby resetował się przez urządzenia zewnętrzne ? jak mysz czy klawiatura itp

Jakoś nikt nie odpisuje :( użyłem Windows debuggera i mam 2 pliki w minidump. W 1 jest

Propably caused by: ntoskrnl.exe (nt+6d0bd)

W drugim:

Propably caused by: hardware ( RT61+f4bc )

Jeśli ktoś chce mogę wkleić całe .

Edytowane przez Kacpi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odłączyć wszystkie urządzenia na USB itd. a np zrobisz formata...windows się załaduje i wtedy też odrazu zwiecha czy wszystko działa? Bo jeśli przed instalacją sterowników wszystko działa to może to być jakiś konflikt softu z windowsem lub w ogóle konflikt hardware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już jakaś wskazówka :) Czyli wykluczamy problem softu. Zatem wina musi leżeć gdzieś po stronie sprzętu. Zobacz czy na jednej kości ram też tak się dzieje, pozamieniaj bankami również. Nie byłoby też źle gdybyś wziął dowolną inną kartę graficzną na PCI-E i sprawdził czy będzie to samo. Do kwestii pamięci, dysku itd podchodzę nieco mniej dokładnie gdyż widzę że już testowałeś tym co trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fredek

Więc zaraz rozkręcam blaszaka i sprawdzam ramy. Co do karty graficznej hmm postaram się coś skombinować, mam na stanie tylko Geforce 2.

@Maks!

Nic takiego nie robiłem jak na razie. Nie wiem dokładnie o co biega i jak to powyłączać więc wszelkie wskazówki mile widziane :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wina ramu chyba ... wypiąłem jedna kość i się nie resetuje podczas pracy na kompie ale po dłuższym spoczynku komp nie chce się w ogóle włączyć tzn startuje ale jakby monitor nie odpowiadał , wtedy reset i jest git ale dalej ten problem nie daje mi spokoju. Będę dziś jeszcze próbował ramy powpinać w inne wejścia ( mam 4 sloty ) i zobaczę. Jeśli to nie poskutkuje za radą moe zwróce uwage na napięcia. Komp nie podkręcany Moe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem update Biosu już wcześniej. Zwiększyłem napięcia o 0,2V i jak na razie śmiga wszystko ale potrzeba mi trochę więcej czasu do przetestowania. Będę pisał jak wszystko się wyjaśni, jak na razie naprawdę trafne diagnozy stawiacie :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygląda następująco, pozbyłem się problemu resetowania się kompa ale wystąpił nowy tzn ten który opisałem wcześniej kiedy monitor jakby nie reaguje. Sprawdzałem Ramy i są na 100% dobrze wpięte tak samo karta grafiki, sprawdziłem również kabel od monitora i nic nie zauważyłem. Zresetowałem ustawienia Biosu co również nic nie dało. Tak więc co dokładnie mam zrobić z napięciami ? :damage_wall:

Tu podaje napięcia które sprawdziłem przez Everest.

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 2.30 V

+2.5 V 2.70 V

+3.3 V 3.30 V

+5 V 4.84 V

+12 V 0.58 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V

VBAT baterii CMOS 3.10 V

Debug Info F E4 FF FF

Debug Info T 45 10 01

Debug Info V 90 A9 CE B4 09 09 3C (77)

Edytowane przez Kacpi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu podaje napięcia które sprawdziłem przez Everest.

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 2.30 V

+2.5 V 2.70 V

+3.3 V 3.30 V

+5 V 4.84 V

+12 V 0.58 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V

VBAT baterii CMOS 3.10 V

Debug Info F E4 FF FF

Debug Info T 45 10 01

Debug Info V 90 A9 CE B4 09 09 3C (77)

Napięć nie mierzy się programami zresztą zobacz jakie głupoty Everest pokazuje np na linii +12V czyli 0.58v ;] To jest fizycznie nie możliwe żeby tyle było. trzeba by miernikiem sprawdzić jakie są napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi