Kacpi Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Witam Wiem że takich tematów już było bardzo dużo ale po przeczytaniu większości + FAQ jak i poradnika ULISESSA dalej nie wiem w czym tkwi problem wiec tu prośba do was o pomoc :) Problem jest następujący po włączeniu kompa, najczęściej zaraz po załadowaniu pulpitu komputer zacina się tzn. obraz staje w miejscu i dźwięk się zapętla. Jedynym rozwiązaniem jest tutaj użycie przycisku reset niestety. Dzieje się to zawsze po uruchomieniu systemu, często np. dopiero po 5-10min niezależnie od ilości włączonych programów. Powtarza się to 2 nieraz 3 razy i jest spokój do następnego uruchomienia kompa ... rzecz jest strasznie denerwująca. Wczoraj miałem format, mam zainstalowanego Kasperskiego wiec to raczej nie wina wirusów. Sprawdzałem ramy Memtestem przez 2 godziny i nic nie wykryło , następnie odpaliłem HD Tune , później HDD Regenerator i również nie znalazł żadnych bad sectorów. Komputer nie jest nowy i działo się tak od początku ( 2 razy był serwisowany i "informatycy" powiedzieli że nie widzą żadnej przyczyny) Ja na tym sprzęcie jestem od niedawna więc dopiero teraz chciałem coś z tym zrobić. Jeśli macie jakie pomysły piszcie. Mój sprzęt to: Intel Core duo 2x2.13GHz Radeon x1950 series Gigabyte GA-965P-S3 dwie kości 512Mb DDR2 64*8 667MHz Zasilacz dopiero co wymieniony Super Flower Amazon 650W Jedna dość ważna informacja komputer nic nie podkręcany. I pytanko czy możliwe jest żeby resetował się przez urządzenia zewnętrzne ? jak mysz czy klawiatura itp Jakoś nikt nie odpisuje :( użyłem Windows debuggera i mam 2 pliki w minidump. W 1 jest Propably caused by: ntoskrnl.exe (nt+6d0bd) W drugim: Propably caused by: hardware ( RT61+f4bc ) Jeśli ktoś chce mogę wkleić całe . Edytowane 20 Listopada 2008 przez Kacpi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Spróbuj odłączyć wszystkie urządzenia na USB itd. a np zrobisz formata...windows się załaduje i wtedy też odrazu zwiecha czy wszystko działa? Bo jeśli przed instalacją sterowników wszystko działa to może to być jakiś konflikt softu z windowsem lub w ogóle konflikt hardware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacpi Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Tak po formacie z czystym Windowsem potrafi się wieszać. Nawet podczas instalacji tak się dzieje dzięki za odpowiedz :D Nie mam podłączone nic na USB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 To już jakaś wskazówka :) Czyli wykluczamy problem softu. Zatem wina musi leżeć gdzieś po stronie sprzętu. Zobacz czy na jednej kości ram też tak się dzieje, pozamieniaj bankami również. Nie byłoby też źle gdybyś wziął dowolną inną kartę graficzną na PCI-E i sprawdził czy będzie to samo. Do kwestii pamięci, dysku itd podchodzę nieco mniej dokładnie gdyż widzę że już testowałeś tym co trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Próbowałeś powyłączać zbędne zintegrowane urządzenia na płycie głównej? mam tu na myśli głównie dźwięk i lan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacpi Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 @Fredek Więc zaraz rozkręcam blaszaka i sprawdzam ramy. Co do karty graficznej hmm postaram się coś skombinować, mam na stanie tylko Geforce 2. @Maks! Nic takiego nie robiłem jak na razie. Nie wiem dokładnie o co biega i jak to powyłączać więc wszelkie wskazówki mile widziane :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 masz problem z napieciami. jak podkrecales to masz cos przevoltowane a jak nie to cos sie gryzie z napieciami. update biosu a potem wsio "na pajaka" i testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacpi Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 To wina ramu chyba ... wypiąłem jedna kość i się nie resetuje podczas pracy na kompie ale po dłuższym spoczynku komp nie chce się w ogóle włączyć tzn startuje ale jakby monitor nie odpowiadał , wtedy reset i jest git ale dalej ten problem nie daje mi spokoju. Będę dziś jeszcze próbował ramy powpinać w inne wejścia ( mam 4 sloty ) i zobaczę. Jeśli to nie poskutkuje za radą moe zwróce uwage na napięcia. Komp nie podkręcany Moe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Może płyta na tych ramach łapie cold booty, popróbuj pobawić się napięciami, zmianą banków pamięci lub w ogóle płyta sie gryzie z tymi ramami. Może update biosu jeszcze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacpi Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Zrobiłem update Biosu już wcześniej. Zwiększyłem napięcia o 0,2V i jak na razie śmiga wszystko ale potrzeba mi trochę więcej czasu do przetestowania. Będę pisał jak wszystko się wyjaśni, jak na razie naprawdę trafne diagnozy stawiacie :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacpi Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) Sprawa wygląda następująco, pozbyłem się problemu resetowania się kompa ale wystąpił nowy tzn ten który opisałem wcześniej kiedy monitor jakby nie reaguje. Sprawdzałem Ramy i są na 100% dobrze wpięte tak samo karta grafiki, sprawdziłem również kabel od monitora i nic nie zauważyłem. Zresetowałem ustawienia Biosu co również nic nie dało. Tak więc co dokładnie mam zrobić z napięciami ? Tu podaje napięcia które sprawdziłem przez Everest. Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 2.30 V +2.5 V 2.70 V +3.3 V 3.30 V +5 V 4.84 V +12 V 0.58 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V VBAT baterii CMOS 3.10 V Debug Info F E4 FF FF Debug Info T 45 10 01 Debug Info V 90 A9 CE B4 09 09 3C (77) Edytowane 22 Listopada 2008 przez Kacpi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Tu podaje napięcia które sprawdziłem przez Everest. Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 2.30 V +2.5 V 2.70 V +3.3 V 3.30 V +5 V 4.84 V +12 V 0.58 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V VBAT baterii CMOS 3.10 V Debug Info F E4 FF FF Debug Info T 45 10 01 Debug Info V 90 A9 CE B4 09 09 3C (77) Napięć nie mierzy się programami zresztą zobacz jakie głupoty Everest pokazuje np na linii +12V czyli 0.58v ;] To jest fizycznie nie możliwe żeby tyle było. trzeba by miernikiem sprawdzić jakie są napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacpi Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Miernika nie posiadam więc chyba sprawa zamknięta. Dzięki za pomoc :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...