Skocz do zawartości
Anderfelt

Cooler Na E8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce wymienic mojego Thermaltake MiniTyphoon90 na jakis cooler do 150zl razem z wiatrakiem, dobrze sprawujacy sie przy OC E8400.

I pytanie drugie, przy podkrecaniu jak mam suawtic ramy, ktore z tych wartosci mam wybrac?? (moej ramy to OCZ 2x1GB Reaper cl5 1066mhz

200/667

200/800

200/1066

266/667

266/800

266/1066

333/667

333/800

333/1066

400/800

400/1066

Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam do tego celu: Pentagram Karakorum.

Sam go uzywam, jak i kilku znajomych. Cena kolo 90pln wraz z 120mm wentylem. Tylko musisz pamietac ze zajmuje troche miejsca w budzie :P Bije wydajnoscia niejedno chlodzenie za 100++ pln

tu masz opis: http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=8...ram%20Karakorum

a tu masz test: http://forum.pclab.pl/t351286.html

Edytowane przez TheNaturaT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam Pentagrama karakorum (dla zapewnienia większej ciszy możesz dokupić lepszy wentylator) lub ThermalRight Ultra 120 a także wciąż bardzo dobry Scythe Mugen. Jest też firma Xigmatek mająca w swej ofercie dobry cooler tylko nie pamiętam modelu :wink:

Co do pamięci to wybierz dzielnik albo 1:1 (czyli FSB procesora idzie równo z pamięciami) albo jakiś wyższy (w DFI po wybraniu danego dzielnika zawsze pokazuje Ci obecne taktowanie ramu więc dobierzesz sobie tak żeby nie było ono zbyt wysokie. Im niższy strap ( u ciebie jest to oznaczone zaraz przed ,,/,,) tym bardziej agresywne masz dzielniki czyli zapewniające wyższe taktowanie ramu.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karakorum jest dobry w swojej cenie, ale za 10zł więcej można kupić sporo wydajniejszy i cichszy Thermalright Ultra 120A

10 zł plus jakiś wentylator, więc robi się większa różnica w cenie. Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem Karakorum, cały czas "chodzi" na minimalnych obrotach a proc temperatury trzyma na przyzwoitym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 zł plus jakiś wentylator, więc robi się większa różnica w cenie. Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem Karakorum, cały czas "chodzi" na minimalnych obrotach a proc temperatury trzyma na przyzwoitym poziomie.

Ja swojego Thermalrighta kupiłem za 91zł razem z wentylatorem 120mm Acutake. Chłodzenie genialne pozwoliło mi podkręcić Pentium D 915 2,8Ghz@4,2Ghz na napięciu 1,475V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiemy jaki wentyl był zamontowany na TR to raz (a mógł być jakiś powolny). Dwa, vendetta mogła chodzić na 1,5k obrotów, co oczywiście nie jest uwzględnione w tescie. W ogóle co to za stres? trzydzieści parę stopni na podkręconym E6600? Lol...

Więc test o kant dupska potłuc :)

Edytowane przez qrvich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vendatte1 mało się różni od Vendetty2 a wydajnością wcale.

Nooo... chyba nie do końca :)

Vendetta 2 to znacznie większy model przystosowany do 120mm wentylatora, a Vendetta 1 to wciąż schładzacz dostosowany do 92mm wentylatora. Różnica w wydajności jest znaczna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo... chyba nie do końca :)

Vendetta 2 to znacznie większy model przystosowany do 120mm wentylatora, a Vendetta 1 to wciąż schładzacz dostosowany do 92mm wentylatora. Różnica w wydajności jest znaczna.

Pozdrawiam

Soryyy pomyliło mi się ;) Czytałem test ale źle zinterpretowałem angielską nazwę i mi wyszło Vendetta 2 xD mój błąd.

Rzeczywiście V2 ma 120mm wentylator i jest sporo większy co podobno daje lepsze wyniki.

Niestety "na internecie" znalazłem tylko 2 testy tego chłodzenia co jest sprawą nie do końca pewną. 2 testy to stanowczo za mało żeby być pewnym czy chłodzenie jest dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi