Aku_ Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) Witam! Składam zestaw dla znajomej, ostatnio mało wchodzę na forum więc nie jestem na bieżąco. Zestaw nie będzie na 100% podkręcany, grafika jest nieważna czyli internet, word itp. Najbardziej liczy się jakość/cena. Zestaw złożony przy pomocy Miguela (szkoda tylko, że produkty są jedynie z esc.pl...). Aha i będę kupował w znaku w Warszawie. Mój proponowany, niekompletny zestaw: 1. Płyta główna... właśnie tutaj się najbardziej waham, bo płyta polecana przez Miguela ma jedynie 2 sloty na pamięci, jak dla mnie to mało. Poza tym myślę, żeby kupić jakąś tanią - ważne, żeby stabilna była i nie firmy AsRock ;). Możecie jakąś polecić? Aha koniecznie musi mieć integrę i najlepiej mieć możliwość rozbudowy - płyta na AM2+ ~250zł 2. AMD Athlon 64 X2 EE 5000+ BOX (Socket AM2, 64bit, 65W) (ADO5000DDBOX) Brisbane 1.25V - 223zł 3. DDR2 2048MB PC-800 Goodram CL 5 [GR800D264L5/2G] - 85zł 4. Modecom MC-350ATX 2.0 (350W), pasywne PFC (1x120mm) - 97zł 5. Dysk twardy... jakiś Seagate (5 lat gwary :)) ~320GB ~ 170zł 6. Pioneer DVD+/-RW DVR-216D SATA BOX + oprogramowanie (czarny) ~100zł 7. Buda (wg. upodobania znajomej) ~100zł Proszę o weryfikację i porady. Pozdrawiam i z góry dzięki! Edytowane 18 Listopada 2008 przez Aku_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 (edytowane) no właśnie ja bym proponował Asrock :P jak AM2+ ... na ale : jakiegos gigabyte na ATI780 ;] np GA-MA78G-DS3H - grafa na poziomie gf6600 lub słabszego radka x800GTO a jak komp do internetu itd to chyba 4GB ramu ci wystarczą ... ? na co rozbudowa do 8GB ... dysk IMO najlepiej WD - chyba najlepiej sie trzymaja teraz reszta OK Edytowane 18 Listopada 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aku_ Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Płyta zapewne nie będzie rozszerzona do 8GB pamięci, ale lepiej taką kupić. Jest to w końcu płyta do kompa stacjonarnego więc na pewno nie zaszkodzi, poza tym może będzie kiedyś chciała zainstalować windowsa 7 tudzież inną windę i wtedy może będzie trzeba więcej niż 4GB, żeby móc komfortowo pobawić się na np. photoshopie - a poza tym nie będzie narzekać, że kupiłem jej płytę która ma "tylko 2 sloty na pamięci" ;). Jeśli chodzi o AsRocki... to jakiś konkretny model godny polecenia czy tylko, żeby był AM2+ compatible ;)? Jeszcze raz powtarzam, że stabilność + cena jest najważniejsza. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Gigabyte MA78-DS3H, lub taniej S2H. Ja asrocka nie polecam, ona są zawsze dobre na początku ale nigdy nie wiesz jak długo podziałają. Samsung F1 320GB (1 talerz 320GB, bardzo cichy i wydajny) No i reszta jak napisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...