PB782 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam! Mam dylemat w wyborze dysku. Cena do około 250 zł, pojemność 500GB<. Modele jakie mnie zainteresowały: Seagate :: 500GB 7200obr. 32MB 500320AS za 219 zł Samsung :: 640GB 7200obr. 16MB HD642JJ za 257 zł Czytałem trochę o tych dyskach, każda seria ma swój temat zbiorczy. Jednak wielu osobom oba te modele zaczęły sprawiać problemy po czasie. Od dysku oczekuje (w takiej kolejności): - niezawodności i szybkości - braku wibracji i cichej pracy Nie chce w przyszłości utracić swoich danych. Seagate ma 32 MB cache, Samsung za to 640 GB i jest trochę droższy. Bardziej bym się skłaniał ku Seagate'owi jako że w tym momencie mam dysk 250 GB z tej serii i działa szybko i cicho. Proszę o pomoc bo nie potrafie się zdecydować. W gre wchodzą również inne marki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gemciu Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 WD6400AAKS http://otido.pl/product_info.php?cPath=501...oducts_id=96167 bądź dwa WD3200AAKS http://otido.pl/product_info.php?cPath=501...oducts_id=95851 spinasz w raid 0 i masz dużo większą szybkość niż na jednym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 i pad jednego zabiera wszystkie twoje dane - pomysl co doradzasz najpierw bo koledze zalezy na niezawodnosci czego raid 0 wogole niezapewnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 i pad jednego zabiera wszystkie twoje dane... w przeciwieństwie do padu pojedyńczego dysku, który jedynie zabiera wszystkie twoje dane :lol: ...ale zaraz pewnie pojawi się uwaga, że raid0 na 50% padnie w ciągu roku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JaGu83 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Wybierz Seagate, którego podałeś SEAGATE 500GB ST3500320AS lub dołóż więcej i kup SEAGATE 750GB ST3750330AS . Jeżeli nie potrzebujesz wielkiej pojemności dysków to kup jeden i daruj sobie łączenie w RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurson Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 z doświadczenia wiem, że Seagate lepszy:) ale to moje subiektywne zdanie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 seagete a raczej jego dobre zdanie to przeszlosc wystarczy spojrzec na opinie uzytkownikow seri 500gb 16/32 gb 50% negatywne mam podobny klopot chce cos wiekszego slyszalem ze seagete 640gb nie jest tak wadliwy ale ogolnie wiara pracujaca w servisach poleca WD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Jasne ze samsung! Wszystko za nim przemawia... czas dostepu szybkosz cisza bezawaryjnosc (o dziwo przekonalem sie znow do samsungow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Samsung! :) Ale najlepiej przed kupnem postaraj się sprawdzić serię z jakiej pochodzi albo firmware. Poczytaj o tym w temacie o tych dyskach. Samsung jest praktycznie niesłyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...