noe9 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Mam tu problem do speców od XP. Otóż natknąłem się na problem z aktywacją XP Mianowicie ostatnio zdarzyło mi się w laptopie wymienić dysk, przy czym na nowy dysk wgrałem zbackupowane wcześniej ghostem partycje ze starego. Na starym miałem dwie partycje z XP pro, jedną z firmowym systemem drugą z prywatnym. Wszystko byłoby ok gdyby nie jeden drobny problem... o ile firmowa partycja działa jak należy (pewno ze względu na to że firma korzysta z XP z licencją zbiorczą) o tyle mój prywatny system z postawiony na XP pro w wersji boxowej (legalny żeby nie było wątpliwości) przy odpaleniu przed zalogowaniem użytkownika wywala komunikat o tym że sprzęt uległ zmianie i system wymaga reaktywacji w ciągu 3 dni. Okienko pyta czy chcę aktywować system teraz czy później. Przy próbie aktywacji (system podłączony do do sieci po lanie, wiem że ma łączność bo jestem w stanie sie z drugiego kompa wbić do jego udostępnionych zasobów) komp pomieli pomieli i ponownie wyrzuci ten sam komunikat o konieczności aktywacji (NIE komunikat o tym że aktywacja się nie powiodła!). Jeżeli kliknę że nie chcę teraz aktywować systemu system stara sie zalogować do profilu użytkownika po czym od razu z automatu wylogowywuje i znowu wywala komunikat o aktywacji... i tak w kółko, jedyny sposób na przerwanie do przyciśnięcie shifta podczas wylogowywania automatycznego, co powoduje wyświetlenie okna logowania użytkownika, próba zalogowania użytkownika (lub też na konto administrator) kończy się tym samym co wcześniej, jedyne co w zasadzie można zrobić to zamknąć system. Wygląda na to że system nawet nie próbuje się połączyć z serwerem aktywacyjnym M$ podczas aktywacji choć ma pełny dostęp do sieci... Czy jest jakaś metoda na aktywowanie tego systemu bez reinstalacji od zera? Zaznaczam że jest to ostatnia rzecz którą chciałbym robić ze względu na to że obecny system jest już w pełni skofigurowany i działał di tej pory bezbłędnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 ale możesz telefonicznie aktywować Windowsa ? Zadzwoń do MS jak się będą pytać dlaczego zmieniłeś sprzęt to powiedz że ci się dysk spalił i wymieniłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...