Skocz do zawartości
Heniu

Żałosna Zagrywka Marketingu ?

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.guru3d.com/article/top-10-games...core-216-test/1

http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...digkeits-check/

http://pclab.pl/art34423.html

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=his-4850...oc&strona=4

Ktos jeszcze jakies znajdzie to niech wrzuci...

Nie wydaje wam sie ze taki "zbieg okolicznosci" to juz naprawde zalosne jest ?

Nagle z nieba pojawia sie na portalach w roznych krajach seria testow na smiesznie malej liczbie gier, z ktorych to testow dla przecietnego zjadacza chleba, ktory nawet nie czyta tylko patrzy na wykresy, wynika jasno- trzeba NV dzieciakowi kupic...

Ktos szybko przeleci artykuly, zobaczy prawie wszedzie zielone nad czerwonym i juz sprawa jasna...

Oczywiscie nie neguje tego ze karty NV sa w tych grach szybsze- bo oczywiste jest ze sa gry ktore szybciej chodza na kartach NV albo ATI...

Chodzi tylko o zwrocenie uwagi na 2 fakty:

1. Panowie z promocji/marketingu NV widac dostali ostre zapowiedzi pojazdu po premiach jak sprzedaz na swiet nie skoczy

2. Niektore serwisy, jak widac, mozna kupic...

Nie pisze tego absolutnie jako fanboy ati, bo mialem w zyciu nawet wiecej kart NV niz ati, teraz tez na NV siedze...

Ale na tak zalosnie oczywista akcje propagandowa- rece opadaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boze ludzie no i co w tym dziwnego - w innych dziedzinach zycia to wy sie lapie w takie pulapki - lapia sie w nie kazdego dnia wszyscy ludzie swiata - nic w tym dziwnego nie ma to czysty marketing czysty biznes - zarabiaja na tych co sie nie znaja - maja przestac bo tak ci sie podoba? zalosne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy czego jesteś oburzony ? nie wiedziałeś, że guru3d i pclaba trzeba brać z dużym przymrożeniem oka lub jak kto woli z dystansem i najlepiej poczekać na info od userów

+1 pclab orbituje gdzies na poziomie benchmark.pl, guru 3d juz dawno sie nie nadaje do czytania.

Dziwi troche tylko obecnosc twojepc w tym gronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za regularne wypominanie labowi stronniczości w newsach i artykułach dostałem bana :-) Subiektywnie rzecz biorąc tam liczy się tylko intel i nvidia, a redakcja amd/ati traktuje z przymróżeniem oka. Oni chyba o "czerwonych" piszą tylko po to żeby delikatnie zatuszować swoje poglądy, taka kosmetyka stosowana ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem fanem nVidii, mam GTX260 i jestem z niej w 100% zadowolony, Totalnie zadowolony.

Bardzo cieszę się że ATI/AMD wypuściło tak udane karty graficzne jak 4850 i 4870. Cieszę się bo na rynku najzdrowsza jest ... konkurencja. Uczciwa konkurencja.

Tak naprawdę, człowiek rozsądny kupując kartę graficzną do gier 3D, nie powinien kierować się nie wykresami typu:

Dołączona grafika

które można łatwo zmanipulować przedstawiając to tak:

Dołączona grafika

ale stosunkiem wydajność/cena, zawartością opakowania - dołączone gry, kable itd...

Wszyscy wiedzą, że 4870 jest ekwiwalentem GTX260 a różnice między nimi są tak marginalne, że wszelkie testy które na siłę promują jeden lub drugi produkt są delikatnie mówiąc "dziwne".

Nie wydajność tak naprawdę jest tutaj decydująca

/która może być bardzo łatwo manipulowana poprzez "odpowiednie" sterowniki użyte do konkretnych gier/

przy wyborze jednej lub drugiej konstrukcji, ale: ilość pobieranej energii, wydzielanego ciepłą, emitowanego hałasu, a przy porównywaniu różnych marek typu asus, gigabyte, saphire, zawartość BOXa... no i oczywiście cena na półce sklepowej a nie "sugerowana"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat takie przedstawianie wykresow to nie jest manipulacja - kazdy inzynier, ktory mial do czynienia z miernictwem, powie Ci, ze to jest prawidlowa metoda, bo skupiasz sie na obszarze, w ktorym wystepuja roznice. To, ze ludzie nie potrafia przeczytac skali na wykresie i uzyc mozgu, to juz inna sprawa...

Gorny wykres, wyskalowany od zera, jest dla mnie kompletnie nieczytelny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat takie przedstawianie wykresow to nie jest manipulacja - kazdy inzynier, ktory mial do czynienia z miernictwem, powie Ci, ze to jest prawidlowa metoda, bo skupiasz sie na obszarze, w ktorym wystepuja roznice. To, ze ludzie nie potrafia przeczytac skali na wykresie i uzyc mozgu, to juz inna sprawa...

Masz rację z punktu widzenia inżyniera, ale nie marketingowca... Bo marketing właśnie bazuje na tym, że "ludzie nie potrafia przeczytac skali na wykresie i uzyc mozgu". Tak więc wykres pierwszy pokazuje "optycznie" że nie ma żadnych różnic a drugi że nVidia jest niesamowicie szybsza od konkurencji. Jeszcze raz podkreśle: optycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ze ludzie nie potrafia przeczytac skali na wykresie i uzyc mozgu, to juz inna sprawa...

z moich obserwacji w pracy wynika, ze wiekszosc ludzi to po prostu albo glupki albo myslenie i analiza najprostszych danych sprawia im problem. ja przeszedlem nad tym do porzadku dziennego i chyba juz nic mnie nie zdziwi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się teraz przypomina NV i 3D Smark 2001 dobrze pamiętam ? gdzie nie wiadomo dlaczego Smok znikł :lol2: albo Wzrost wydajności w Crysisie a wystarczyło zmienić nazwę pliku i wyższa wydajność znikała :blink:

Edytowane przez Ns5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moich obserwacji w pracy wynika, ze wiekszosc ludzi to po prostu albo glupki albo myslenie i analiza najprostszych danych sprawia im problem. ja przeszedlem nad tym do porzadku dziennego i chyba juz nic mnie nie zdziwi ;)

Niestety nie każdy interesuje się sprzętem i sporo osób uważa za autorytet właśnie sprzedawcę. Na allegro także można znaleźć wiele aukcji z hasłami typu (w przypadku laptopów) - "GF 9300GS - jedna z najszybszych kart graficznych" czy też "HD2600 XT - najszybsza karta w notebookach". Do kogo to jest skierowane? Właśnie do owych "głupków", bo mnie takie lanie wody tak naprawdę zniechęca do sprzedawcy i naprawdę wiele traci on na wiarygodności. No, ale ważniejsze jest zarobić na naiwności klientów. Tak samo wspomniane hasło "jedna z najszybszych" - równie dobrze można reklamować Malucha jako "jeden z najszybszych samochodów". Normalnie krew zalewa.

A co do wykresów - "inżynier" ma na tyle dużo oleju w głowie, że nie potrzebuje wykresu - wystarczą same cyferki, obrazki są dla mas. Zmiana skali i pokazanie wycinka całości oczywiście przekłamaniem nie jest, ale - tu kolejny przykład z życia wzięty - "Radeon HD3200 - pozwala grać w takie gry jak Crysis na najwyższych detalach". Nie pozwala? Pozwala. Gra się pewnie uruchomi. 1fps/h? No, ale pozwala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak mozna skupiac sie na roznicach w takim wykresie, kiedy tych roznic poprostu nie ma ? Wlasciwym do testu wykresem jest ten pierwszy, gdzie widac na pierwszy rzut oka, ze obie karty sa porownywalne i koniec. A co mi po wykresie, gdzie slupek na pol ekranu pokazuje, ze NVidia jest lepsza, kiedy to roznica 1FPS na 100FPS ? Obie karty sa praktycznie takie same i tak to powinno byc pokazywane na wykresach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle, ze warto popatrzec na caly problem z punktu widzenia przecietnego czlowieka, ktory nie spedza paru godzin dziennie przegladajac posty na wszelakich forach i puszczajac benchmarki przez kolejne pare godzin tylko po to by pokazac koledze z forum ze jego gf jest lepszy od radka o _____ w _____ .

generalnie, dla kogos niezorientowanego w temacie, czyli nie majacego zadnego doswiadczenia i wiedzy w dziedzinie sprzetu komputerowego i nie majacego ochoty przebijac sie przez wszystkie zawilosci z tym zwiazane moze byc to naprawde udreka.

to raz.

a dwa to nieziemski mix jaki sie stworzyl ostatnimi czasy z oznaczeniami np. grafiki. same odgrzewane kotlety. a ceny bardzo rozne.

no i jest jeszcze 3. zawsze mozna stwierdzic, ze przeciez wystarczy zapytac na forum.

tak, tylko, ktore forum jest wiarygodne, a ktore nie? gdzie doradzaja gimnazjalisci nie czujacy odpowiedzialnosci za to co pisza, a gdzie ludzie ktorzy zjedli wszystkie zeby na sprzecie?

a co do allegro, to jest to kompletnie jeden wielki syf...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi